Skip to main content

BUTSO Milletvekili Adaylarını Bir Araya Getirdi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetimi, üç siyasi parti milletvekili adaylarını basın önünde bir masada buluşturdu. Ak Partiden Reşat Petek, İbrahim Ekici ve Kamil Özcan, CHP’den Mehmet Göker, Kadir Koç ve Okan Kurd, MHP’den Alpaslan Dursun, Ali İsra Güngör ve Metin Işıldar katıldılar.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği ve moderatörlüğünü BUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Gündüzalp’in yaptığı “Milletvekili Adayları Tanıtım Toplantısı”ında, BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur’un sorunlarını aktardı. Ardından kura ile konuşma sıralaması belirlenen üç parti adayları CHP, MHP ve AK Parti şeklinde kürsüye gelerek iktidar vaatlerini anlattı. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Milletvekili Adayları partililer, STK’lar ve basından oluşan katılımcılara yaptığı konuşmada, Burdur’un sorunları ve taleplerini şöyle ifade etti:
“Biz sizlere, Burdur’un, Bölgemizin ve Ülkemizin, Burdurlu işadamları cephesinden sorunlarımız ve çözüm önerilerimizi aktaracağız. Sizlerin de görüşleriniz ve sorunların çözümüne ilişkin düşüncelerinizi almak istiyoruz.
Ardından Üyelerimizin ve basının sorularına cevap vermenizi bekliyoruz.

BURDUR EKONOMİSİNİN YAPISI
Bilindiği gibi İlimiz, bize göre belli bir gelişmişlik düzeyine gelmiş iller arasında göç veren ve gelişim arayışında olan bir ildir.
İlimiz ekonomisi, 4 ana sektöre dayanmaktadır:
Birincisi: Tarım ve Hayvancılık, Tarım Makineleri ve Gıda Sanayisidir.
İkincisi: Doğaltaş Mermercilik ve Maden Sanayisidir.
Üçüncüsü: Eğitim, Hizmet ve Ticaret.
Dördüncüsü: Turizm. Yüksek potansiyellere rağmen otel, restoran, hediyelik, eğlenme-dinlenme tesisleri bakımından sektörel alt yapısını tamamlayamamıştır.

TEMEL SORUNLAR
Bu dört ana sektörün, ayrı ayrı önemli sorunları bulunmaktadır. Ancak, geçtiğimiz 8 Nisan günü Ankara’da gerçekleştirilen Ekonomi Şurasında Sayın Başbakan’a da ifade ettiğimiz gibi, “Sorunların sorunu eğitimsizliktir.”
Kastettiğimiz diplomalı, üniversiteli insan değil; kastımız, emanet ve sorumluluk ehli, kimlikli-kişilikli nitelikleri geliştirilmiş insandır. Kastımız, patronla çalışanı, Milli Ekonomi çizgisinde, milli ideallerin ruh ikizi haline getiren sistemdir. Millet bilinci yüksek toplumsal şuuru sağlayabilmektir.
Gerçek kalkınmanın ve Anadolu’da bağımsız yaşayabilmenin en temel şartlarını oluşturan bu insan ve toplum hedefleri, gerçekleşmesi imkansız şeyler değildir. Formül, referanslarını kendi tarih, kültür, medeniyet kaynaklarımızdan alan gerçek bir Milli Eğitim Sistemidir.

