Skip to main content

1. Davraz Ekonomi Zirvesinde Burdur Boy Gösterdi

Döşeme Altı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD), geçtiğimiz Cumartesi günü, Isparta Barida Hotel'de, 1. Davraz Ekonomi Zirvesi düzenledi.

Burdur, Isparta ve Antalya illerini kapsayan bölgesel nitelikteki toplantıda Burdur ekonomisini temsilen konuşan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Bşk. Yrd. Ali Gür ve BURMER Başkanı Naci İlci toplantıya damgasını vurdu. Burdur'dan ayrıca; İşadamları Osman Kurt, Hasan Akçay, Dündar Ersan, Nuri İçoğlu ve BAKA Burdur temsilcisi Mehmet Candan katıldılar.

Isparta'da, bölgenin üç ilinden gelen tüm sektör temsilcisi iş adamlarının katılımı ile Barida Otel Konferans Salonu'nda düzenledikleri Bölgesel Ekonomi Zirvesi'nin açış konuşmasını yapan DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, "Antalya, Burdur, Isparta üçgeninde, sanayi ve ticaretin gelişmesi için, işadamlarının buluşup kaynaşmasının büyük katkı sağlayacağını düşünerek bu toplantıyı düzenledik" dedi. Gencer'in, DÖSİAD'ın faaliyetlerinin Döşemealtı ve Antalya'yı aşarak bölgesel ve yurt dışı alanlarda ekonomik faaliyetlerde bulunduklarını anlatan konuşmasında, Isparta Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği (IGSİAD) Başkanı Alper Bayhan ile bir araya gelerek, bölgemize ilişkin yanlış izlenimleri de ortadan kaldırmak üzere harekete geçtiklerini belirtti. IGSİAD Başkanı Alper Bayhan ise; Bölgemiz ekonomisine katkı sağlamak için işadamlarımızın kaynaşmasını amaçlayan interaktif toplantının önemli faydalar getireceğini ifade etti.

Bölge işadamlarının sektörel masalarda da bir araya gelerek tanışma ve bağlantılar elde etmelerine fırsat veren toplantıda, BUTSO Başkan Vekili Ali Gür ile Burdur Mermerciler Derneği (BURMER) Başkanı Naci İlci'nin, Burdur ve ülke mermerciliğine ilişkin "Ülkemizin ihracattaki payının giderek arttığı mermercilik sektöründe, birçok sıkıntılara göğüs geren bizlerin Hükümetten ricası; yabancılara ocak satarken mutlaka %51'in Türk firmasında olması sağlanmalıdır." gibi sözleri ve çarpıcı değerlendirmeleri, büyük ilgi gördü. Ali Gür ise; büyük takdir toplayan ve ilgiyle izlenen sunumunda, Burdur ekonomisini, yatırım potansiyel ve avantajlarını anlattı. Gür sunumda şunları söyledi:

"Burdur Batı Akdeniz havzasında Antalya ve Isparta'dan sonra sacayağının üçüncüayağını oluşturan küçük kardeştir. İlimizin genel nüfusu 250.000 olup, bunun 151 bini ilçe ve şehir merkezinde 99 bini de kasaba ve köylerde yaşamaktadır. İl merkez nüfusumuz 72 bin olup, 12 ilçeden en büyüğü Bucak 38 bin nüfusa sahiptir. İlimizde işsizlik oranı %6 düzeyinde olup, bunlar da "ne iş olsa yaparım abi" diyen veya iş beğenmeyenlerdir. İl nüfusunun 64 bini fiilen çalışan, 49 bini de emekli olmak üzere 249.500 kişi sosyal güvence kapsamındadır. Sadece 650 kişi boştadır. Böylece ilimizin sosyal güvence oranı %99,98'dir.

