Skip to main content

BUTSO'da, MHP Heyetiyle Burdur'un Ekonomi Müzakeresi Yapıldı

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'da, Başkan Yusuf Keyik'in makamında, Burdur Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı İbrahim Sakızcı, İl-İlçe Üyeleleri, eski-yeni Milletvekilleri ve Parti yetkililerinden Selçuk Şahin, Mehmet Arslan, Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz'ın da bulunduğu çok sayıda Partilinin katıldığı bir grupla, Burdur'un ekonomik yapısı ve sorunları müzakere edildi. Toplantıda; BUTSO Meclis Başkanı Feyzi Okatay, Başkan Yardımcısı Hasan Akçay, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Faruk Gündüzalp, Tahsin Eren ve Osman Kurt da yer aldılar.

HAYVANCILIK
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, 24 kişilik MHP heyetine, Burdur ekonomisinin ana yapısı ve sorunlarına ilişkin bilgiler verdi. Keyik yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:
"Burdur tarım ve hayvancılıkla geçinen, ama yaklaşık son on yıldır da mermercilik sektörüyle ilerlemeye çalışan ve bunun yanı sıra da bir eğitim kentidir. Tarım ve hayvancılıkta; bazı sorunlar da yaşanmasına rağmen, iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. Ürettiğimiz sütün sadece yüzde 15 kadarını işleyip, kalanını çiğ süt olarak satıyoruz. Dolayısıyla bu alanda sanayileşmeyi hedeflememiz gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız da var. Kamulaştırma çalışmaları devam eden II. OSB içinden bir büyük süt firması yer istiyor; inşallah, Burdur süt işleme oranını yakın zamanda artıracak bir tesise kavuşacaktır."

MERMERCİLİKTE DURUM
Keyik; dünya mermercilik gündeminde ilginin arttığı Burdur Mermerciliğine ilişkin de şunları söyledi: "Burdur Mermerciliğinde, son 2008 Dünya krizi ile birlikte etkilendik, 2009-10 yılları toparlanma ve 2011-12 yılları ise; ihracatta süper artış yılları oldu. Ancak bir sıkıntımız şu: Blok ihracatı olarak sağladığımız gelişmeyi, işlenmiş mermer üretimi ve ihracatı olarak değiştirmek istiyoruz; bunun çalışması içindeyiz. Çünkü blok satışı, belki bir süre firmalara yatırım sermayesi oluşumu sağlaması yönüyle faydalı olurken, giderek milli servetin, katma değeri artırılarak satılmasının milli ekonomi açısından daha faydalı olacağını düşünüyoruz.

Bunun yanı sıra, Burdur Mermerciliğinde doğan bir gelişmeye göre; yurtdışından firmaların ocak alıp, işletmesini doğru bulmuyoruz. Belki bunun yüzde ellinin altındaki yüzdelerle ve kontrollü şekilde yabancı ortaklık düşünülebilir. Özetleyecek olursak, Burdur mermerciliğinde hedefimiz; mermeri işleyerek ihraç etmek ve yapancıya ocak satışını engellemektir. İlgili Bakanlıklara bu konuda yazışmalarla görüşlerimizi ilettik ve bir çalışma başlatıldığını da öğrendik."

EĞİTİM KENTİ
BUTSO Başkanı Yusuf Keyik eğitim kenti özelliğine ilişkin ise; "2006 yılında Üniversitemiz kuruldu. Ciddi anlamda da gelişme kaydetti. Öğrenci sayımız 10 binlerden 18 binlere yükseldi. Ayrıca, 2 bin daha ek öğrenci geleceği belirtiliyor. Üniversite konusundaki sıkıntımı ise şu; şehircilik ve altyapı anlamında noktasında yapılacakların olmasıdır. Küçük esnafımız, Üniversite öğrencisinden istifade edememe sıkıntısı içinde. İlimizin coğrafi ve imar durumundan doğan bu sıkıntıları aşabilme arayışı içindeyiz. Üniversite İstiklal Yerleşkesi ile Şehir merkezinin, şehirlerarası karayolu dışında bir yol ile bağlantısının sağlanması ve bu arada ticari alanların oluşturulması gerektiği düşüncemizi değişik zeminlerde dile getiriyoruz" dedi.

TARIM BAKANINA TEPKİ
MHP heyeti adına görüşlerini açıklarken; Fransa'dan değil, Türk Milletinden Nişan alan Bakana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, geçmişte Burdur Kemer Kaymakamlığı da yaptığını belirterek şunları söyledi: "Hayvancılık potansiyeli açısından Türkiye'nin en önemli illerinden biri Burdur. Besi ve süt sığırcılığında çok ciddi sıkıntılar var. Bunlardan en önemlisi, artan girdi maliyetleri. Ürün fiyatında çok fazla değişiklik olmamasına rağmen, girdilerde 5-6'ya katlayan maliyet artışı var. Bunları düşündüğümüzde, ciddi bir darboğaz yaşanması kaçınılmaz. Bunun altından kalkmak için tarımsal sanayiyi geliştirmek lazım. Ciddi tarım politikalarına ihtiyaç var. Hepsinden önemlisi; Fransa'dan değil de Türk Milletinden Şövalye Nişanı almış bir Tarım Bakanı'na ihtiyaç var. Ben Meclis'te sormuştum 'Fransa niye verdi size bu nişanı' diye. Sonra internetten bana bir rakam gönderildi. Bu rakamdan, niye şövalye nişanı verildiği anlaşılıyor. Yani; 30-40 bin olan hayvan ithalatımız 800 binlere çıkmış. Tabii ki nişan verirler...

İkinci mesele mermercilik. Eleştiriye açık, gözde bir sektör. Çevre kirliliği ve blok satışlara ilişkin, bana da dosyalar gönderiliyor. Yurtdışına blok mermer satışı; etini onlar yiyor, kemiği bize kalıyor gibi bir durum. Bunu Sanayi Ticaret Bakanlığının bu meseleye el atıp, bir standarda kavuşturması gerekiyor. Dünya ülkeleri, korumacılık anlayışlarını da dayatıyorlar. Bu konudaki Oda çalışmalarında arkanızdayız. Burdur yine hizmet sektörü ağırlıklı olan bir il. Bedelli askerliğin kalmasından en büyük zararı Burdur gördü. Eğitim sektöründe MAKÜ'nün büyük adımlar attığını, memnuniyetle görüyoruz. Ancak AKP'nin günübirlik tedbirleri ile yerinde sıkıntılar doğurduğunu da biliyoruz."

ISPARTA-BURDUR
Milletvekili Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı:
"Ayrıca Isparta ve Burdur'u ihya eden bir trenimiz vardı. Başka iller hızlı trene kavuşurken, kara trenimizi de aldılar. İki yıl kadar önce "Trenimizi geri istiyoruz" şeklinde bir sivil inisiyatif vardı. Bu çalışmalarla, trenimizin geri geleceğini düşünüyoruz. Isparta ve Burdur, adeta bir büyük kentin doğu ve batı yakası gibidir. Dolayısıyla ekonomik anlamda iki il olarak entegre olmanın yollarını aramalıyız. Tabi muhalefet olarak bunları dile getirince, iktidar partisinden, bu kadar eleştiri olur mu şeklinde tepki alıyoruz. Oysa Muhalefetin görevi eleştirmek ve eksiklikleri ortaya koymaktır. Akıllı iktidar, bu eleştirilerden istifade eder."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
19.08.2013

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.