Skip to main content

Burdurlu tarımcılar Konya'da

Ziraat Odası olarak çiftçinin hizmetine sunmak üzere büyük makinelerden almayı düşündüğünü belirten Oda Başkanı Gökay Tekin, "Bir düşüncem de onların bilgisini almak için fuara getirmiş bulundum. Şimdi, Burdur'a vardığımız zaman onların da düşüncesiyle Burdur'a değişik makineleri kazandırmayı düşünüyorum." TÜRKİYE'NİN en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olarak tanımlanan Konya 8. Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'na, Burdur Ziraat Odası'nın organizasyonuyla 200 Burdurlu çiftçi de gezdi. Burdurlu üreticilerin, Tarım ve hayvancılıkta daha bilinçli hale gelmeleri, son teknolojik ürünler, tohum, araçlar, süt teknolojilerini yerinde görmek ve çiftçiyi teknolojiyle buluşturmak amacıyla gezinin düzenlediğini ve 4 otobüsle Konya'ya gittiklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Gökay Tekin, "Burdurlu çiftçimiz görerek daha iyi algılıyor. Bu anlamda istedim ki Konya'daki fuarda son teknolojiyi görsünler, son sistem geliştirilmiş makineleri görsünler. Belki bugün almazlara ama yarın kendilerine bir hedef koyarlar, sahip olma yolunda çalışma yaparlar" dedi.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Derneği (TARMAKBİR) ve Konya Tarım İl Müdürlüğü işbirliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi, Ziraat Bankası, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve KOSGEB'in destekleriyle düzenlenen fuar, KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

BURDUR'DAN KATILIM
5 gün süren Konya 8. Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'na, yurt içi ve yurt dışından 432 firma katıldı. 5 gün açık kalan ve 140 bin kişinin gezdiği tahmin edilen fuara, Burdur'dan 200 kişilik kafile de gezdi. Burdur Ziraat Odası Başkanı Gökay Tekin ile odanın yönetim kurulu üyelerinin fuar gezisine İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimşek ile aralarında köy muhtarlarının da bulunduğu çok sayıda çiftçi katıldı.

40 bin metrekare alanda 6 ayrı salonda 30 ülkeden 432 farklı firma ve temsilcisinin standının bulunduğu Fuarda, Burdur'dan şu an Ankara'da bulunan Ertuğrullar, Kayhan Ertuğrul ve Çokcanlar da stantlarında ürünlerini sergiledi.

Başkan Tekin, Genel Sekreter Şimşek ile Burdurlu üreticiler, standları gezerek başta tarım makineleri, besicilik, süt endüstrisindeki teknolojik yenilikleri inceleme ve görme fırsatı buldu. Türkiye genelinden katılımın yoğun olması nedeniyle fuar merkezi önünde uzun araç kuyrukları oluşurken, Burdurlu kafile yoğun kalabalığa karıştı. Gün boyu fuarı gezen üreticiler, Konya il merkezini ve Mevlana Türbesi'ni de ziyaret ederek Burdur'a döndü.

HEDEF VE ÇALIŞMA
Oda olarak çiftçinin hizmetine sunmak üzere büyük makinelerden almayı düşündüğünü belirten Oda Başkanı Tekin, "Bir düşüncem de onların bilgisini almak için fuara getirmiş bulundum. Şimdi, Burdur'a vardığımız zaman onların da düşüncesiyle Burdur'a değişik makineleri kazandırmayı düşünüyorum. Bu anlamda çalışmalar yapmak için buradayız.
Çiftçilerimizin Köy Bazlı Kırsal Kalkınma'dan hibeli makineler alma imkânı var. Biliyorsunuz bir de toprak işlemede Çatak projesi içerisinde toprağa daha verimli; toprağa zarar vermeyen doğaya zarar vermeyen projelere paralar daha çok verilecek, destekler aratacak. Bizim de savunduğumuz şeyler; anıza buğday ekimini sağlayan makineler, silaj paketleme makineleri, ilimizin biliyorsunuz hayvancılıkta büyük geliri var, en büyük gelir süt. Biz de istiyoruz ki hayvanlarına yedirdikleri silajı daha kaliteli daha verimli bir sistem kuralım diye düşünüyoruz. Silaj paketleme makinesini almayı düşünüyorum. Bu anlamda kişisel bazda yapılacakları da onlar sağlasınlar. Ama biz köy ve çiftçilerin tamamına hizmet edebilecek büyük makineleri almak için buradayız" diye konuştu.

