Skip to main content

BUTSO Başkanı Yusuf KEYİK, BURDUR ANA ARTERLER ANKET RAPORUNU AÇIKLADI

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Oda olarak, yapmış oldukları “Burdur’un ana caddelerinde ticaretin geliştirilmesi ve tek cadde üzerindeki yoğunluğun diğer caddelere da yayılması için esnafın görüşlerini belirlemek ve bu görüşlerden hareketle bir yol haritası çizmek” anlamındaki bir anketin, yine esnaf ve sivil toplum kuruluşları ile değerlendirilmesini gerçekleştirdi. Oda restoranında verilen akşam yemeğinden sonra Oda Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Oda, Belediye, Birlik ve esnafımız katıldı.
BURDUR EKONOMİK YAPISI
Konuşmasına, Burdur’un ekonomik ve ticari yapısını özetleyerek Başkan Yusuf Keyik, şunları söyledi:
“Biz Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak, çalışmalarımızı genelde, tarım ve hayvancılık, doğaltaş mermercilik madencilik, üçüncüsü eğitim ve dördüncü olarak da gelişmekte olan turizm sektörü şeklinde ele almaktayız. Tarım ve hayvancılıkta ciddi anlamda yol aldık ve kooperatifleşme yönü başta olmak üzere, Türkiye çapında bir yer edindik.

İkinci sektörümüz olan mermercilikte ve ağırlıklı olarak blok satışında 2010 yılından itibaren, başta ihracata katkı anlamında olmak üzere büyük mesafe aldık. Ancak sadece Çin’in blok talebine dayandığı için çok sağlıklı bir yapıya sahip değil. Mermer ve Madencilik sektörümüzün yatırım maliyetleri çok yüksek. Ülkemize büyük katkıları var. Ancak, çevre faktörünü henüz tam bir dengeye oturtabilmiş değiliz. Bunun çözümünün artıkların geniş çaplı ve süratle değerlendirilmesi şeklinde olabileceğini düşünerek, çalışmalar yürütüyoruz.

Eğitim sektörü olarak bu yıl Üniversitemizin 23 bin öğrenci sayılarına geleceğini düşünüyoruz. Bu artan öğrenci-öğretim üyesi sayılarını da ticari kazanca çevirme çabaları içindeyiz. Eğlenme, dinlenme, alışveriş mekanları hazırlamamız gerekiyor. Esnafımızdan şikayetler, esnafımızın da halktan şikayetlerini duyuyoruz. Bu ilişkinin daha düzgün bir memnuniyet çizgisine getirilmesi gerekiyor. İşte bu anket çalışmamız da ağırlıklı olarak bu hedefe yönelik yapılmıştır. Bu akşam da sizlerle bu anket raporunu değerlendirmek istedik.

Burdur’da henüz gelişmemiş, ancak büyük potansiyelleri olan Turizm Sektörümüz var. Bu sektör, turizm şirketlerinin paket programlarına mahkum görülmekte. Antalyalıların da şikayet ettiği bu yapıyı, bizler Burdur’un alternatif turizm potansiyellerine çekme adına kırmak zorundayız.


DEMOKRATİK KATILIMCI YAPIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ
Burdur’un ana arterleri üzerinde yaptığımız anketimize toplam 153 kişi katılırken, 53 kişi de katılmadı; tıpkı bu salona davet ettiğimiz halde gelmedikleri gibi… Tabii ki, bu durumu üzülerek ifade ediyorum. Bu ifademiz şikayet anlamında değil, durumu tespit içindir. Bakınız; 145 üyemizi davet ettiğimiz halde, Burdur esnafı ve ticaretimizin geliştirilmesi anlamında önemli bir çabanın sergilendiği şu toplantımıza, gördüğünüz gibi yaklaşık 50 kışı katılmış durumda. Katılanlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belki en kritik nokta burası ki; katılımcı demokratik yapımızı geliştirmeliyiz ve eksiklerimizi konuşarak giderebilelim.

HAKSIZ ELEŞTİRİDEN KAÇINMALIYIZ
Hem hiçbir çağrıya cevap vermeyecek, toplantılara katılmayacaksın, seminer ve konferanslara gelmeyeceksin; sonra da, “Başkan aidat almaktan başka ne yapıyorsun?” diyerek, anlamsız ve haksız bir eleştiri yapacaksın. Kusura bakılmasın amma, bu haklı bir eleştiri değildir. Çalışmalarımıza katılanların tabii ki her türlü eleştiriye hakları vardır.

