Skip to main content

Batı Akdeniz İhracatı Masaya Yatırıldı

Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) olarak teşkilatlanan, Antalya Limanı'nda ihracat yapanların, Burdur'un ihracatçıları ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'nda yapılan toplantısında; Antalya İhracatçılar Birliği'nin, "Batı Akdeniz Bölge ihracatçılar Birliği" şeklinde nasıl geliştirilebileceği ve bölge ihracatının artırılması ve kayıt altına alınmasının nasıl sağlanabileceği konuları masaya yatırıldı.

BUTSO Konferans Salonunda yapılan toplantıya; BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, AİB Başkanı Mustafa Satıcı, AİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hakkı Bahar ve Ramazan Atılgan ile Burdur'un ihracatçı iş adamları katıldı.

BUTSO ev sahipliğinde ve Burdur'un ihracatçıları ile yapılan "Bölgemiz İhracat Rakamları Basın Toplantısı'nın açış konuşmasını yapan BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, şunları söyledi:

"Antalya İhracatçılar Birliği ile düzenlemiş olduğumuz bu toplantıda, ihracat kavramlarımızı dageliştirecek, çok faydalı bilgiler edineceğiz.

Bildiğiniz gibi, ihracat; günümüz ülke ekonomilerinin en temel taşı, ekonomilerin varlık ve güç odağında yer alan bir değerdir. Özellikle global ekonominin, ülke sınırlarını neredeyse ortadan kaldıran konjonktürel şartlarındaki ihracatı düşündüğümüzde, oldukça zor bir kavram ve olgu ile karşılaşmaktayız. Günümüzde ihracat ve ihracatçının önemi hızla artmaktadır. Zira, sınır tanımaz sermaye ve yatırımların bütün dünyaya arzı ile ortaya çıkan, ihracat-ithalat dengesi ve maliyet-rekabet acımasızlığı ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla; ihracatın, ilimiz ve Ülkemiz ekonomik dengelerinin temel taşı olmasının yanında, Ülkenin ve Milletimizin varlık ve beka gücü olduğu gerçeğine ilişkin farkındalığın geliştirilmesi de büyük önem kazanmaktadır.

Bir ülkenin gücünü, artık neredeyse askerinden daha çok, ihracatın ithalata karşı oransal yüksekliği belirlemektedir. Bu derece önemli olan ihracatın Burdur ayağı, sağlam bir şekilde ilerlemektedir. Halen gayri resmi rakamlarla belirlenen Burdur ihracatı 400 milyon Doların üzerinde bulunmaktadır. Burdur'un ihracat artışı, Türkiye ihracatı ile oransal artış paralelliği içinde gelişmektedir. Burdur'un ithalatının ihracata oranı ise; yaklaşık yüzde 40 oranlarındadır. İhracat fazlalığı ifade eden bu durum, Ülkemiz için de arzulanan, ideal bir durumdur."

BÖGE İHRACATI
Haziran ayı Bölgemiz ihracat rakamlarını açıklayan AİB Başkanı Mustafa Satıcı da yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Burdur ilimiz, ilçeleri ile birlikte Batı Akdeniz bölgesinin en dinamik illerinden biri. 254 bin'lik nüfusuyla birlikte son derece kuvvetli bir ekonomiye sahip. Türkiye genelinde sosyoekonomik gelişmişlik bakımından 28. sırada olan Burdur ekonomisinin en önemli sektörleri tarım ve hayvancılık ve buna bağlı gıda sanayi sektörü ile maden ve toprağa dayalı sanayi sektörleridir.

Mermer sektörü Burdur ilimizin en önemli ihracat sektörü olarak ortaya çıkmaktadır. Öyle ki, Burdur ilimizin ismi ile birlikte anılan BURDUR BEJİ dünyaca meşhur ve aranan bir mermer çeşidi olarak ün yapmıştır. Ayrıca, sektör büyük bir işgücü istihdamı barındırmaktadır.

BURDUR İHRACATI
Bölgemiz ihracatı son dönemlerde büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. Ülke ihracatımıza her geçen gün daha fazla katkı sağlamaya başlayan Batı Akdeniz bölgesi her ay rekor artışlarla büyüyor. Nitekim son 3 yıldır bölge olarak 1 milyar dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirmekteyiz. Bu ihracata ciddi katkı sağlayan Burdur ilimizin bölge ihracatımıza sunduğu katkıların artarak devamını temenni ediyoruz.

İlk 6 aylık dönemde Burdur ilimizden gerçekleştirilen ihracat ise 65,8 milyon $'a ulaştı. Ancak, bu değerin 34,4 milyon $'ı Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bölgesel Birlik olduğumuz 2011 yılından bu yana Antalya'nın yanı sıra Isparta ve Burdur bölgelerinde 25 farklı sektörden ihracat yapan firmalarımıza hizmet sunmaktayız. Bu çerçevede, Burdur ilimizin ihracatı da yavaş yavaş Birliğimiz üzerinden gerçekleşmeye başlamıştır. Ancak, bölgemiz kalkınmasına daha fazla katkı sağlayabilmek ve bölge ihracatçılarımıza daha fazla hizmet sunabilmemiz için temennimiz Burdur bölgesi ihracatının tamamının Birliğimiz üzerinden geçmesidir.

