Skip to main content

Burdur'un vergi rekortmenlerine ödül

BURDUR Ticaret Borsası (Burdur TB) ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Burdur TSO) birlikte gerçekleştirdiği geleneksel vergi töreninde, rekortmenlere ödülleri verildi. 2008 yılında yüksek düzeyde gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi ödeyen, ihracat yapan ve borsada en yüksek işlem hacmi gerçekleştiren üyeleri onurlandırmak amacıyla düzenlenen geleneksel vergi töreni, Burdur TSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Burdur TB Başkanı Varol ile Burdur TSO Başkanı Keyik, davetlileri bina girişinde karşılamasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan vergi törenine, Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın, AK Parti Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ile Mehmet Alp, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Nevzat Açıkgöz, Ağır Ceza Reisi Ferhat Bursal, MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız, Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, Defterdar Ramazan Taşaltın, Belediye Başkan Vekili Serdar Başgül, kamu kurum müdürleri, ilçe belediye başkanları, köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, Burdur DSYB Başkanı Kamil Özcan, Afyon, Antalya, Isparta ve ilçelerindeki oda ve borsa başkanları, vergi rekortmenleri ile davetliler katıldı.

Burdur'un, TSO ve Borsa'nın tanıtımının yapıldığı CD'nin gösteriminin ardından törende ilk konuşmayı Burdur TB Başkanı Baki Varol yaptı. Kriz ortamında zor şartlarda kutsal görevlerini yerine getirerek vergisini ödeyen herkese teşekkür eden Varol, "Benim her zaman bir sözüm var. Burdur küçüktür, ama içindeki beyinler büyüktür. Ben bir kez daha size hatırlatmak istiyorum. Burdur'un bünyesi, ekonomisi küçük olabilir, ama sizin gibi yöneticiler, yani beyinler büyüktür. Burdurumuz'un kalkınmanın öndeki sıralarında, biliyorsunuz biz daha önce basın yollarıyla çok söyledik ama, maalesef 2. bölgede yer alıyoruz dedik. Bu konudaki çalışmalarımızla hiçbir yere varamadık diye düşünüyorum. Bunu sivil toplum örgütleri olarak, vekillerimiz olarak, sayın valimiz olarak, hep beraber girişimlerimizi yaptık ama, bugün itibariyle varamadık. Hemen yanımızda Afyon, Konya, Gaziantep, Kayseri, Kütahya, Uşak, bu illerden biz daha büyüğüz ki, biz 2. sıradayız, onlar 3. sırada. Ben öyle tahmin ediyorum ki, 'il küçüktür ama beyinler büyük' lafı varya tahmin ediyorum onu duymuşlar. Günümüzün zor koşullarda, biliyorsunuz 3 tane sanayicimiz, birisi Ankara'ya Ertuğrullar Makine, Acunlar Isparta'ya, Kot Fabrikası Dinar'a taşınmıştır. Bunlar bizim için büyük bir kayıptır. Sayın vekillerimizden ikinciliğinden çıkıp üçüncülüğe girmesini, vekillerimizden talep etmekteyim" dedi.

SERA GEZİSİ
Şubat ayının başında borsanın Burdur Valisi İbrahim Özçimen'in de katıldığı Antalya'ya 50 kişinin katıldığı bir gezi düzenlediklerini belirten Başkan Varol, "Antalya'nın seracılığının ve Burdur'da bu seracılığımızı geliştirecek bir düzey belirledik. İki günlük gezimizde, Antalya'da çok değişik seralar gördük. Gezi sonrası gerçekten Burdur'da ses getirmeye başladı. Herkes, biz nasıl yapabiliriz bu olayı diye ard arda kıvılcımlar başladı. Bunun gelişmesi için Sayın Valim gerekli yardımların ve girişimlerinin yapılacağını, Tarım İl Müdürü'nün bu konuda hassasiyetle yaklaşacağını, Ankara konusunda bir şey olursa milletvekillerimizin yardımcı olacağını görüştük. Söğüt'te 300 dönüm sera yine Bucak'ta, Askeriye'de, Çerçin'de, seracılık hayali başlamıştır. Burdur Ticaret Borsası olarak biz bunu gerçekleştirdik" diye konuştu.