İLİMİZİN SORUNLARI
Göç ve Göl Sorunları:
-Burdur’un sorunlarını, insan faktörü ile birlikte “Göç sorunu-Göl sorunu” şeklinde özetlemek mümkündür.
İlçelerin İl Merkezi İle Kopukluğu:
-Merkezin ilçelerle kopukluğu; ticaretin, yatırımsızlığın ve göçün en temel problemini teşkil etmektedir.
Şehircilik-İmar:
-İlimize yatırım cazibesini arttırmanın yanında; Şehrin, uzun yılların vizyonsuzluğu ile oluşmuş çarpık imar yapısından kaynaklanan, yaşam standardı düşüklüğünü yükseltme sorunu bulunmaktadır.
-Şehir-Üniversite Öğrenci Yolu sorunu.
-Uzun vadeli, Şehircilik Stratejisi ve Vizyonel Bakış sorunu…
Tarımın Sorunları:
-Toplulaştırma, -Tapu-sicil güncelleme, -Tohum sorunu, -Hibrit ve GDO sorunu, -Toprağı taşlaştıran gübre sorunu, -Suyu-havayı ve dolayısıyla insan ve canlıları zehirleyen ve biyolojik dengeyi bozan Zirai İlaç sorunu, -Tarımsal ürünlere güven sorunu, -Şeker Fabrikası satışı ve Pancar Kotası sorunu…
Hayvancılık Sorunları:
-Yerli ve verimli damızlık ırk sorunu, -Aşı sorunu, -Ette-Sütte Antibiyotik sorunu, -Şap ve Kuş Gribi sorunu, -Sütte yüzde 85’inin işlenemeyişi, -Yem sorunu, -Küçükbaş hayvancılık politikalarındaki yanlışlığın düzeltilmesi ve et açığının giderilmesi sorunu, -Yassıgüme ve Düğer bölgesinde en kısa sürede Hayvancılık İhtisas OSB kurulmalıdır, -Hayvancılık İşgücü sorunu vardır. -Hayvan Borsası sorunu …
Tarım Makineleri Sanayisi Sorunları:
-Kümeleşme ve ortak Ar-ge ve Dünya ile rekabet sorunu, -Burdur Tarım Makineleri alanındaki tecrübe ve birikimi, bu sektörde gelişim potansiyeli doğurmuştur. Ddolayısıyla, özellikle kaynakçı ve tasarımcı gibi nitelikli eleman sıkıntısı ortaya çıkmış ve “Çıraklık-Kalfalık-Ustalık” sistemi arayışını gündeme getirmiştir…
Bölgesel OSB, Fuar ve Yatırım:
-Batı Akdeniz Bölgesi adına Ağlasun-Çeltikçi arasında Bölgesel OSB sorunu,
-Antalya, Isparta, Burdur’un birbirinden kopuk ve illerin enerji kaybı şeklinde yürütülen tanıtım-fuarcılık sorununu çözecek Bölgesel ve Uluslararası nitelikli fuar sorunu,
-Plansız ve verimsiz Tanıtım sorunu,
-Yatırımcı çekme sorunu,
-Süleyman Demirel Hava Limanı bölgesinde, Bölgesel ve Yöresel Ürünler Pazarı kurulmalıdır…
Enerji Sorunu:
-Burdur ve Bölge ölçeğinde Güneş-Rüzgar-Biyo Enerjileri için proje ve yatırım sorunu.
-Gölhisar’a kadar götürülecek doğal gazın, Burdur merkezden götürülmesi ve başka güzergah düşünülmemesi gerekmektedir.
-Sanayi-OSB ve Tarımda kullanılan enerjinin ucuzlatılması sorunu.
Mermer ve Madencilik:
-Ocak ruhsat sorunu, -Mermercilik İhtisas OSB’de, göç ve uzak ilçelerin merkeze yakınlaşması sorununa da çare olacak şekilde ‘Yer seçimi’ sorunu,
-Mermer Lojistik (Kemer-Bozlar) Yol sorunu, -Ocaktan Blok satışların Mamul Satışlarına Dönüşüm sorunu, -Çevre ve Ar-ge sorunu, -Ocak işletmeciliğinin Burdur’a Katkı sorunu, -Mermercilik işgücüne çözüm sorunu…
Ticaret Sorunu:
-Öğrenci Barınma ve eğlenme tesisleri sorunu, -Esnaflık ve Ahilik Karakterine Ulaşma sorunu, -Çevre Yol Ticaretinin Geliştirilmesi sorunu…
Turizmi Sektörleştirme Sorunu:
-Yıldızlı Otel ve yatak kapasitesi, -Restoran ve konferans salonları, -Turistik mekanların yol ve alt yapısı, -Hediyelik üretimi, -Turizm Kültür Müdürlüğünün etkinlik ve verimliliğinin geliştirilmesi…

ÇÖZÜM İŞBİRLİĞİ METODU:
-Bütün bu sorunların çözümünün başlangıç noktası olarak, en başta Üniversite ile işbirliği içinde bir envanterin çıkarılması ve buna dayalı olarak, geniş katılımlı zeminlerde oluşturulacak Ana Stratejik İl Planı yapılmalıdır.
-Seçilecek Vekillerimizle, Oda’mızın oluşturacağı Sivil Toplum Platformu ile Ankara ve Bakanlıklar ayağının yürütülmesi sağlanmalıdır. Bu işleyiş, üç aylık periyotlarda ‘İstişare ve Değerlendirme’ toplantıları şeklinde yürütülmelidir.
Çok değerli Adaylarımız;
Seçilecek Vekillerimizin hangi partiden olursa olsun STK’larımızla işbirliği içerisinde olacaklarını düşünüyoruz…
-Bizim görüşlerimiz bunlar. Şimdi sizin görüş ve düşüncelerinizi almak ve soruları cevaplandırmanızı istiyoruz.”
Adaylar, seçildikleri taktirde, üç ayda bir biraya gelebilecekleri sözünü verdiler. Ayrıca, siyasi parti m.vekili adayları ve yetkilileri, bu programı gerçekleştiren BUTSO’yu tebrik ederek, memnuniyetlerini dile getirdiler.

İlgili Fotoğraflar:



Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.