Burdur bir eğitim kentidir. Nüfusunun %99'u okuryazardır. 2006 yılında kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, bugün 5 fakülte, 4 enstitü, 5 yüksekokul ve 10 meslek yüksekokulu ile 19.500 öğrenciye hizmet vermektedir.
Burdur bir tarih ve kültür kentidir. Milattan önce 7.000 yılından bugüne kadar bulunan 64.000 eser müzemizde sergilenmektedir. Özellikle Sagalassos'da bulunan heykeltıraşlıkla ilgili eserler bakımından Türkiye'de ilk dört müzenin içinde yer almaktadır. Burdur'da Ekonomi, tarım-hayvancılık, tarım makineleri sanayi ve madencilik üzerine yoğunlaşmaktadır. Tarım-hayvancılık nüfusumuzun yoğunluğunun geçim kaynağıdır. Özellikle hayvancılık çok gelişmiştir. İlimizde kayıt altında 226 bin büyükbaş hayvan mevcut olup, kırmızı et temini ve süt sığırcılığı bir hayli ileri düzeyde yapılmaktadır. Yıllık 5 bin damızlık hayvan yetiştirilerek ülke geneline satılmakta, eti için beslenen hayvanlarda mevcut kombina ve entegre tesislerde kesilip işlenerek market zincirleri aracılığı ile ülkemiz genelinde tüketiciye sunulmaktadır.
İlimiz genelinden, günde 800 ton süt toplanılarak soğutuculardan geçirilip diğer illerdeki firmaların fabrikalarına %90 oranında sevk edilmektedir. Günlük sütün %10'luk miktarı Burdur ve çevredeki imalathanelerde mamule dönüşmektedir. Tarımda ihtiyaç olan traktör hariç biçerdöver dahil her türlü makine-ekipman Burdur'da imal edilmekte, çiftçinin hizmetine sunulmakta ve bir kısmı da ihraç edilmektedir.
On yıllık bir maziye sahip mermerimiz "Burdur Beji" markası ile dünya doğaltaş pazarlarında aranan ve çok talep gören bir taştır. İlimiz çevresinde halen 100 adet ocak faaliyette olup, yıllık 430 bin m³ üretim gerçekleşmekte, bu miktarın 280 bin m³ yurt dışına blok olarak ihraç edilmekte, yaklaşık yılda ülke ekonomisine 225 milyon dolar girdi sağlanmakta ve 3.000 kişi istihdam edilmektedir. Geriye kalan 150 bin m³ üretim ise Burdur ve ilçelerindeki 100 adet fabrikada işlenerek, ellinin üstünde ülkeye ihraç edilmekte, bu ihracatın da ilimiz ekonomisine 100 milyon dolar katkısı olmaktadır. Ayrıca fabrikalarımızda 3.000 kişi istihdam edilmektedir. Sonuç olarak "Burdur Beji" mermerimizin ülke ekonomisi yılda 325 milyon dolar girdi sağlamakta, 6000 kişi de ekmeğini taştan çıkarmaktadır. Mermer, önü açık bir sektör olup, bu sektöre yatırımlar artarak devam etmektedir.
Değerli katılımcılar, şimdi de ileriye dönük yaptığımız çalışmalara değineceğim: İlimiz, komşu illerimiz arasında kendine yeterince pay alamamış, Burdurlu zenginler fırsat buldukça işlerini diğer illerde oluşturmuş, iş arayan Burdurlu da özellikle komşu ilimiz Antalya'ya göç etmek zorunda kalmıştır. Aslında Burdur yatırımlar için en uygun bir yer olmuştur. Şimdi;
Yeni teşvik sisteminde 3. Bölge, DSB yatırımlarında 4. Bölge, Madencilik yatırımlarında 5. Bölge olarak desteklerden yararlanıyor.
Bu arada bize düşen görev yatırımcıya yer hazırlamak. 96 hk. Bir alanı 2. OSB alanı yaptık. Şu anda kamulaştırma işlemleri devam ediyor. 10 bin m² ile 65 bin m² arası 22 parselimiz var. Altyapıya hemen gireceğiz. Bu yaz mevsiminde arsaları yatırımcılara tahsis edeceğiz. Bu gelişmeyi sizlere duyurayım ve gelecek talepleri alayım dedim.
Bir Burdurlu gözü ile Burdur'da yapılabilecek yatırımları şöyle belirteyim:
1. Yem fabrikaları; halihazırda fabrikalar ihtiyacın %15'ini karşılayabiliyor, gerisi diğer illerden alınıyor.
2. Süt işleme tesisleri; Halen üretilen sütün %10'u Burdur'da işleniyor, diğeri ham olarak başka illere gönderiliyor.
3. Kırmızı et ve süt üretme çiftlikleri kurmak, küçükbaş et ve süt üretim çiftlikleri IPART programları destekleri var.
4. Orman ürünleri fabrikaları kurmak.
5. Mermer fabrikaları için yatırımlar yapmak
6. Soğuk hava depoları açmak
7. Gıda ile ilgili un ve makarna fabrikaları kurmak
8. Sagalassos, Kibyra, Salda Gölü, İnsuyu Mağarası gibi tarihi ve turistik bölgelere dinlenme tesisleri açmak
9. Şehir merkezine 4 veya 5 yıldızlı otel yapmak
10. Burdur'a özel hastane açmak."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
18.02.2013

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.