İHRAC ÜLKELERİ VE ÜRÜNLER
Burdur ilimizden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti (14,2 milyon $), Birleşik Devletler (11,8 milyon $), İsrail (8,1 milyon $), Kanada (4,9 milyon $), Kamerun (3,2 milyon $) ve Suudi Arabistan'dır (3 milyon $). En fazla ihracatı gerçekleştirilen sektörler Madencilik (44 milyon $), Çimento Cam Seramik Ve Toprak Ürünleri (11,1 milyon $), Savunma Ve Havacılık Sanayi (5,6 milyon $), Makine Ve Aksamları (1,2 milyon $) ile hububat bakliyat ve yağlı tohumlardır (1,1 milyon $).

Burdur, Isparta ve Antalya illeri ihracatından oluşan Birliğimiz ihracatı 2012 yılını rekor bir artışla; % 17 artış oranıyla kapattı. Böylece, Türkiye genelinde ihracatını en fazla artıran Birlik oldu.
2013 yılı ilk 6 aylık döneminde ise bölgemiz ihracatçılarının katkıları ile ihracatımızda büyük artışlar gerçekleştirerek % 21,2 artışla 749 milyon 717 bin 726 $ değere ulaştık. Söz konusu artış oranı ile 2013 yılının ilk yarısında en fazla artış gerçekleştiren Birlik durumundayız.

Haziran ayı için 131,5 milyon $ olarak gerçekleşen Bölge ihracatımızı sektörel olarak değerlendirecek olursak, 60,8 milyon $ ihracat ile tarım, 48,1 milyon $ ile sanayi, 22,5 milyon $ ile madencilik ürünlerinden oluştuğunu görmekteyiz.

İlk 6 aylık dönem için ise 354,6 milyon $ ihracat ile tarım, 287,6 milyon $ ile sanayi, 107,3 milyon $ ile madencilik ürünlerinden oluştuğunu görmekteyiz.

BİRLİK İHRACATI
Son 12 aylık dönemde ise Birliğimiz ihracatında %24,5 artış yaşanmış olup, 1 milyar 391 milyon 948 bin $ düzeyinde ihracat gerçekleşmiştir. Söz konusu dönem içerisinde en fazla ihracatı gerçekleştirilen sektörler 634 milyon $ ile tarım, 571 milyon $ ile sanayi ve 186,8 milyon $ ile madencilik ürünleri sektörlerinden oluşmuştur.

Haziran ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ürün grubu 47,7 milyon $ ile yaş meyve sebze, 22,5 milyon dolar ile madencilik, 13,8 milyon $ ile toprak sanayi ürünleri, 9,5 milyon $ ile ağaç-orman ürünleri ve 7,8 milyon $ ile kimya sektörlerinden oluşmuştur.

Haziran ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülke sırasıyla 24,3 milyon $ ile Rusya Federasyonu, 20,1 milyon $ ile Almanya, 11,1 milyon $ ile Çin Halk Cumhuriyeti, 6,1 milyon $ ile Kazakistan, 3,8 milyon $ ile Azerbaycan-Nahçıvan'dır.

İlk 6 aylık dönem için Bölge ihracatımızı ürün grupları bazında değerlendirecek olursak, yaş meyve sebze sektörü 291,3 milyon $ ihracat ile lokomotif sektör konumunu koruduğunu görüyoruz. Yaş meyve sebze sektörünü 107,3 milyon $ ile maden sektörü izledi. 84,4 milyon $ ile Toprak sanayi ürünleri, 54,5 milyon $ ile kimya, 32,7 milyon $ ile ağaç-orman ürünleri ve 32,2 milyon $ ile demir-demirdışı metalleri sektörleri de diğer önemli sektörlerimiz oldular.

Bölgemizin dinamik gücü olan yaş meyve sebze sektörü geçtiğimiz yıla oranla %12,32 seviyesinde bir artışa ulaşmış durumda. Batı Akdeniz ihracatının yükselen değeri konumunda olan maden sektörü ihracatı da ilk 6 aylık periyotta %72,77 gibi yüksek bir artış ivmesi yakaladı. Toprak sanayi ürünleri ihracatı %22,36, kimya sektörü %17, ağaç orman ürünleri sektörü ise %62,26 artış kaydederek yakalanan başarıda önemli katkısı olan temel ihracat sektörlerimiz oldular.

Bölgemiz ihracatında ilk 6 aylık dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün 142,8 milyon $ ile domates oldu. Domatesi sırasıyla, çimento (79,8 milyon $), mermer ham plakalar (42,4 milyon $), biber (40,6 milyon $), işlenmiş mermer (30,7 milyon $), kiraz-vişne (23,8 milyon $), ağaç ve ağaç ürünleri (23,3 milyon $), alüminyum külçe (22,2 milyon $) ve deriden giyim eşyası (20,4 milyon $), plastikler ve mamulleri (19,8 milyon $) takip etmiştir.

