Skip to main content

BUTSO Şubat Toplantısında, İş Güvenliği Eğitimi

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Olağan Şubat toplantısında, "İş yerlerinde İş Güvenliği Yasasına ilişkin yapılanma ve yapılması gerekenler" konusunda Meclis Üyeleri bilgilendirildi.

Bu eğitimin, Dr. Muharrem Güney tarafından verildiğini belirten BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, üyelerinin ihtiyacı olan eğitimler konusuna önem vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Dr. Muharrem Güney, İş yerlerinin, yasaya uygun hale gelmesi ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin: "İşyeri sağlık hizmetleri, İş güvenliği uzmanlığı hizmetleri, temel iş güvenliği eğitimleri, iş güvenliği ölçümleri ve periyodik kontroller, çevre danışmanlığı, iş hukuku danışmanlığı, yangın eğitimi, Sağlık hizmetleri, Çalışanların aşılanması, portör tarama testleri, mobil sağlık taraması, Risk analizi, acil eylem planı oluşturulması, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu düzenlenmesi" gibi hizmetler verdiklerini belirtti. Dr. Güney, şu bilgileri verdi:

DEVLET DESTEĞİ
Kamu hariç 10'dan az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıta yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesinde Bakanlık maddi destekte bulunacak. Desteğin uygulanmasında, SGK kayıtları esas alınacak. Sigortasız personel çalıştırdığı tespit edilen iş yerlerinden, yapılan destekler yasal faizi ile birlikte geri alınacak. Bu işyeri, destekten 3 yıl men edilecek.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ
İşverenler, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi için, risk değerlendirmesi yaptırmak durumundadır. Maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan sektörlerde risk çalışması yapılmamışsa iş durdurulacak.

ÖNCE SAĞLIK TARAMASI
Çalışanlar, iş durumlarına göre, sağlık taramasına tabi tutulacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacak olanlar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamayacak.

ACİL DURUM PLANI
Tüm işverenler; ilkyardım, yangınla mücadele, kilerin tahliyesi, ciddi ve yakın tehlikeyle karşılaşılması gibi durumlar için önceden acil durum planı hazırlayacak. Acil durumlara hazırlık amacıyla tüm çalışanların katılacağı eğitim ve tatbikatlar yapılacak.

KURULLAR
Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren işyerin yapıldığı tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacak. İşyerlerinde alt işverene bağlı çalışanlar da varsa, asıl işverenin koordinasyonunda alt işverenin de katılımı ile bir kurul oluşturulacak. Çalışan, talep ettiği halde gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, iş sözleşmelerini feshedebilecek.

YÜRÜRLÜLÜK
Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri: Temmuz 2014. 50'den az çalışanı olan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri: Temmuz 2013. Diğer hükümler: Ocak 2013'te yürürlüğe girecek.

CEZALAR
Risk değerlendirmesi yapmama: 3 bin lira, ayrılığın devam ettiği her ay için 4 bin 500 lira. İşverenin iş kazası ve meslek hastalığını SGK'ya bildirmemesi: 2 bin lira. Büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamama: 50 bin lira ile cezalandırılacak."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı. 11.03.2013

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.