Skip to main content

BUTSO'da Konuşan Akkaya: Alt Yapı Tamam, Hedef Dönüşen Burdur

BUTSO Meclisi’ne katılan Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, kentsel dönüşümü anlatarak; “Alt yapı tamam, hedef kentsel dönüşüm ve gelişen Burdur” dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)’nın aylık Meclisi toplantısına çağrılan Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur Kentsel Dönüşüm çalışmalarını anlattı. Burdur Kamuoyunda ve özellikle Kentsel Dönüşüm kapsamına alınan Tepe, Sinan ve Karasenir Mahalle sakinleri tarafından çok farklı şekillerde anlaşıldığı görülmesi üzerine, doğrusunu en yetkili ağızdan öğrenmek isteyen BUTSO Meclis Başkanı Feyzi Oktay ve Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, aylık Meclis toplantısına Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya’yı davet ettiler. Davete icabet eden Akkaya, BUTSO Meclis Üyelerinin sorularını da cevapladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
BUTSO Başkanı Yusuf Keyik; Burdur’un gündeminde, kafa karışıklığı içinde yer alan Kentsel Dönüşüm konusunda, geçen haftalarda Genel Müdür’le yapılan toplantıya katıldığını, Çevre ve Şehircilik İl Müdürünü Odaya davet ederek dinlediklerini, ancak konuya açıklık getiremediğini, dolayısıyla işin doğrusunu öğrenmek istediklerini söyledi. Burdur’un gelişimi ve geleceği için Kentsel Dönüşümün önemini vurgulayan Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya şu bilgileri verdi:
“Bu konuda Haziran ayı içerisinde, depremsellikle ilgili olarak, ‘Riskli alanlar’ Kanunu çıktı. Bilindiği gibi, Burdur da depremselliği olan bir il. İkincisi; kırılmış-dökülmüş eski mahallelerimiz var. Buralarda kentsel dönüşümün yapılması ve insanların daha iyi şartlarda yaşamasını temin etmek kadar güzel şey olamaz. Bizim Burdur Belediyesi olarak bir çalışmamız var idi. Bu kentsel dönüşümü, 1971 depreminden sonra yapılan Deprem Evleri’nden başlatmak istedik ve başlattık. Memur Evleri’ni aldık ve diğer alanlar üzerindeki çalışmalarda da ilerleme kaydettik.


Diğer yandan; Sinan, Tepe ve Karasenir Mahalleleri de Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edilerek, Kentsel Dönüşüm kapsamına alındı. Ancak, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından buraların tespiti yapılırken, Belediye olarak bizimle istişare edilerek götürülmedi. Dolayısıyla, Belediyeyi devre dışı bırakarak, “Biz yaptık” demek için yapılan çalışmalar ile kamuoyundaki endişelerin gelişmesi ve kafa karışıklığının doğması da önlenemedi.
Neticede, Bakanlar Kurulu kararı gelince, Bakanlığa başvurduk ve Kentsel Dönüşüm işini Belediye olarak üstlendik. Bu arada, “Burası riskli alan, iki ay içerisinde boşaltılacak…” gibi ve benzeri sözlerle, çeşitli kişiler, çeşitli yerlerde gerekli-gereksiz açıklamalarda bulundu. Dolayısıyla, vatandaşımızın kafası karıştı.


Oysa, en az iki yıl sürecek bu konuda, hangi açıklamanın ve hangi işin, ne zaman ve kimler tarafından yapılacağı istişare ile götürülse idi. Bunca kafa karışıklığı doğmazdı. Öncelikle bir yerin tespiti ile mesela; Tepe Mahallesi’nin çevre yoluna bakan kırık-dökük, toprak dam evlerinin bulunduğu kısımları ele alınarak başlanabilirdi. Hem yıllardır, yakındığımız köy görüntüsünden kurtulmuş, güzel ve modern bir manzaraya kavuşmuş ve hem de güzel bir örnek oluşmasıyla, insanların ilgisi ve desteği doğal olarak kazanılmış olurdu.

ALINAN YETKİ
Şimdi Belediye’ye verilen yetki şu şekilde: Mülk sahipleriyle anlaşma yapmak. Bu yerinde ve bir masada mülk sahipleriyle oturulup, görüşülerek yapılacak. Mülklerin değer tespiti yapılacak. Ev, müştemilat ne durumda olursa olsun; bahçe ve ağaçlarına kadar değerlendirilecek. Hem de Belediye rayici değil; piyasa değeri üzerinden değer tespiti yapılacak. Bundan sonra yapılacak anlaşma sonucunda ise; yeni evler yapılıncaya kadar kiraları ödenerek evler boşaltılacak.
Ardından yeni imar planı yapılmasında, o yerlerin projelendirilmesinde her türlü işlemi yapmak üzere, Burdur Belediyesi yetkili kılınmıştır. Bu işlemler için de bir avans olarak 750 bin lira tahsis edilmiştir. Belediyemizin bir danışman firması var. Bu firma ile anlaşma yapıyoruz; önümüzdeki haftalarda bu üç mahalleye bürolar kuracak. Mahallede oturan insanlarla bire bir, konuşacak, anlaşma cihetine gidecek ve ne olması gerektiğini ortaya çıkaracak. İnşaatları illa Belediye veya Toki yapacak diye bir kural yok. Vatandaş isterse kendisi de yapabilecek. Kendisi yapacak olursa; projesini belediye verecek, inşaat harcı alınmayacak ve hatta kat fazlası olursa, vatandaş kendisi satabilecek. Kendisi bir müteahhide vermek isterse verebilecek ve devlet kredi de verecek. Durum bu kadar açık. Baştan bu şekilde anlatılsa idi; bu karışıklıklar olmazdı” dedi.

PROJE ÜZERİNDE GÖRÜŞÜLECEK
Bu arada, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik’in bir sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı:
Danışman büroları kurulup, gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra, o yere en uygun proje ve seçenekler ortaya konacak. Vatandaşla, bu proje ve seçenekler üzerinde konuşularak anlaşmaya varılacak. Danışman firma ve Belediye ile yapılan çalışmalarda, en az yüzde 80-90 oranlarından anlaşma sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Deprem Evlerinde önce yüzde 25 kadarı razı iken, şimdi yüzde 80’in üzerine çıktı; herkes ne zaman diye bekliyor. Yapılacak anlaşmalardan sonra, inşaat yapım aşamasına gelinecek ve yapımcı firmalar devreye girecek.
Bütün mahalleler, hepsi birden yapılmayacak. Mesela, Kütahya uygulamalarını inceledik; onlar 20 yıla yaymışlar. Bir yerde bir bölüm önce yapılacak, insanlar durumu görecek, örneklerle anlatmak ve anlaşmak daha kolaylaşacak” dedi.  

Bu arada, bir soru üzerine Başkan Akkaya; Necati Bey Mahallesi’nin de isteği üzerine, Kentsel Dönüşüm kapsamına alınması için Bakanlığa başvurduklarını ve Dönüşümü en çok isteyen ve buna hazır olan mahallelerden başlayacaklarını ifade etti.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı.
15.11.2013

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.