Skip to main content

Yılın son süt ihalesi yapıldı. Süt pazarlığı olgunluk içinde gerçekleşti

Burdur'da yılın son süt ihalesi Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Süt üreticileri ile alıcılar arasında karşılıklı anlayış ve makul fiyatlarda anlaşma sağlandı. Yılın son süt ihalesinde 73.5 kuruş olan sütün litre fiyatı 86 kuruş olarak belirlendi.

Dün yapılan süt ihalesinde Burdur’da sütün fiyatı seksen altı kuruş olarak belirlendi. Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda yapılan süt ihalesine, süt firmalarının temsilcileri adına Ömer Faruk Gündüzalp ile KÖY KOOP Burdur Birlik başkanı Yakup Yıldız katıldı. Başkan Yıldız’ın açış konuşmasıyla başlayan ve olgun bir havada geçen ihaleye Ülker, Pınar,Yörükoğlu,Ekici, sütaş, Bursüt, Varollar, Çavuşoğulları, Hatipoğlu, Duranlar, Danone, Erensüt, Okova gibi firmalar, üretici kooperatif başkan ve üyeleri ile Denizli Köy Koop Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varol, Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Yüksel Güldalı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Burdur Başkanı Kamil Özcan katıldı. Geniş katılımlı ihalenin açış konuşmasında; Sütüş temsilcisi: “Müstahsil zarara girer de hayvanını kasaba gönderirse, ben sütü nerden alacam, yüksek fiyat verip, firmalar krize girerse, müstahsil sütü keme satacak?.. Bunun için makul bir rakamda buluşturmak lazım. Bugüne kadar Marmara Bölgesini baz aldık. Üç aşağı-beş yıkarı anlaştık. Bugün de makul bir rakamda anlaşacağız.” sözleriyle görüşmeleri başlattı. Alıcı firmalar adına en son konuşan Ömer Faruk Gündüzalp şunları söyledi: “Şu anda Biga’da oluşan fiyat 735+125= 860 şeklinde oluştu. Bu gelişmeyi biz de uygun buluyoruz. Daha fazlası yanlış olur. 15 gün öncesinden bu rakamları düşünmüyorduk. Hayvancılığın içinde olan tüm birimler, bu rakamların yüksek ve yanlış olduğunu söylüyorduk. Basında ‘bu fiyatlar tehlikeli yükseliyor, sonunda bizi hüsran bekliyor’ deniyordu. Şimdi ne değişti de şimdi 5 daha olsun, 10 daha olsun diyoruz? Hayal gemisindeyiz, gemiyi batırmayalım. Daha önceleri jest de yapıyorduk ancak bu dönem jest dönemi değil. Biga’da oluşan 860 artı primler şeklinde anlaşalım.” Üreticileri temsilen Yıldız da tamam deyince anlaşma olgun bir şekilde üç ay geçerli olmak üzere sağlandı. İTHALAT ENDİŞESİ İhale öncesinde Köy Koop Burdur Birlik Başkanı Yakup Yıldız ve DSYB Burdur İl Başkanı Kamil Özcan ithalatın önünün kesilmesi gerektiğini vurguladılar. İthalat olayının gerçekleşmesi, bakanlığın buna müsaade etmesi durumunda Türk üreticilerin Burdurlu köylü ve yetiştiricilerin zarara uğramasının kaçınılmaz olduğunu savundular. Başkanlar Yıldız ve Özcan, fiyat belirlemeye ilişkin alınacak tavır konusunda yetiştiricileri uyararak; “İthalat kapısı açılırsa üreticilerimiz zarara uğrar.” dediler. Tarım Müdürlüğü İl Hayvan sağlığı Müdürü Güldalı da örgütlü üreticilerin teşviklere ayrı, ayrı başvuru yapmasına gerek kalmadığını çünkü Köy Koop ve DSYB olarak kayıtlı üreticilerin teşvik başvurularının komple yapıldığını söyledi.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.