ÖLÇÜ VE TARTI ALETİ KULLANICILARININ DİKKATİNE

Sayın Üyemiz,

T.C. Burdur Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen, E-86098005-300-5422807 Sayı,  12.01.2024 tarih ve  "Metroloji ve Standart İşleri (Genel)" Konulu yazısında;

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda belirtildiği üzere tüm ölçü aletlerinin, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nde belirtilen sürelerde periyodik muayeneye tabi tutularak damgalanmaları gerektiği. bu kapsamda, tüm ölçü aletleri kullanıcılarının periyodik muayene başvuru sürelerini geçirip cezai duruma düşmemeleri için aşağıda yer alan bilgilendirme yazısını dikkate almalarının önemli olduğu" belirtilmektedir.

ÖLÇÜ VE TARTI ALETİ KULLANICILARININ DİKKATİNE
Milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak kullanılan her türlü ölçü ve ölçü aletinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imal edilmesi ve kullanılması 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereğidir.

Bu itibarla;
Akaryakıt istasyonlarında bulunan Akaryakıt, LPG, CNG, Adblue, Mobil Tanker Sayaçları ve Lastik hava basınçölçer, Eczanelerde bulunan kütle setleri ile Kapasitesi 2000 kg’ın üzerinde olan basküller için Muayene başvuruları https://basvuruportal.tse.org.tr portalı üzerinden 29.02.2024 tarihine kadar Türk Standardları Enstitüsü’ne elektronik ortamda yapılacaktır.

Kapasitesi 2000 kg ve altında olan, I, II, III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, okuma ve çıktı verebilme özelliği ile yazar kasa veya başka bir cihaza bağlı çalışma özelliği bulunan tartı aletleri ile diğer elektronik tartı aletleri muayene başvuruları 29/02/2024 tarihine kadar Tartı Aletleri Yetkili Muayene Servislerine yapılacaktır.

Hız İhlal Tespit Donanımları, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Cihazları, Takograf, Taksimetre, Isı Sayaçları muayene başvuruları ilgili Muayene Servislerine yapılacaktır.

Bakanlığımızdan muayene ve damgalama yetkisi almış Yetkili Muayene Servislerine (http://msurapor.sanayi.gov.tr/) adresinden ulaşılabilir.

Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III ve IV üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, Yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; Masa terazileri, Asma teraziler, Tek kollu kantarlar, İbreli terazi kullanıcıları tarafından 29.02.2024 tarihine kadar Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına başvurulmalıdır.

Belediye Başkanlıkları ile Elektrik ve Doğalgaz Dağıtım Firmaları tarafından 10 yılını doldurmuş şebekelerinde takılı olan su, elektrik ve doğalgaz sayaçları için müracaatlar; İlgili https://dijitalbakanlik.sanayi.gov.tr üzerinden Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne, yapacaklardır.

İlgililerin cezalı duruma düşmemeleri, süresi içinde yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri hususu,

Kamuoyuna önemle duyurulur.