BURDUR ŞİŞ KÖFTESİ
Burdur Şiş; önceleri “Şiş”, daha sonraları “Burdur Şiş Köfte” olarak adlandırılan ve yakın zamana kadar sadece Burdurluların bildiği ve yediği özel bir et ızgara yemeğidir. Burdur şiş köftesinin diğer köftelerden ayrılan en önemli özelliği; tek bileşenli bir yapıya sahip olmasından dolayı lezzetli ve hazmı kolay bir yemek olmasıdır.
Son yıllarda, başta Antalya olmak üzere çevre illerde de tadılıp, beğenilen ve istenen Burdur Şiş, aslına uygun şekilde ancak Burdurlu ustalar tarafından yapılabilmektedir. Zaten, çevre illerdeki Burdur Şişçiler de, Burdurlu ustaların çıraklarıdır.
Burdur Şiş Ustaları ve Tarihçesi:
İlk Burdur’da ortaya çıkan ve Halen, orijinaline uygun olarak Burdur Şiş yapan (Gerçek Burdur Şiş ustaları, başka bir yemek de yapmazlar) Burdur Şiş Köfte ustalarından bazıları Eski Demirciler Caddesinde ve Küçük Sanayi’de şişçiliğini sürdürmektedirler. Burdur’un bilinen en eski şişçilerinin de, Celiloğlu(ölü) ve Şişçi Hüda(ölü) Ustalar olduğu söylenmektedir.
Halen çalışmayan, şişçilikten emekli olan Ahmet Sakızcı (90) yaşayan en eski Burdur Şiş Köftesi ustalarındandır. Ahmet Sakızcı Usta ile Celiloğlu, 10 yaşlarında iken, Şişçi Ömer(ölü) namındaki Ustanın yanına çırak olarak girmişler ve askere gidinceye kadar bu Ustanın yanında çalışarak, Burdur Şiş Köftesi yapmayı öğrenmişler.
Burdur Şiş Köfte’nin Malzeme ve Yapılışı:
Burdur’a has bir et yiyeceğidir. İlk ortaya çıktığı 19. yüzyılın başlarında, keçi eti kıymasından yapılırken, günümüzde sığır etinden çekilen normal yağlı günlük taze kıymadan yapılır.
Burdur Şiş Köfte’nin en lezzetlisi, kaburga etinin kıymasından yapılanıdır. Kıyma but etinden yapılırsa, bir miktar iç yağı ilave edilmesi gerekir. İçerisine soğan, biber, salça, ekmek kurusu vs. gibi sebze ve baharat tarzı hiçbir katkı maddesi konmaz. Sadece çok az tuz konulur.
Sunum
Burdur şiş köftesi kendine özgü hazırlanan pide dışında hiçbir ekmek ürünüyle birlikte sunulmaz. Tercihen porselen tabaklara alınan ve servise hazır hâle getirilen şiş köftelerin yanına yine aynı ocakta közlenmiş yeşil biberler konarak servis edilir. Bu yemekle birlikte ikram edilen ve bu yemeğin bir parçası olan salata limonla birlikte konularak ücretsiz ikram edilir. Burdur Şiş Köfte’nin ardından tatlı olarak kaymaklı kadayıf yenir.
Denetleme:
Burdur şiş köftesinin yukarıda belirtilen malzeme yapısı ve uygulanma koşullarına uygun üretilmesiyle genel sağlık ve hijyen kurallarına uygun davranılmasının denetimi Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinatörlüğü ve başkanlığında Burdur Belediyesinden bir kişi, ilçe belediyelerini temsilen ve vekaleten bu belediyelerden birinden bir kişi, İl Kültür Müdürlüğünden bir kişi, Lokantacılar odasından bir kişi, lokantacıların belirleyeceği bir usta ve Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bir başkan, diğeri odanın belirleyeceği bir kişi olmak üzere toplam yedi kişilik bir komisyonla denetlenir ve kontrol altında tutulur.
Denetime ilişkin raporlar Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenli olarak Türk Patent Enstitüsüne gönderilir.