Skip to main content

Kurul komisyonları bölgesel analiz yaptı

Burdur, Antalya ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAK Ajans) Kalkınma Kurulu, Prof. Dr. Muharrem Certel başkanlığında Antalya Ticarete ve Sanayi Odası'nda toplandı.

Bir önceki toplantıda belirlenen 12 komisyondan 11’i sunum gerçekleştirirken Sosyal Kalkınma ve Örgütlenme Komisyonu bilimsel temellere dayanan bir sunum için sürenin çok dar olması nedeniyle sunum hazırlamadı. Komisyonlar sunumlarıyla bölgesel analiz yaptı, bölgenin fırsatları, zayıf ve güçlü yönleri ile karşı karşıya oldukları tehditleri kurul üyelerine aktardı. BAK Ajans Kalkınma Kurulu, ek gündeminde, kuruluşundan bu yana 6 ay geçmesine karşın genel sekreter atanmamasını da ele aldı. Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Certel, genel sekreter olarak yönetim kurulunun SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve BAGEV’in danışmanı Doç. Dr. Murat Dullupçu’nun aday gösterildiğini, ancak halen atamasının yapılmadığına dikkat çekti. Atamayı Burdur ve Isparta’dan 2 milletvekilinin istemediğini öne süren Prof. Dr. Certel, “Ajansın aktif çalışması ve 3 ilde kalkınma ofislerinin kurulmasının sağlanabilmesi için genel sekreterinin bir an önce atanması”na yönelik tavsiye kararını oylamaya sundu. Toplantıya katılan kurul üyelerinin oybirliğiyle genel sekreter atamasının biran önce yapılması yönünde tavsiye kararı alındı.

AÇILIŞ VALİ YÜKSEL’DEN

BAK Ajans Kalkınma Kurulu 3. toplantısını Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, üç ilin birlikteliğinin, bölgesel kalkınmanın yüzyılın önemli hamlesi olduğunu vurguladı. EXPO 2016’nın Antalya’da yapılacağını ve 6 ay sürdüğünü hatırlatan Vali Yüksel, 8,5 milyon kişinin bu sürede fuarı gezdiğini ve bunun büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Verilen aranın ardından geçen ay Burdur’daki toplantıda oluşturulan komisyonların hazırladığı bölgenin profilini ortaya koyacak olan, SWOT analizi olarak adlandırılan güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler ana başlıklar altında sunumlar yapıldı.

İLK SUNUM BURDUR TSO’DAN
Sanayi, Ticaret, Teknolojik Gelişme, Yenilikçilik ve Girişimcilik Komisyonu koordinatör kurumu Burdur TSO adına yönetim kurulu üyesi Ömer Faruk Gündüzalp ilk sunumu yaptı. Sektörel çeşitlilik, belli sektörlerde kümelenme, yetişmiş insangücü beşeri sermaye, 3 ilde üniversite olması, TEKNOKENT ve TEKMER’in bölgede bulunması, Genç işletmelerin varlığı, üretim potansiyeli ve Antalya ilinin pazar ölçeğini güçlü yönler olarak sıralayan Gündüzalp, zayıf yönleri ise; işbirliği, güven ortamı eksikliği, zayıf AR-GE ve inovasyon kültürü, fikir üretememe ve düşük patent performansı, mesleki eğitimin iş hayatındaki gereksinimleri karşılama yetersizliği, işletmelerde profesyonel yönetim eksikliği ve kurumsallaşamama, finansal kaynaklara ulaşım zorluğu (AB kaynakları hakkında bilgi verilmemesi), yeni teknolojilere dayalı işletmelerin azlığı, firmaların bölge düzeyinde biraraya gelememesi, birbirini tanımaması platform eksikliği ile ölçek ekonomisinden yararlananamama (verimlilik kayıpları) olarak sıraladı.
 