BURDURLU İMALATÇILARIMIZ
Fuarda Burdurlu 3 firmanın yeraldığını belirten Tekin, şöyle devam etti: "Burdurlu firmaların fuarda yer alması ve aranan makinelerden üretmiş olduklarını görmek bize mutluluk verdi. Çokcanlar oradaydı, Kayhan Bey oradaydı, Ertuğrullar Ankara'ya taşındı O da oradaydı. Stantlarını ziyaret ettik. Biz makineyi, Burdurlu olandan alacağız. Oradan kazandığımız parayı da yine Burdur'da değerlendireceğiz.

KONYA ŞEKER ÖRNEĞİ
Burdur Şeker Fabrikası için Konya Şeker'i örnek gördüğünü ifade eden Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
"Şeker fabrikası özelleşmesin diyoruz. Kabul edelim, ben de istiyorum. Ama özelleşecekse bir konsorsiyum oluşsun; şirket veya A.Ş. oluşsun, bu oluşum alsın. Eğer bu olmazsa işte o zaman sitem edelim. Burdur'da kalsın. Üreten Burdur; tüketen Burdur, çalışan Burdur, Burdur olacak. Şunu da unutmamak lazım, özelleşmemesini isterken de bu şekilde bu zihniyette durmayacaksa da onu da istemiyorum. Çünkü nedense üreten çiftçi çıktılarından yararlanırken şekeri vadeli fiyata yiyor.

ÖZELLEŞME FARKI
1955 yılında kurulmuş olan Burdur Şeker Fabrikası'nın yanına bir ağaç dikilmemiş; düşünebiliyor musunuz? Ama Konya Şeker kaç sene oldu özelleştirileli, beş veya on sene. Onlar ikinci fabrikayı yanı başına kurmuşlar. Şekerleme sanayini kurmuşlar. Kendi şekerlerinden şekerleme sanayini, damla sulama sistemini kurmuşlar. Danabank kurmuşlar. Çiftçiye toplu işletmenin kazancını göstermek için her çiftçi için birer tane hayvan bağlamışlar. Dana Bank kurmuşlar ve çiftçilerine gösteriyor, 'Bak burada da kazanıyorsun' diyorlar. Bunlar çok önemli. İşte şahıs ve bireysel çalışma bu. Güç olmanın anlamı bu. Ben çok gurur duydum, fuarda şeker için sıvı şekeri var, kesme şekerini yapmış, şekerlemelerini yapmış, damla boru sistemini yapmış. Şeker Pancarı ekecek adama damla boru sistemi veriyor ve diyor ki 'senden üç senede tahsilâtını yapacağım'. Çiftçinin ihtiyacı olan her şeyi üretmeye başlamış. Yarın göreceksiniz; makine sanayisini kuracak, hedef koymuş kendine göre.

DÜŞÜK FİYATLA TEKLİF
Özelleştirme İdaresi'ne düşük fiyat teklifi hazırlamalıyız diyen Tekin teklifini şöyle anlattı: "Türkiye'de en kaliteli şekeri üretiyoruz. İnşallah Burdur da bu örneğe göre kalkınır diye düşünüyorum. Çünkü bir üretimin arkasından tek fabrikayla kalmak değil, yanı başında büyük fabrikalar oluşsun istiyorum. Kooperatifler birleşebiliriz. Ziraat Odası birleşebilir, Ticaret ve Sanayi Odası olabilir, Borsa olabilir, belediye, özel idare olabilir bu fabrikayı alabiliriz biz. Yani Ankara'ya gideriz ve 'bu özsermaye bizim. Siz şu fiyattan satışa çıkarıyorsunuz ama daha düşük fiyata bize verin' diyebiliriz. Buna hakkımız var; ama biz söylemezsek onlar hiç duymaz."

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.