ESNAF İŞİNDEN MEMNUN
Ankette esnafımız, “İşinizden ve kazancınızdan memnun musunuz?” sorusuna %63 kişi memnuniyet belirtirken, % 37’si hayır demiştir. Katılım daha yüksek olsaydı, işte bu memnuniyet ve memnuniyetsizlik sebeplerini ortaya çıkarıp, yapacağımız yol haritasını belirleyebilirdik…

GÖRÜŞLER
Toplantıya katılanlardan bazı görüşler şöyle:
“Ana caddelerdeki trafiğin yanlış işleyiş içinde olması, yeterli levhaların olmaması nedeniyle, dışardan gelen ziyaretçilerden istifade edemiyoruz” “Burdur’da işyeri kiraları çok yüksek. İşyeri açanlar, genellikle altı ay sonra, umduğunu bulamayıp, işyerini kapatmaktadır.” BUTSO Başkanı Yusuf Keyik bu görüşü şöyle değerlendirdi: “Biz Oda olarak, yeni işyeri açmak ve kayıt yaptırmak üzere gelen müteşebbisimizin fizibilite çalışmasına katkıda bulunabiliriz.
“Sadece Gazi Caddesi’ne mahkumiyeti kaldırıp, alternatif caddeler geliştirmeliyiz. Otomobil sayısı en çok il durumundayız. Dükkanların önündeki bir-iki sıra parklardan kurtarılması gerekiyor. Gazi Caddesi’ndeki trafik ve park çözülmeden gidiş-gelişli çift yön olması doğru olmaz.” BUTSO Başkanı Keyik; “Biz Oda olarak; başından beri, trafik akış yönünün Köprübaşından, Şeker Fabrikası istikametine olmasını istedik. Zira bu şekilde sanayicimiz bankalarla işlerini rahat görebilecek ve dışarıdan gelenler şehrimizi görebilecek.”
“Ankette yaklaşık %40 oranında bir işinden memnuniyetsizlik görülüyor ki; bu büyük bir oran. %23 oranında esnafın 1-3 yıl içinde işini sonlandırdığı görülüyor. Kışla Caddesi’nde de çok sayıda dükkanın açılıp, kısa sürede kapandığını görüyoruz. Zaten bu üç yılda esnaf sermayesini yiyip bitirecektir ki bu olumsuz bir durumdur.

ÇELİŞKİLERİMİZİ DÜZELTMELİYİZ
İşinizi geliştirmeyi düşünüyor musunuz? Sorusuna; %69 Hayır, %48 Evet demiş. Bunun üzerinde yapılan görüşmeler şöyle:
Keyik; “Bu oranları iyi değerlendirmeliyiz. İşinden memnun ve geliştirmeyi düşünmüyorsan ve müşterisizlikten, halkın Isparta’ya gitmesinden yakınmamalısın. Bunu izah etmeli ve çelişkiyi düzeltmeliyiz. Anketin diğer sorularına verilen cevaplarla değerlendirdiğimizde, ‘İşinden memnun ve işini geliştirmeyi düşünmeme’ durumunu görmek mümkün. Ve tabii ki, bu yapıyı hareketlendirmeli; yenilikçi ve gelişmeci bir anlayışı geliştirmeliyiz.
Bu madde ile söz alan esnafımızın da ortaya koyduğu görüşlerden bazıları şöyle: “Gazi Caddesindeki mevcut trafik akışı ters yöne çevrilmeli.” Gazi Caddesi, 1930 yılında trafiğe açıldığında, 30 metre olarak belirlenmiş. O tarihlerde araç sayısı 3-5 iken, aradan 60 yıl geçmiş, artık yükünü taşıyamamaktadır. Uygulanması gereken tek yönlü, ama yönü değiştirilen bir uygulama olmalıdır.”
“Adliye Caddesi’nin düzeni, kaldırımları kullanılabilir hale getirilmelidir.”
“Alışveriş merkezleri, kendi otopark problemini çözmelidir. Bu çözüm; ücretsiz otopark şeklinde sağlanabilir.”

Toplantı, karşılıklı görüş belirtmeler şeklinde ve sürdürüldü. Burdur Belediye Başkan Vekili Atam Gülcü, bütün konuşmaları not alarak bir değerlendirme yaptı. Katılımcılar ve Gülcü, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapmış olduğu bu çalışmanın çok değerli olduğunu ve teşekkür ettiklerini belirttiler.

İlgili Fotoğraflar:








Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.