PAZAR YELPAZESİ
Dış pazarlarda yaşanan olumsuz gelişmelerden ve dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenmemiz için pazar yelpazemizi mümkün olduğunca genişletmemiz ve uzun dönemde farklı pazar alternatifleri yaratmamız gerekiyor. Yaşanan krizlere ve yoğun rekabet ortamına karşın ihracatçılar olarak tüm gücümüzle ihracatı artırmak için çalışıyoruz. Hem yeni pazarlar bulmak hem de varolan pazarlardaki payımızı artırmak adına tüm imkanlarımızla seferber olmuş durumdayız. Bu çerçevede, pazar yelpazemizi de her geçen gün artırıyoruz. 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde yaklaşık 140 (gerçekleşen: 136 ülke) ülkeye bölgemizden ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızdan en fazla pay alan ülke ise Rusya Federasyonu (158,6 milyon $) olmuştur. Almanya (60,8 milyon $), Çin (49,8 milyon $), Bulgaristan (35,9 milyon $) ve Ukrayna (35 milyon $) ise Batı Akdeniz'in ihracat ürünlerinin en yoğun olarak yöneldiği diğer pazarlar olarak belirmişlerdir.

İHRACAT VE LİMAN
Bölgemiz ihracatının gelişiminde bölge limanımız Antalya limanı büyük öneme sahiptir. Bu açıdan, Antalya İhracatçılar Birliği olarak, Antalya Limanının işlevselliğinin ve kapasitesinin geliştirilmesi ile ilgili olarak hem ihracatçılarımız hem de acenta ve liman yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirmekteyiz.

Bu çerçevede, Birliğimiz koordinatörlüğünde yapılan uzun soluklu çalışmalar neticesinde yeni bir hizmet olarak her hafta düzenli olarak Antalya-Novoroski limanları arasında yaş meyve sebze ürünlerini taşıyacak deniz yolu nakliyesi seferleri oluşturulmuştur.

Ayrıca, madencilik sorunlarının görüşülmesi ve ortak bir çözüm bulunmasını teminen ihracatçı firmaların katılımı ile bir Komite oluşturulmuş olup, haftalık olarak Komite toplantıları düzenlenmektedir. Birliğimiz üst düzey yetkilileri ile birlikte bünyemizde faaliyetlerini sürdüren madencilik sektörü çalışma komitesi üyeleri, limanın işleyişinden sektörün sorunlarına, bölge ticaretinin daha da artması için Birliğimizin verebileceği katkılardan komşu illerdeki gelişmelere kadar pek çok konu masaya yatırmakta olup, Antalya-Burdur-Isparta bölgesinin yakaladığı başarı grafiğinin daha da üst noktalara taşınabilmesi için atılması gereken adımlar üzerinde durulmaktadır.

Bu çerçevede, Antalya limanında madencilik sektörünün yaşadığı pek çok sorun çözüme kavuşturulmuştur. Birliğimizin, liman işletmesi ve Antalya limanında faaliyet gösteren taşımacılık hatlarının üst düzey yetkilileri ile gerçekleştirdiği görüşmeleri ve girişimleri neticesinde Antalya limanında mermer ihracatçılarının en önemli sorunlarından olan üst üste taş yükleme izni alınması sağlanmıştır.

Diğer taraftan, sektörün sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek ayrıca, sektörün gelişimine yönelik fikir alışverişinde bulunmak üzere Burdur ve Bucak'ta maden sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız ile toplantılar gerçekleştirdik. Sektörün sorunlarına çözüm getirmek amacıyla Burdur'a ziyaretlerimiz ve Burdur firmaları ile toplantılarımız devam edecek.

TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ (TİM)
Bildiğiniz üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisi her sene geleneksel olarak düzenlediği İlk 1000 İhracatçı Raporu ile Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk 1000 firmasını kamuoyuna açıklamaktadır. "İlk 1000 İhracatçı Firma" araştırmasının 2012 yılı değerlendirmesinde Birliğimizden 16 firma ülke genelinde ve kendi sektörlerinde en fazla ihracat gerçekleştiren firmalar arasında yer aldı.
Bölgemizden 16 firmanın ilk binin içinde yer alması gurur verici olmakla birlikte, bu durum bölge ihracatımızın gelişiminin ve yükselişinin en somut göstergesidir. Bu noktada bölgemiz ihracatına katkı sağlayan tüm ihracatçılarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
2013 yılında ise bölge ihracatımız için 1,5 milyar doları hedefledik. İlk 6 aylık ihracat verilerimize göre bu değere emin adımlarla ilerlemekteyiz.
Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşılabilmesi adına Antalya, Isparta ve Burdur olarak payımıza düşen ihracatı yapacağımızın sözünü daha önce vermiştik. Bu doğrultuda, bölgemizdeki tüm ihracatçılarımızın destekleri ve katkılarıyla yolumuza devam etmekteyiz."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
01.07.2013

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.