TEŞVİK SIKINTISI
Burdur'un gelir kaynağı denince tarım ve hayvancılığın akla geldiğini belirten Varol, şöyle devam etti: "Biliyorsunuz ki Burdur, Türkiye'nin Hollandası olarak geçiyordu. Sütümüz var diye konuşuyorduk. Şu anda 800 tonun altındayız. Böyle gidersek de daha azalacaktır. Şu anda, Doğu ve Güneydoğu'ya yaklaşık % 40'a yakın hibe verilen teşvikler var. Türkiye'de bir uygulama başlandığı zaman pilot bölgesi hemen Burdur'dur. Bunu da anlamış değiliz. Burdur'un o iller kapsamında yer alması lazım. 15 gün önce, 35 Borsa Başkanı Afyon'da toplantı yaptık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreteri teşrif etti. Gerçekten de bütün başkanlar dertli. Bugün Konya, Afyon, Isparta, Denizli, süt miktarında bizden öndelerdir. Ama şu anda %40'a varan yatırım ve hayvancılık desteği, Burdur'un çevresini sıkıntıya sokacaktır. Yine, yatırımla ilgili bir işletme kuracaksın, orada % 40'ını geri alacaklar. Onların hayvancılıkları bizden daha mı az. Matematiği olan hesaplasın. Burdur doğu illerden birisi konumunda. Ama yatırım denildiğinde bir şey yok. Ben Burdur'a teşvikimi istiyorum. Ben iktidar milletvekillerimden teşviki Burdur'a getireceklerine söz vermelerini mikrofondan söylemesini istiyorum. Devletten her türlü desteği almak istiyoruz.
İşsizlik sayısı her geçen gün, para kazanamadığımız için adam çıkarıyoruz. Kendi firmam adına, geçen sene 80-85 çalışan varken, bu sene 40'a düştü. Demek ki para kazanamıyoruz. Hepimiz geriye gitmekteyiz. Burdurumuz, her geçen gün geriye doğru gitmektedir. Bunu görebiliyoruz. Vergi Töreni için buraya kadar geldiniz ve bizi onurlandırdınız. Hepinize teşekkür ediyorum."

LOKOMOTİF GÜÇ ÖZEL SEKTÖR Başta, işsizlik olmak üzere, ekonomideki sorunların çözümünde, lokomotif gücün özel sektör olduğunu belirten Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik de, "Dünyamızda ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, ödediğiniz vergilerle ilimiz ve ülkemize sağladığınız katkıların her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirtmek istiyorum. Başta işsizlik olmak üzere, ekonomideki sorunların çözümünde, lokomotif güç özel sektör olmaktadır. Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, ödediğiniz vergilerle, ülkemiz ve ilimiz ekonomisine sağladığınız katkıların, her türlü takdirin üzerinde olduğunu, altını çizerek vurgulamak istiyorum. Bugün burada kendilerine, fazlasıyla hak ettikleri ödüllerini takdim edeceğimiz arkadaşlar olmak üzere, onların nezdinde, ülkemizdeki ve ilimizdeki her zorluğu aşmasını bilerek, ciddi katkılar sağlayan tüm müteşebbisimize, vergi mükelleflerimize teşekkür ediyorum" dedi. Türk ekonomisindeki küçülmeden en çok KOBİ'lerin etkilendiğini belirten Keyik, şöyle devam etti:

"Bölgemizde KOBİ yapısı en küçük olan ekonomi Burdur'dur. Burdur ekonomisi, sorunlarını geniş çerçevede ele alırken, küçük işletmelerin birleştirilerek büyütülmesi gerekmektedir. Sanayiye yönelmeli ve büyümeyi hedeflemeliyiz. KOBİ'lerin ekonomik gelişmelerini iyi izlemeliyiz. Burdur'da birçok sektör için, ihracat hayati öneme sahiptir. Bunun oluşması için, genel ve özel önlemler almamız gerekiyor. Bunun için uluslararası fuarlara katılmalıyız.
Girişimcimiz, birkaç istisna dışında Burdur'dan ayrılmamıştır. Onlara buradan teşekkür ediyorum. Yatırım sahiplerini yüreklendirecek, çok olumlu atılım örneklerine, çok ihtiyacımız vardır. Devletin Burdur'a harcadığı her 100 liranın 70 lirasını vergi mükellefleri öderken, şimdi bu durum gerilemeye başlamıştır. Geçmiş krizlerde şunu ifade etmiştim, akılcı ve soğukkanlı bakıldığında, ekonomiye altın fırsatlar yakalayabilirsiniz.

