Skip to main content

Karacaören Baraj Gölü "Özel Hüküm Belirleme Çalışma Toplantısı" düzenlendi.

Orman Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı; her şeyin bitmediğini, bu toplantı ve bundan sonraki teknik çalışmalarla bu bölge su havzasına ilişkin hükümler şekilleneceğini ve kesinlikle bölge halkının, Burdur'un faydalara zarara uğratılmayacağını ve bu nedenle "Özel Hüküm Belirleme Çalışma Toplantısı" yapmakta olduklarını açıkladı.Bucak Kaymakamı Hacıbektaşoğlu; "Bucak halkının ve Burdur'un geçim kaynaklarının dikkate alınmasını istiyoruz. "Özel Hükümler" belirlenirken, "Şablon"cu anlayışla hareket edilmemelidir."dedi.

Antalya iline içme ve kullanma suyu sağlayacak olan Karacaören Baraj Gölü "Özel Hüküm Belirleme Çalışma Toplantısı" düzenlendi. Toplantıyı düzenleyen, Orman Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Tübitak, Marmara Ar.Mrk.Çev.Enst. Doç.Dr. Hüseyin Tüfekçi, Tübitak, Proje Koord. Dr.Selma Ayaz'ın dışında, toplantıya; Burdur Vali Yardımcısı Halil Karbuz, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, SDÜ Akademisyeni Doç.Dr. İbrahim Biber, Isparta Orman Çevre Müdürü, Antalya ASAT Genel Md.Yrd. Hasan Bölücek, Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, Kanal 15 Burdur Temsilcisi Nuri Yıldırım ve çok sayıda Bucaklı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Orman Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı yaptı. Kınacı havza planlama konusu hakkında konuşmasında şunları söyledi:

HAVZA PLANLAMALARI
"Bilindiği gibi son birkaç seneye kadar Türkiye'de her yerleşim, sadece kendi problemiyle ilgili konuları çözmeye çalışıyordu. Bu bir takım kargaşalara ve kaosa yol açtı. Bunun önlenmesi için havza bazında planlama kavramı geliştirildi. Bu çerçevede Su yönetimi Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Türkiye şu anda 25 tane havzaya bölünmüş durumdadır. Bir havza bütün suları aynı yere toplandığı bölgeyi temsil eder. Şu anda içinde bulunduğumuz Antalya Havzası'ndaki yağışlar aynı körfeze dökülüyor. Her havzanın su kaynaklarını o havzadaki su ihtiyaçlarını belirleyerek, en uygun optimum çözümü bulmayı hedefliyoruz. Bu havza bazındaki arz değer talebi dikkate alınarak, çözümü bulmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmaları yaparken, masa başında, kapalı odalarda yapmamaya gayret ediyoruz. Bunu tüm toplumun paydaşları ve görüşlerini alarak yerinde incelemeler yaparak planlamaya çalışacağız. İlk adım olarak, bilgi alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenledik.

İKİ AYRI PROJE
İki tane ayrı proje var. Projelerimizden birisi Antalya Havzası koruma eylem planı çalışmasıdır. Bu çalışma ile buradaki bütün talepler ihtiyaçlar ve su kaynakları değerlendirilecek. Ayrıca su kaynaklarının miktar olarak değerlendirilmesinin yanında kalite olarak değerlendirilmesi de yapılacak. su kirleten unsurlar tespit edilecek. Bu kirliliğin giderileceği konusunda çözümler geliştirilecek ve bunların eyleme dönüştürülmesi sağlanacak. Tabi bu eylem planın hazırlanması ile iş bitmeyecek. Daha sonra bu eylem planları temel alınarak, havza yönetim planları oluşturulacak.

Türkiye'de ki 25 havzanın 11 tanesinin Havza Koruma Eylem Planlarını, geçen yıl tamamladık. Uygulamaya geçmesi faaliyetlerine başlamış bulunuyoruz. Bundan sonraki aşama, 2013'den itibaren 'Bu havzaların yönetim planları'nın hazırlanmaya başlamasıdır. Türkiye'de daha önce 5 tane havza içinde böyle bir plan hazırlanmıştı. Güncel ihtiyaçlar dikkate alınarak, revize etme çalışmaları başlandı. Geriye kalan 9 havzanın da, Antalya Havzası'nın da içinde bulunduğu, 'Havza koruma eylem çalışmaları' 7 Aralık 2011 tarihindeki anlaşmayla, TÜBİTAK / Marmara Araştırma Merkezi, Çevre Enstitüsü'ne verildi.

KESİN KARAR YOK
Karacaören baraj gölünde içme suyu kaynağı olarak kesin karar verilirse; hangi katmanlar, kimler bundan etkilenecek, ne ölçüde etkilenecek ve bu olumsuz etkileri nasıl giderilecek? Bunlar üzerinde çalışacağız. Bu kesin karar verilmiş uygulanacak proje değil. Bu özel hüküm çalışmasından sonra, uygulanıp uygulanamaz olduğu konusu kesin olarak ortaya çıkacak.

