Skip to main content

Ali Gür MERSEM-2012'de Mermer İhracat Profilini Çizdi

onkarahisar'da, 8. Uluslararası Doğal Taş MERSEM 2012 Kongresi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

EİB adına konuşan Burdur TSO Başkan Yardımcısı Ali Gür, Türkiye'nin Doğaltaş İhracat profilini çizdi. Gür; "Doğaltaş ihracatında 2012'de 2 Milyar, 2023'te 7 Milyar Dolar hedefliyoruz" dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi ve TMMOB-Maden Mühendisleri Odası tarafından 13-15 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen, 8.Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi'nin açılış oturumuna, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekili Av. Halil Ürün, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rezzak Kavaklı, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ve mermerci işadamları katıldı.

MERMER İHRACAT HEDEFİ
"Mermeri aldıktan sonra o yerin ağaçlandırmasını yaptırıyoruz" diyen, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; "Bu tür kongreler yeni projeleri, fikirleri ortaya koyuyor ve eksikliklerin giderilmesini sağlıyor. Dünyadaki doğaltaş rezervinin yüzde 40'ı Türkiye'de. Buna rağmen, GSMH'da ihracattaki payda bu oran ne yazık ki yakalanamadı. Türkiye, 2023 için ihracatta 500 milyar dolar hedef koydu. Bu nedenle madenciliğin de ihracattaki payını arttırmamız lazım." Şeklide konuştu.

MERMER İHRACAT PROFİLİ

MERSEM-2012'de EİB adına konuşan Burdurlu mermerci Ali Gür, Türkiye Doğalataş-Mermer veMaden ihracatının profilini çizdi. Doğaltaşın, Bölgemiz ve Ülkemiz ekonomisi için yükselen bir değer olduğunu, Doğaltaş ihracatımızın ham ve işlenmiş mamul ihracat yüzdeleri olarak; Ham 49,48 %; İşlenmiş 50,52 % şeklinde gerçekleşmekte olduğunu belirten işadamı Ali Gür, şunları söyledi:

"Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de 2008 yılında konut piyasası ve bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle başlayan küresel kriz, tüm dünyada büyüme oranlarını düşürdü. Ve toplam dünya ithalat talebini büyük oranda kısıtladı. Söz konusu krizin olumsuz etkileri başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyada yoğun olarak hissedildi.

Dünyada 2008'de başlayan krizin olumsuz koşullarına rağmen, 2011 yılı ihracatımız; tarihimizin en yüksek rakamı olan 135 Milyar Dolar seviyesine ulaştı. Bu ihracatın 3 Milyar 650 Milyon Dolarlık kısmı Maden İhracatı ve bunun da 1.670 Milyar Doları, Doğaltaş İhracatı olarak gerçekleşmiştir.

Sektör olarak, 2015 ve 2023 yıllarında ulaşmak istediğimiz ihracat rakamlarına yönelik, stratejik eylem planı hazırlamış bulunmaktayız.
Buna göre; bu yılın (2012) ihracatını 2 Milyar Dolarla kapatmayı, 2015 yılında doğal taş ihracatımızı 4 milyar dolara çıkarmayı ve dünya doğal taş pazarında ilk iki sırada yer almayı; hedefliyoruz. Yine 2023 yılında da 7 Milyar Dolarla doğal taş üretimi ve ihracatında dünya lideri olmak hedefimizin heyecanı içindeyiz."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
20.12.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.