Ekonomik gündemlerimizin yanı sıra, hayatın bütünlük teşkil edilmesiyle ele alınması gerektiğini düşünerek, yaptığımız yenilikleri kamuoyuyla paylaşıyoruz. Değerli misafirler, el ele gelişmelerden sıkıntılardan, birlikte halledemeyeceğimiz hiç bir problem yoktur. Hepinize saygılar sunuyorum."

VERGİ BİR GÖREVDİR
Defterdar Ramazan Taşaltın ise, yüksek oranda vergi ödeyerek ödül almaya hak kazanan Burdur ekonomisinin aktörlerinin hepsine Maliye adına teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Bende zorunlu bir ortağınızım, ama istenmeyen ortağınızım, aynı zamanda kar ortağınızım, zarar ortağınız değilim. Mutlaka karda buluşmamız lazım. Zararda giderler ödenmiyor. Kar lazım, vergi lazım. Verginin fonksiyonları, ne şekilde Burdur'a geleceği, buradaki konuşmalardan belli. Değerli konuklarımız, devletin bir takım görevleri var. Bunun en başında kamu düzeni tesis edilerek, mutlu ve refah içinde ileriye götürmektir. Bunların karşılanması, vergi gelirleriyle yapılıyor. Dolayısıyla, giderlerin, gelirlerle, onunda vergi gelirleriyle karşılanması lazım. Bizim ülkemizde, bütçe giderlerinin %80'i vergi gelirleriyle karşılanıyor. Bu nedenle vergi gelirleri çok önemli. Yasamızda vergi yükümlülüğü olduğu belirtiliyor. Vergi, kişiyle devlet arasında borç alacak ilişkisi değildir. Vergi vatandaşa yüklenen bir görevdir, bir ödevdir. Bu görevi iyi yapan ülkenin vatandaşları, ülkeyi mutlu ve refah içinde görürler" diye konuştu.

Burdur milletvekilleri Ramazan Kerim Özkan, Mehmet Alp ve Bayram Özçelik de birer konuşma yaptı. Özkan, iktidar partisine eleştiriler gönderdi. Özkan'ın eleştirilerine kendisinin değil, bu işi daha iyi yapan milletvekili Özçelik'in cevap vereceğini söyleyen Alp, , daha çok ekonomik konularla ilgili konuştu. Milletvekili Özçelik ise, "Bize bu konuda çok yükleniyorlar. Ama kendi dönemlerinde, bir sürü sorunlar çıkmıştı. Biz gelişimlerimizi oturaklı yapıyoruz. Birden olacak işler değil bunlar. '5'li dirgen böğrümüze girdi' gibi cümleler kullanılmamalı. Bazı olaylara saf gözle bakılırsa kötü görünebilir. Ama, konuların asıl yönü çarptırılmamalı" dedi.

ÇOK GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ
Burdur Valisi İbrahim Özçimen, konuşmasına "Verdikleri vergilerle hizmet yapmamızı sağlayan, elleri ayakları öpülesi kıymetli sanayiciler" diyerek başladı. Bu ülkenin geleceğine inancı olduğunu ve çok güzel günleri görüleceğine vurgulayan Vali Özçimen, "Çileli zorlu, anarşi dolu öğrencilik yıllarımız oldu. Yokluk, kıtlık için de babalarımızın dedelerimizin hayatları oldu. Siyasi olarak algılamayın ama hiçbirimiz o günlere geri dönmek istemiyoruz. Kesinlikle inandığım bir şey var ki çok daha iyi günler göreceğiz. Dünya büyük bir ekonomik kriz yaşadı. Bunun yeni yeni etkilediği ülkeler var. Ama geldiğimiz nokta itibariyle artık komşularımızda bile bir ekonomik kriz istemiyoruz. Çünkü onlara mal satmamız lazım. Dünyanın hiçbir yerinde kriz istemiyoruz. Fakat bunun yolu her halde kalite. Kaliteli malınız var, ARGE'ye yatırım yapıyorsanız yine dünya nam salmış şanlı geçmişiz gibi güçlü olabiliriz. Kriz yönetimini iyi yapabilirsek komşusuna hiçbir şey satamayan Türkiye'den komşularıyla ve tüm dünyayla iyi geçinen, ihracat yapabilen bir Türkiye oluruz. Dünyada, aslında Türklerin güzel bir imajı var. Kötü propagandalar, yalanlar tutmuyor. Ben çok umutluyum. Ben, üreten, vergi veren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Daha çok vermelerini, daha çok kazanmalarını diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, vergi rekortmenlerine ödüllerini verdi. BAGEV ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır'ın serasından getirdiği karanfiller, salondaki davetlilere dağıtıldı ve geleneksel vergi ödül töreni davetlilere verilen yemekle son buldu.