Bakanımızın özellikle vurgulamak istediği konu ise; buradaki baraj göllerinin korunması gerekiyor. Bunun için, Antalya'ya su götürülmesi şart değil. Yani baraj göllerinin kirliliğinin önlenmesi, sadece Antalya'ya su götürmeye matuf değil. Eğer burada bir takım, balıkçılık faaliyetleri dahil olmak üzere aktiviteler devam edecekse, kirliliğin kontrol altına alınması lazım. Aksi takdirde bu günkü gibi devam ederse, çok kısa süre içerisinde bu baraj gölleri bataklık haline dönüşür; bu günkü maksadına da hizmet edemez. Baraj göllerinin, Antalya'ya su verilse de, verilmese de kirliliğinin kontrol altına alınması lazım. Diğer bir hususta özel hükümlerle, eğer birilerinin mağduriyeti söz konusu olacaksa, kesinlikle o mağduriyetlerin giderileceğini, Bakanımız bildirdi.

BUCAK KAYMAKAMI
Gn.Md. Kınacı'nın açıklamalarını değerlendiren, Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, konunun Bucak ile ilgisini vurgulamak için bir hikaye ile başladığı konuşmasında şunları söyledi:
Antalya, Ülkemiz turizmi için çok önemlidir. Burdur-Bucak halkının da çoğu Antalya'da yaşamaktadır. Bu açıdan da çok önemlidir. Yapılmakta olan "Havza yönetimi" çalışması çok güzel bir planlamadır. Ancak tabii iki biz kendi zaviyemizden bakacağız. Bizim bu 'Karacaören'den Antalya'nın içme suyu alımı' konusundan ilk defa 29 Aralık 2011'deki bir toplantıda haberimiz oldu. Bugünün gündemi keşke o toplantıda gündeme gelseydi. Sizin güzel bir ifadeniz oldu; 'Bu proje henüz kesinleşmedi.' dediniz. Biz bunu bilmiyoruz. Bu olay yaklaşık 400 milyon TL ile isale hattı ve arıtma olarak 2011 yatırım programına alınmış ve Mayıs'ta bitecek. İnşallah bu doğru değildir; bunu özellikle belirtmek isterim. Biz kendi derdimizi söylüyoruz."

EKONOMİK TABLO
Kaymakam Hacıbektaşoğlu bu bölgenin etkileneceği ekonomik tablosunu da şöyle açıkladı: "Sayın Genel Müdürüm, Bucak'ın burada 7 tane yerleşim yerimiz var. 3 bin 500 nüfusumuz var. Burada 34 balık çiftliğinde, 6 bin 600 Ton/yıl balık üretimi yapılıyor; ruhsat ise, bunun iki katıdır. 35 milyon liralık üretimdir. Yaklaşık 400 kişi istihdam var. 800 dönüm seramız var. 5 bin dönümde de sebze üretimi yapılmaktadır. Bu da 10 milyon liralık üretimdir. Göl rezervuarında 35 milyon liralık üretim yapılmaktadır. Bu konuda proje maliyeti hesap edilirken, üretim kaybı da göz önüne alınmalıdır.
20 sene önce Dereboğazı Yolu ve Barajlarla bu çevredeki köylülerimiz ekmek buldu. Ancak iki köyümüz Gökçeada'da bulunmaktadır. Ayrıca bu havza; BAKA projeksiyonlarına bakıldığında da görülecek ki; Burdur'un en büyük 'Turizm Havzası'dır. Aynı zamanda özellikle Çandır bölgesi çok önemli bir maden bölgesidir; çok kıymetli mermer yataklarımız vardır. Bu bölge orman varlığından, 200 bin metreküplük yıllık üretim yapılıyor. Bunların dikkate alınmasını istiyoruz. "Özel Hükümler" belirlenirken, "Şablon"dan gidilmemelidir. Geçmiş dönemde, bu barajlar yapılırken, gereken koordinasyon yapılmadığı için şimdi hala sıkıntısını çektiğimiz, özellikle yollarla ilgili hatalar yapıldı. Ayrıca 'Atık su' meselesinin de bu projeye dahil edilmesi lazım.

BUCAK BUGÜN SUSUZ
Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, Bucak bugün susuzken, Antalya'nın 2045'lerdeki ihtiyacı konusunun önceliğe alınmasındaki garipliğe dikkat çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bucak'ın, önümüzdeki yaza su içip, içemeyeceği belli değilken, 2045'lerdeki Antalya'nın ihtiyacı için yapılan çalışmada bir eksiklik yok mu? Ayrıca çok merak ediyorum; Oymapınar'dan neden vazgeçilmiştir? Orda bir su kaynağı var. Antalya'ya su düşünülürken orası neden düşünülmüyor? Bunun topluma izahı gerekiyor."

Toplantı, SDÜ Akademisyeni, Isparta Orman Çevre Müdürü, Antalya ASAT Genel Md.Yrd. Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, Kanal 15 Burdur Temsilcisi Nuri Yıldırım gibi katılımcıların bilgi ve uyarı şeklindeki katkı konuşmalarıyla devam etti.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.