Skip to main content

Burdur, Şeker'in Geleceğini Arıyor

Burdur'un sivil toplum ve siyasi kurum temsilcileri, bir bütünlük içinde Burdur'un değerlerine ve geleceğine sahip çıkıyor.

Burdur'un sivil toplum ve siyasi kurum temsilcileri, Ankara Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen "Şekerin Geleceği Sempozyumu"nda buluştu. Heyet, Sempozyum'da ve özelleşme sürecinde gösterilmesi gereken ortak tavır ve yol haritasını belirleyerek, E Portföyde yer alan diğer illerle de uyumlu bir mücadele süreci başlattı.

Şeker İş'in 11-13 Ocak 2012 tarihlerinde düzenlediği "Şekerin Geleceği 'Sektörde Yıldız Ülke Olabiliriz' Sempozyumu"na katılan heyette; Milletvekilleri Bayram Özçelik, H.Hami Yıldırım ve Ramazan Kerim Özkan, Burdur Şeker İş Başkanı Mustafa Onay, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ziraat Odısı Başkanı Kemal Kubilay, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Nasuh Eroğuz, Burdur Esnaf Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan ve Genel Sekreteri Hüseyin Başıbüyük, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Şeref Ersoyol, Esnaf Odası Başkanı Nevruz Gökçeoğlu, Sulama Kooperatifleri Başkanı Mustafa Büyüktopbaş, Şoförler Odası Başkanı Durmuş Ceylan ile Panko Birlik Başkanı ve bazı esnaf temsilcileri yer aldı.

Sempozyum'dan önce, Ankara Büyük Anadolu Otel'de bir araya gelen Burdur temsilcileri, Portföy E: Uşak, Alpullu, Burdur, Afyon ve Susurluk Şeker Fabrikaları grubunda yer alan Burdur Şeker Fabrikası'nın da özelleşme kapsamında yer alması nedeniyle, Fabrika'nın geleceğine sahip çıkma arayışında bulundular. Heyet Sempozyumda ve özelleşme sürecinde gösterilmesi gereken ortak tavır ve yol haritasını belirledi.

Yapılan görüşmelerle belirlenen yol haritasında; gelinen durumda, Türkiye Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin kaçınılmaz bir noktada olduğunun farkında olunmasına dikkat çekilerek, öncelikle özelleşen fabrikaların geçtiği süreçlerin incelenmesi gerektiği belirtildi. Özelleşen Konya Seydişehir Alüminyum Fabrikası örneğinden de hareket ederek; öncelikle Burdur Şekere Fabrikası ve pancar ekicisi kuruluşları ile diğer ortak çalışmaya katılabilecek kurum, kuruluş, şirket ve şahıslar bazında yatırım ve katkı gücümüzün ortaya konması gerektiği ifade edildi. Bu şekildeki özelleşme sonucunda ekiciler, fabrika çalışanları ve tüm Burdurluların pişman olmayacağı çözüm yolları geliştirme ve fabrikamıza sahip çıkma çalışmalarını birlik içinde yürütmeye karar verildi.

Ayrıca şunlar belirlendi: Kar eden Burdur Şeker Fabrikası'nın, Türkiye şeker politikaları içinde stratejik bir öneme sahip olması ve devletin bir denge fabrikası istikametinde farklı ele alınmasını ve portföyden ayrılmasını, Başbakan'a anlatarak istemeliyiz. Dünyada, nişasta bazlı şekerden kaçışın başladığı bir döneme girilmekte olduğunu da göz önüne alarak, Pancar ekim havzalarının genişletilmesinin mümkün olduğunu rapor etmeliyiz.

Her şeye rağmen, E portföyü satışının önümüze geleceği görülmektedir. Burdur'u Burdurlular olarak ve çok başarılı bir örnek olan Konya Şeker özelleşmesi gibi, Panko Birlik adına değerlendirme çalışması yapmalıyız. Dünya ekonomik şartları gereği olarak, Türkiye'nin de tarımdaki işgücünün zaman içinde düşmek zorunda olduğunu, yüksek olan şeker maliyetimizin dünya maliyetleri ile dengeleneceğini de unutmamalıyız ve bu nedenle de özelleşmenin kaçınılmaz durum olduğu gerçeğini kabullenmeliyiz. Daha sonra, bir profesyonel yatırımcı mantığıyla önümüzdeki 20 yıllık dünya şeker geleceğini bir incelemeliyiz.

Konuşmalarda, Şeker Fabrikamıza sahip çıkma noktasında ise; Tüm Burdur'u ve il dışındakileri de dahil eden, ulusal ve uluslar arası Burdurlular dinamiğini bir bütün olarak düşünen çalışmalar yapmalıyız. Tüm çalışmaları, tüm evrelerinde en az hata yaparak ve daha sık şekilde birlik içerisinde yürütmeliyiz. E Fortföyü'nde yer alan illerin temsilcilerinin de yer aldığı, aralarından seçilecek bir başkanla temsil edildiği, etkili ve yetkili bir organizasyon oluşturmalıyız, denildi.

Bu birlikteliğin, Şeker Fabrikası gündemin yanında, Burdur'un 'Bedelli Askerlik' konusunda düşünülen ve BUTSO'nun, ekonomi koordinasyon Bakanlarına ilettiği çözüm öneri ve istekleri neticesinde ne elde edildiği, ne elde edilebileceği takip edilmektedir. Burdur'un üç Milletvekilinin birlikte takip ettikleri bir konunun da teşvikte 3. bölgeye dahil olmanın yer aldığı ve alınan izlenimlerin olumlu olduğu ifade edildi.

Toplantıda ayrıca, kapanan Burdur Traktör Fabrikası (BurTrak)'nın 29 yıllığına kiraya verilmesi ihalesinde ihaleye katılan iki firmadan, ihaleyi kazanan Konyalı firmanın çalışmalarının takip edilmesi ve herhangi bir istismarın önlenmesine de dikkat edilmesinin önemi vurgulandı.

Bu ön çalışmalarla Sempozyuma katılan Burdur Heyeti, Ankara'da dikkat çeken, diğer illerin gıpta ettikleri ve özellikle ekonomi bakanları üzerinde olumlu etkilerin tespit edildiği bir çalışma sergiledi.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
17.01.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.