2008 YILI VERGİ REKORTMENLERİ

GELİR VERGİSİ:
1- Erkan Evgin
2- Kenan Şahan
3- Süleyman Erkan
4- Rıfat Tonkaz
5- Fethi Gülcü
6- Hasan Dilekçi
7- Osman Kısaoğlu
8- Mehmet Yavaş
9- Ali Çaykıyı
10- Mehmet Şeref Kutluer

KURUMLAR VERGİSİ:
1- Yıldız Silah Ltd.Şti.
2- Ertuğrullar Tic.A.Ş.
3- Burdur Güçbirliği Tic.A.Ş.
4- Hastel Tic.Ltd.Şti.
5- Kayhan Ertuğrul Tic.A.Ş.
6- Olympos Mermer Tic. Ltd. Şti.
7- Aytaş Akın Mermer T.A.Ş.
8- Hatipoğlu Süt Yem Tic.A.Ş.
9- Binay Akaryakıt Tic.A.Ş.
10- Buryem Burdur Yem T.A.Ş.

KURUMLAR VERGİSİ İLÇELER:
Ağlasun/Enfa Petrol İnş.Tic.Ltd.Şti.
Tefenni/Uyka Akaryakıt Mad.Tic.Ltd.Şti.
Gölhisar/Süsler Mobilya
Altınyayla/Teknik İş Zir Mak.Tic.A.Ş.
Çavdır/Öz Çavuşoğlu Petrol Ltd.Şti.
Çeltikçi/Çavuşoğlu Petrol Ltd.Şti.
Kemer/ Birlik Tic.Nak.Ltd.Şti.
Yeşilova/Özyurtlar Nakliye Tic.Ltd.Şti.
Karamanlı/Ömer Deveci
İHRACAT:
Yıldız Silah San. ve Tic.Ltd.Şti.
Aytaş Akın Mermer San.Tic.A.Ş.
Ekinciler Yem ve Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
KDV:
Burdur Güçbirliği Gıda Tic.A.Ş.
Tekin Gıda Ticaret ve Paz.Ltd.Şti.
Uğur Gıda San.ve Tic.Ltd.Şti.

BORSADA 2008 YILI İŞLEM HACMİ (ŞİRKET-ŞAHIS)
1- Burdur Güçbirliği Gıda San.T.A.Ş.
2- Burdur Şeker Fabrikası A.Ş.
3- Kılınçoğlu Tar. Ürün Tic.Ltd.Şti.
4- Evren Can. Hayvan Et Tic.Ltd.Şti.
5- Mehmet Topay
6- Akaylar Hububat San.Tic.Ltd.Şti.
7- Ali Zeren
8- Özyurtlar Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
9- Kutlugöl Tarım Ürün.Tic.Ltd.Şti.
10- Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği

BORSADA 2008 YILI İŞLEM HACMİ (KOOP.)
1- S.S.Büğdüz Tar.Kal.Koop.
2- S.S.Askeriye Tar.Kal.Koop.
3- S.S.Yassıgüme Tar.Kal.Koop.
4- S.S.Karamanlı Sulama Koop.
5- S.S.Gölhisar Tar.Kal.Koop.
6- S.S.Çatağıl Tar.Kal.Koop.
7- S.S.Ürkütlü Sulama Koop.
8- S.S.Yazıköy Sulama Koop.
9- S.S.Yarıköy Tar.Kal.Koop.
10- S.S.Çamlık Tar.Kal.Koop.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.