Skip to main content

Burdurlu Hanımlar Ekmeklerini Taştan Çıkartıyor

Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik, "İlimizde, bayan mozaik işçiliği, önemli bir istihdam alanı oluşturmuştur."

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, "İlimizde, bayan mozaik işçiliği, önemli bir istihdam alanı oluşturmuştur." Erkeklerin işi olarak bilinen mermer sektöründe son yıllarda bayanlar da çalışmaya başladı. Zorlu sektörde çalışan anneler, çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlayabilmek için elini taşın altına sokup ekmeğini taştan çıkarıyor.

Burdur ekonomisinin lokomotifi konumuna gelen mermercilik, şehrin işsizlik sorununun çözümünde pay sahibi durumuna geldi. İş-Kur ile Burdur Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliği ile değişik dönemlerde açılan kurslarla geliştirilen mermercilik sektörüne bayanlar da el attı. Mermer sanayisinin farklı bölümlerinde çalışan bayan işçiler, en çok eskitme bölümünde çalışıyor. Burdur'da, fabrika işçiliğinde 180, mozaik ve eskitme işçiliğinde de 230 olmak üzere, toplam 410 bayan mermercilik sektöründe istihdam ediliyor.

Aytaş Akın Mermer Fabrikası'nda 2 senedir çalışan Sultan Arman, İlaçlama ve Jelleme bölümünde çalışıyor. Arman, işini severek yaptığını söylüyor. Çalışma ortamından memnun olan Arman, işe alıştığı için çok fazla yorulmadığını belirtti. Arman, yorucu işinde bazen zorlandığı olsa da çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayabilmek için buna katlandığını ifade etti.

Burdur MERMERİ ÜNLENDİ

Burdur'un son yıllarda 'Burdur Beji' ile mermer sektöründe adından söz ettirdiğini belirten Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, "İlde, Burdur Beji dünya literatürüne girmiş, uluslararası pazarlarda çok alıcı bulan mermer üretilmektedir. Burdur, mermercilik sektöründe, 2005 yılından itibaren artan oranda ve Burdur ekonomisine lokomotif niteliğinde bir gelişim gösterirken, 2008 yılından itibaren başlayan bayan eleman çalıştırma konusunda da önemli artış gözlenmektedir. İş-Kur ile Burdur OSB işbirliği ile değişik dönemlerde açılan kurslar ile de geliştirilen bayan mozaik işçiliği, önemli bir istihdam alanı oluşturmuştur." diye konuştu.

Burdur Beji'ni işlemenin bir sanat olduğunu kaydeden Aytaş Akın Mermer Fabrikası Sahibi Ercan Akın, bayanların, bu konuda daha titiz çalıştığı bu sektöre girmeye başladığını belirtti. Bayanların çok istikrarlı bir çalışma sergileyerek Burdur Beji'nin işlenmesi sırasında büyük bir özveri gösterdiğini ifade eden Akın, "Bu zorlu sektörde Burdur'da sektörel anlamda bayanların da katkı yaptığını ispatlamış olduk." dedi.

Burdur Beji ham blok şeklinde sadece Çin'e ve Hindistan'a ihraç edilirken, mermer işlediği zaman ise başta Amerika, Avrupa ülkeleri ve Uzak Doğu ülkeleri olmak üzere 27 ülkeye ihraç ediliyor. Burdur Beji, yıllık 300 milyon Dolar Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Burdur'un lokomotifi durumunda olan mermer sektöründe 100'e yakın mermer firması, 4 bin 250 kişiye istihdam sağlıyor. Öte yandan, 70 ocak işletmesi, 90 mermer işleme fabrikası ve 7 mermer işleme makinesi üreticisi ile sektörde kendine önemli bir yer edinen Burdur, ihracatının yüzde 50'sini işlenmiş mermerden, yüzde 30'unu blok mermerden, yüzde 20'sini ise mozaik mermerden sağlıyor.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.