NE YAPILMALI
3 ilin fırsatları da Bölgesel Kalkınma Ajansı, yenilikçiliğe ve girişimciliğe yönelik verilen destekler, AB kaynakları (7.Çerçeve Programı), özgün değerlerimiz, illerde olumlu gelişmeler (Isparta’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri çalışması, Burdur’da kooperatifçilik kültürü, Antalya’da yabancı sermaye ilgisi vb), turizmde yeni eğilimler ile iller arası farklılıklardan sinerji yaratabilme imkanı olarak sıralayan Gündüzalp, Sanayi, Ticaret, Teknolojik Gelişme, Yenilikçilik ve Girişimcilik Komisyonu’nun tespitlerinin yanı sıra, ne yapmalı sorusuna da cevap verdi ve şöyle sıraladı: - Kamusal desteklerin bölgesel düzeyde duyurusu ve iletişiminin geliştirilmesi- AR-GE için gerekli finansal kaynaklara ulaşmada üniversitelerin sanayiye açılmasının kamusal ve özel sektör desteği ile özendirilmesi – Ortak AR-GE Projeleri gibi- Üniversitelerdeki bilimsel araştırma sonuçlarının ticari ürünlere (inovasyona) dönüşmesini kolaylaştıracak uygulamalara yer verilmesi (öğretim üyelerine teşvikler, patent-faydalı model tescili almış öğretim üyelerine birtakım ödüller, atama kriterlerinde değişiklikler vs)- Üniversitelerde il sorunlarına çözüm amaçlayan, uygulamaya yönelik yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının özendirilmesi, Firmalarla ortak tez çalışmalarının yürütülmesiGirişimcilik ve inovasyon kültürünü üniversite temelinde yaygınlaştırmak amacıyla bu konularda dersler verilmesi, öğrenci kulüpleri ve toplulukları kurulması- Bölge firmalarının sadece il bazında değil, bölge ölçeğinde birbirini daha iyi tanımasının sağlanması – “Bölgesel Fuar” uygulaması, Firmaların internet ortamında iletişim kurması, bölge içi tanıtım ve iletişim kapasitesinin genişletilmesi-Bölgenin KOBİ’lerine bulundukları sektörün ulusal ve küresel ölçekteki yönelimleri hakkında bilgilendirmelerin yapılması- Bölgedeki sanayi ve KOBİ’lerle ilgili kamusal ve sivil toplum örgütlerinin düzenli birlikteliğini ve bilgi alışverişini sağlayacak platformların oluşturulması ( Tartışma Forumları, Paneller, Düzenli Toplantılar, Seminerler vs.)- İllerin marka değerlerinden daha iyi yararlanılmasını sağlayacak reklam ve pazarlama stratejileri geliştirilmesi, bu ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi (Isparta Gülü) ve ülke genelinde tanınmasının sağlanması.”
 
ARAŞTIRMA SÜRESİ YETERSİZ
Sosyal Kalkınma ve Örgütlenme Komisyonu koordinatör kurumu Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, sunum yapmak üzere kürsüye geldi. BAGEV’in hedefi bölge gazetesi olan 5 T Gazetesi ile radyo yayınları ile yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Çandır, kurul başkanlığının istediği Sosyal Kalkınma ve Örgütlenme Komisyonu’nun sunumu için yeterli süre olmadığını ve bunun için bilimsel bir temel olması gerektiğini söyledi. Çandır, “Bölgemizin bir bütün olarak kalkınmasına ve gelişmesine odaklanmak, hepimizin birincil uğraşı alanı olmalıdır. BAGEV Yönetimi olarak hayati önem atfettiğimiz ‘bölgesel gelişime için ortaklaşa rekabet ve birlikte hareket etmek‘ ilkesinin bilimsel temellere dayalı olarak Batı Akdeniz Ajansının tüm organlarında da hakim anlayış olmasını arzu etmekteyiz. Çalışmaların bilimsel, demokratik ve pozitif değer üretici nitelikte olmasına büyük önem veriyoruz. Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmelidir. Yoksa malumu ilan etmekten öteye gitmeyen dilek ve temennilerden ibaret olmamalıdır” diye konuştu. Ajansın 6 ay önce kurulduğunu hatırlatan Çandır, ajansın anlamlı bir şekilde faaliyete geçmesindeki en büyük engel olan genel sekreterinin ofislerinin hala atanmamış olmasının ve uzmanlardan oluşacak illerdeki kalkınma ofislerinin oluşturulamamış olmasının büyük kayıp olduğunu belirtti. Burdur Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde “Tarım-Hayvancılık ve Gıda”, Bur-Mer Derneği koordinatörlüğünde “Enerji ve Doğal Kaynaklar”, Isparta İş-Kur İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde “Mesleki Eğitim ve İstihdam”, Isparta TSO koordinatörlüğünde “Sektörel ve Bölgesel Teşvikler, Yatırım ve Sektörel Araştırma Tanıtım ve Rehberlik”, ATAV koordinatörlüğünde “Kültür ve Turizm”, Antalya Çevre ve Orman İl Müdürü koordinatörlüğünde “Çevre ve Orman”, Akdeniz Belediyeler Birliği koordinatörlüğünde “Eğitim, Gençlik ve Spor”, İller Bankası 5. Bölge Müdürlüğü koordinatörlüğünde “Şehircilik ve Yerel Yönetimler”, Ulaştırma Bölge Müdürü koordinatörlüğünde “Ulaştırma” ve 12 komisyon olarak da Antalya İhracatçı Birliği koordinatörlüğünde EXPO 2016” komisyonları hazırladıkları sunumlarla bölgenin diğer sektörleri hakkında analizlerini Kalkınma Kurulu üyelerine aktardı. Genel değerlendirme, görüş, öneri ve dileklerin alınmasının ardından TR61 Düzey 2 Bölgesi Antalya-Burdur-Isparta Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu gelecek yıl Nisan ayında toplanmak üzere toplantısını tamamladı.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.