Skip to main content

BUTSO'dan Yeni Türk Ticaret Kanunu Semineri

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'nın düzenlediği ve genel olarak 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu (YTTK) Semineri'ne ilgi büyüktü.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'nun düzenlediği Yeni Türk Ticaret Kanunu (YTTK) Semineri'ne ilgi büyük oldu. Seminer'de; YTTK'da yapılan değişikliklerin, mali müşavir ve iş hayatımıza ne etkileri olacağına ilişkin genel bilgiler verildi. Seminer'de; YTTK'da yapılan değişikliklerin, mali müşavir ve iş hayatımıza ne etkileri olacağına ilişkin genel bilgiler verildi.

Yaptığı açış konuşmasında, seminer verecek Mali Müşavir Nusret Kurdoğlu'na ve katılımcılara hoş geldiniz diyen BUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Solak; "Oda Yönetimi olarak, eğitime büyük önem vermekteyiz. Profesyonel kişiler tarafından verilecek eğitimlerin hedef kitleye azami faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Bu sebeple üyelerimiz ve ilgililerin bu tür etkinliklerimize katılarak, istifade edilmesini bekliyoruz." dedi.

Seminer'de; YTTK'da yapılan değişikliklerin, mali müşavir ve iş hayatımıza ne etkileri olacağına ilişkin genel bilgiler vereceğini belirten ve bu çalışmanın bir eğitim olmadığını vurgulayarak sözlerine başlayan, alanında uzman Nuster Kurdoğlu şu bilgileri verdi:

"Üç ana konu var; bunlar Türk Ticaret Kanunu, TFRS ve KOBİ TFRS uygulamaları ve Yeni Türk Ticaret Kanunu ile zorunlu hale gelen bağımsız denetim konusudur. Dolayısıyla üç ayrı dalda eğitmenler vermek üzere, Haziran-2011'den bu yana eğitmenler yetiştirildi.
Bizim seminerimizin hedefi, muhasebeci ve iş kesimlerine neler getirdiğine ilişkin genel bilgilendirme yapmaktır. Yeni bir ticaret kanunu gereksinimi nereden doğmuştur? Eski TTK (Halen yürürlükte olan) 50 yılı aşkın yürürlük döneminde oluşan yeni durumlara yeterli çözümler getirememesi. Buna bağlantılı olarak, çağdaşlaşmayı ve evrenselleşmeyi, diğer bir deyişle küreselleşmeyi sağlayamaması, modern hukuki kurumların oluşmasında gerekli zemini sağlamak, ticaret hukuku sistemini AB ile uyumlu hale getirmek ve nihayet ekonomi hukukunun temel kriterlerini yeniden düzenlemek.

Amerika'da bir yetkili demiş ki; eğer bir ülkede şirketlerin kötü yönetildiğine dair bir kanı varsa (ki, var), yatırımcılar da şirket yönetimlerini şeffaf bulmuyorlarsa, muhasebe standartları ve şeffaf raporlama yoksa (doğru, yok); o zaman sermaye başka ülkelere kaçar! Dolayısıyla, şirketlerin tek, tek iyi olması yeterli değildir. Bunu en iyi açıklayan eski Amerikan sermaye piyasası eski başkanı Arthur Lwitt; 'Çünkü kötü yönetimin sonuçları bütün şirketleri etkilemektedir.' demektedir.

YÜRÜRLÜK TARİHLERİ
Yeni TTK'nun ana ve kaçınılmaz gerekçelerini bu şekilde açıklayan Kurdoğlu, kanunun yürürlük tarihlerini şöyle açıkladı: "Yeni TTK'nın genel olarak yürürlüğe gireceği tarih 1.07.2012'dir. Ancak bazı hükümler, kanunun yayım tarihi olan 14.02.2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bazı hükümlerin yürürlüğe girişi ise; 2013 yılına bırakılmıştır.

2.11.2011 tarihinde yayımlanan 660 sayılı KHK ile bu yetkiler, "Kamu gözetimi, muhasebe ve denetim standartları kurumu"na geçmiştir. Tüm sermaye şirketlerine bir internet sitesi açma zorunluluğu getiren ve bu sitede neleri yayımlamak zorunda olduğunu açıklayan 1524. Madde; 01.01.2013 tarihinde; Anonim Şirketlerin (aslında tüm sermaye şirketlerinin) denetlenmesine ilişkin 397-406. Maddeler ise yine 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bu arada dikkat edilmesi gereken bazı tarihler de, TTK'nun yanı sıra, 6103 sayılı uygulama kanunu maddeleri içerisinde yer almıştır. Anonim Şirketler, ana sözleşmelerini, 14.08.2012 tarihine kadar yeni TTK ile uyumlu hale getireceklerdir. Muhasebe kayıtları ve finansal tablolar, 01.01.2013 tarihinden itibaren TMS/TFRS ve KOBİ TFRS kurallarına göre düzenlenecektir. 01.03.2013 tarihi ise; bağımsız denetçi seçimi için son tarihtir."

Mali Müşavir Kurdoğlu, TTK'na egemen olan ilkeleri de şöyle açıkladı: "a) Kurumsal yönetim ilkeleri. b) Bağımsız denetim. c) Mal varlığının korunması. d) Pay sahipliği değerinin korunması. e) İşlem güvenliğidir."

Yaklaşık 5 saat süren seminer, mali müşavir ve iş adamlarının yönelttikleri soru-cevaplarla devam etti. Semineri değerlendiren Muhasebeci ve iş adamları, memnuniyetlerini ve çok faydalandıklarını ifade ettiler.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı 21.01.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.