Skip to main content

AİB, 24 Nisan Genel Kurulu ile Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak Gelişiyor

Genel Kurul 24 Nisan 2014 Perşembe günü saat 12-16 arası Antalya Birlik Genel Merkezinde gerçekleştirilecek.

Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Burdur Serenler Otel’de düzenlenen yemekli toplantıda, 24 Nisan 2014 Perşembe günü saat 12-16 arası, Antalya Birlik Genel Merkezinde gerçekleştirilecek Genel Kurul için, Burdurlu işadamlarını davet etti. Satıcı, Bölge ihracatçıları için önemli açıklamalarda bulundu.

BÖLGESEL AÇILIM
Özellikle Burdurlu mermercilerin geniş katılım sağladığı toplantının açış konuşmasını yapan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik; “Antalya İhracatçılar Birliğimizin Genel Kurulu öncesi, bölgesel açılım anlamında bir istişare çalışması için bir araya geldik. Bilindiği gibi, Antalya’da il çapında bir İhracatçılar Birliği var idi. Burdur ve Isparta sanayici üreticilerin bölgesel çalışma ve ihracatı artırma gelişimleri ile birlikte, Antalya İhracatçılar birliğinin de bölgesellik açılımına hazır olmasıyla, artık bölgesel ve güçlü bir ihracatçılar birliğini oluşturma vaktinin geldiğini düşünüyoruz.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) olarak da bu gelişmeyi, önemsiyoruz. İlimizin artmakta olan ve özellikle mermer ihracatı için de maliyet düşürücü kolaylıklar sağlayan Antalya Limanı’ndan yapılan ihracatımızın, Antalya İhracatçılar Birliği içinde yapılması ve başka birliklerde kayıtlı Burdurlu ihracatçılarımızın da bu kuruluş içinde yer alması gerekiyordu. İşte bu nedenle burada toplanmış bulunuyoruz. Çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



BURDUR’DAN ÜYELER
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yönetimi ile birlikte katıldığı toplantıda, Burdur İhracatçı firmalarını, 24 Nisan günü yapılacak olan Birlik Genel Kuruluna davet ederek bir konuşma yaptı. Satıcı konuşmasında, Birliğin 4300 civarında bir üye sayısına ulaştığını ve yeni açılıma paralel olarak, bölge illerimizden de yönetime üye aldıklarını ve Burdur’dan; Ercan Akın, Orhan Çiçek, Aykut Acun ve Mehmet Özel gibi isimlerin de yönetimde yer aldığını açıkladı. Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı konuşmasına şöyle devam etti:

AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ
“Uzun dönemdir, hem Burdur, hem Bucak’ta, Ticaret Odamızın da koordinasyonuyla dönem, dönem bir takım toplantılar düzenledik. Bu akşam, sanayici ve ihracatçılarımıza, birlik faaliyetleri ve nasıl istifade edilebileceğine ilişkin bir takım bilgiler paylaşmak istiyorum.
Antalya İhracatçılar Birliği olarak, önümüzdeki hafta bir araya gelebilirsek; Birliğimizi, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak ifade edeceğiz. Birliğimiz Isparta, Antalya, Muğla ve Burdur illerini kapsayan bir bölgeye sahip olacaktır. Türkiye’de 13 tane ayrı İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği var. Biri de Antalya bulunuyor. Bu 13 Genel Sekreterlik içerisinde, bünyesinde bütün sektörlerin, toplam 26 sektör ihracatını barındıran, 4 tane birlikten biri olarak, bir bölgesel birliğiz.

MİLAT DÖNEM
Bu noktaya; 2011 yılının ikinci yarısında gelindi. İki buçuk yıl öncesine kadar, Birlik bünyemizden maden, mermer, ağaç-orman ürünleri, kimya, toprak ürünleri gibi birçok sektörde hizmet verme şansımız yok idi. Şimdi, Bölgesel Birlik olarak, bir milat şeklinde, yeni bir döneme giriyoruz.
2009 yılında çıkan İhracatçılar Birliği Yasası ile birliklerin bütçelerinin, maksimum yüzde 40’ının personel gideri olarak gerçekleşmesi ortaya çıktı. Biz bir hamle yaparak, ‘Küçük olsun bizim olsun’ mantığından uzak şekilde bütün sektörleri birleştiren ve bölgeyi kucaklayıcı bu yapıyı oluşturmaya çalıştık. Ama önceden buna karşı çıkanlar, şu an karşımızı geçtiler. Dolayısıyla bu seçimin, bu anlamda da bir önemi bulunuyor.

MERMER SEKTÖRÜ
2011’de tek birlik olduktan sonra; Isparta, Burdur, Bucak, Fethiye, Finike, Kumluca, Antalya Merkez gibi birçok yerde bir takım çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar özelinde; ilk olarak “Mermer Çalışma Grubunu” oluşturduk. Çünkü bölgemizde, yaş meyve sebzeden sonra, ihracatı en fazla olan sektör Mermercilik idi. Liman konusu, bölgesel mermer fuarı ve diğer sektörel sıkıntılar konularını masaya yatırıp, çalışmalar yaptık. Özellikle, Antalya Limanı konusunda da önemli mesafeler aldık. Limanın dolum ve ihracat kapasitesi gelişimi sağladık. Bir takım ihtisas gümrükleri ile ilgili izinleri almaya başladık. Dolayısıyla, Siz ihracatçılar da daha çok Antalya Limanı’nı tercih etmeye başladınız. Ama Liman problemlerimiz bitmiş değil. Navlun ve acentelere ilişkin de komite olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

HEDEFLERİMİZ
Birlik olarak, hedeflerimiz içinde; ihracatçı maliyetlerinin azaltılması anlamında, Antalya Limanı’ndan yapılan ithalatın arttırılması, ihracatçının rekabet gücünü artırmak, yeni pazarlara girmesini sağlamak, bürokrasi başta olmak üzere sorunlarına çözüm getirmek şeklindeki konular yer almaktadır.  Yine bu Birlik içinde, çok önemli desteklerden yararlanma konusu bulunmaktadır.
Biz bölgesel birlik olmadan önce 2000’li yıllarda bölgesel ihracatımız 200 Milyon Dolar civarındaydı. 2009’da 400 Milyon Dolara geldi kaldı. Ama 2011’de tek birlik olduktan sonra Bir Milyar Dolar, 2012’de 1.2 Milyar Dolar ve 2013’de 1.5 Milyar Doların üzerinde bir ihracata ulaştık. Dolayısıyla, bundan sonra hem bağımsız hareket edebilme ve hem de dinamiklik açısından sağlam bir gelişim sağladık. Sizlerden isteğimiz, daha fazla katılımcı olmanızdır. Birliğimizi hep birlikte daha da güçlendirmeli ve daha fazla hizmet alabilmeliyiz.





NOT: BUTSO Basın Danışmanlığı
23.04.2014

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.