Skip to main content

Başkan Keyik, TOBB VIII. Ekonomi Şurasında Burdur’un sorunlarını Anlattı.

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, TOBB’un düzenlediği VIII. Ekonomi Şurasına katıldı. Keyik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun davetlisi olarak Başbakan Davutoğlu ve ilgili Bakanların da katıldığı Şura’da, Burdur’un sorunlarını Anlattı.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, geçtiğimiz Çarşamba günü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un düzenlediği VIII. Ekonomi Şurasına katıldı. Keyik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun davetlisi olarak Başbakan Davutoğlu ve ilgili Bakanların da katıldığı Şura’da, Burdur ve Bucak Ticaret ve Sanayi Odaları ile Burdur Ticaret Borsası adına Burdur’un sorunlarını Anlattı. Şura’ya Bucak TSO Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Burdur TB Başkanı Yılmaz Başar ve Yönetim Kukulu Üyesi Remzi Macit katıldılar.



Bu yıl Ankara TOBB Konferans salonunda, geçtiğimiz Çarşamba günü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımlarıyla geleneksel VIII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası gerçekleştirildi.Tüm gün süren Şura’ya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile 81 ilden oda ve borsa başkanları katıldı. Geçtiğimiz yıllarda, bölgesel olarak belirlenen sorunların, bölge temsilcileri tarafından anlatıldığı Şura toplantılarının bu yıl düzenlenen sekizincisinde, tüm Türkiye oda ve borsalarının belirlediği üç sorun ve çözüm öneriliri, her ilin bir temsilcisi tarafından üç dakikalık süreler içinde, Başbakan Davutoğlu ve ilgili Bakanlara anlatıldı.

Açış konuşmasını Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı Şura’da, Başbakan Davutoğlu Ülke gündemine ilişkin uzun bir konuşma yaptı. Ardından kürsüye çağrılan 81 il temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini anlattı. Şura’da Burdur adına kürsüye çıkan BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Burdur ve Bucak Ticaret ve Sanayi Odaları ile Burdur Ticaret Borsası adına, birlikte hazırladıkları Burdur’un sorunlarını, üç dakikalık süre içinde açıkladı. Başbakan Davutoğlu ve ilgili Bakanlar da not aldı. Başkan Keyik, üç madde halinde belirlenen sorunları şöyle anlattı:



BURDUR’UN ÜÇ SORUN VE ÇÖZÜMÜ
“Burdur özelinin en temel sorununun “Göç ve yatırımsızlık” olduğunu belirtmek isterim. Yine vurgulamak isterim ki; sorunların sorunu, “Eğitim ve Kültür Sorunu”dur. Hayatın temeli, maddi varlıktan önce, “İnsan”dır. Dolayısıyla, ekonominin ve kalkınmanın da temeli “İş ahlakı” olan, “Eğitimli İnsan”dır.

SORUN 1: Burdur'da Sanayinin gelişmesinde ciddi yapısal sorunlar bulunmakta, bu durum ilde gelişimi engellemekte ve göç sorunu doğurmaktadır.
ÇÖZÜM: Burdur teşvikte 5. Bölgeye alınmalı, işletmelerin yatırım taleplerinin önündeki bürokratik ve yasal engeller kaldırılmalı, yatırımcıların finansman talepleri için alternatifler üretilmeli, yatırımcıların krediye ulaşımı kolaylaştırılmalı, mesleki eğitim güçlendirilerek nitelikli ara eleman ihtiyacı karşılanmalı, işletmelerin ortaklık kültürü ve işbirliği imkanları geliştirilmeli, Ekonomi'de yerel dinamikler desteklenmeli, Üniversite-sanayi işbirliği projeleri öncelikle ele alınmalıdır.
OSB mevzuatının katılıktan kurtarılarak, Burdur ve Bucak OSB'lere yakın noktalarda faaliyete başlamış işletmelerin OSB kapsamına alınarak alt yapı eksikliklerinin giderilmesi sağlanmalı, nakliye ve lojistik bakımından bölge güçlendirilmeli, yapılacak hızlı tren hattı yük ve yolcu taşımaya uygun bir teknoloji ile yapılmalı. Yine, bölgenin önemli ihracat merkezi olan Bucak ilçemizde de bir istasyon bırakılmalıdır.
İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR: Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, BDDK, Milli Eğitim Bakanlığı, KOSGEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

SORUN 2: Madencilik ve özellikle mermer, Burdur'un en önemli istihdam ve katma değer üreten bir ekonomik değeri haline gelmiştir. Ancak bu sektör, çok daha fazla katma değer ve istihdam oluşturulabilecek hale getirilmelidir.
ÇÖZÜM: Maden arama ve işletme ruhsatlarındaki prosedürler ve bürokratik engeller azaltılmalı, Orman bölgelerindeki "istimlak bedelleri" düşürülmelidir.
Madenciliğin çevreye olumsuz etkilerini azaltacak maden atıklarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik proje ve ar-ge çalışmaları desteklenmeli, rezervi biten maden ocaklarının tekrar doğal sisteme uyumlu hale getirilmesi için kamu kurumlarının firmalara rehberlik etmesi sağlanmalı, blok mermer satışının sahip olduğu riskler nedeniyle katma değer kaybının önlenmesi için mermerin işlenmesini teşvik edecek özel önlemler ve destekler planlanmalıdır.
İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR: Başbakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEP, YÖK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Orman Genel Müdürlüğü), Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

SORUN 3: Burdur ili önemli bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olmasına rağmen bir çok yönden yeterli gelişme ivmesini yakalayamamıştır.
ÇÖZÜM: Tarımsal Girdi maliyetleri düşürülmeli, karma yemde KDV %1'e çekilmeli, organize hayvancılık bölgelerinin kurulması için devlet desteği yapılmalı, tarımsal desteklerde destek dönemi 1 yıllık dönemde değil, orta-uzun vadeli bir zamanda olmalı ki üretici önünü görebilsin. Çiftlik hayvancılığı teşvik edilmeli, karma yem kontrolleri daha sıkı yapılmalı, besicilikte önemli bir girdi olan pancar küspesi üretiminin arttırılması için pancar üretim kotası kaldırılmalı ya da genişletilmeli, Burdur ilinin avantajlı endüstriyel tarım ürünlerinin (anason, susam, haşhaş, vb.) geliştirilmesi desteklemeli, kaliteli ürün ve ıslah çalışmaları için ar-ge ve eğitim destekleri arttırılmalıdır.
İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı.”

Konuşmaların ardından, Burdur’un sorunlarını temsilen katılan Keyik, Meçikoğlu ve Başar, ilgili bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İlgili Fotoğraflar:



Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.