Skip to main content

TİM, Temmuz İhracat Açıklamasını Burdur’da Yaptı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz ayı Türkiye, Batı Akdeniz ve Burdur ihracat rakamlarını Burdur’da açıkladı.
TİM, her ay değişik bir ilde yaptığı, Türkiye aylık ihracat rakamlarını açıklama toplantısını, bu kez Burdur’da gerçekleştirdi. 65 bin ihracatçının temsilcisi olan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Açıklamaları ayrı illerde yapmakla, o ili yatırım ve ihracat odağı haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Büyükekşi, 2015-Temmuz ayı ihracatının 11 Milyar Dolar olduğunu açıkladı. TİM’in programına, Vali Şerif Yılmaz, ilimiz Milletvekilleri Bayram Özçelik, Reşat Petek, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Adem Korkmaz, TİM Başkanı, Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, TİM Başkan Vekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Süleyman Kocasert, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Oda Başkanları, Daire Müdürleri, İş Adamları, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri de katıldı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Basın toplantısında, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Vali Şerif Yılmaz birer konuşma yaptı. TİM’e ev sahipliği yapan BUTSO Yön.Kur.Bşk. Yusuf Keyik, yaptığı açış konuşmasında, FETÖ darbe denemesini lanetleyerek, şunları söyledi:

ÇARE; BİRLİK, ÇALIŞMAK, İHRACAT
Millet ve Devlet namına her türlü toplumsal gelişim; huzur, güven ve istikrar ortamında sağlanır. Ekonomi ve ekonominin en can alıcı konusu olan üretim ve ihracat ise; çok daha huzur, güven ve istikrar istemektedir. Bu gerçeği bilen Ülkemiz düşmanları; işte bu nazik ve stratejik konuda, ellerinde tuttukları ve koruyup büyüttükleri FETÖ, PKK, IŞİD-DAEŞ ve benzeri olan hain örgütleri, kendi emperyal hedefleri için kullanmış ve yatırım, üretim, ihracat gibi, ekonominin en temel yapısını sarsmayı hedeflemişlerdir. Ancak; her zehrin bir panzehri olduğu gibi, bunun da çaresi elbette vardır: Çare; İNADINA BİRLİK, İNADINA SEVGİ, İNADINA ÇALIŞMAK VE İHRACATTIR.
Kültürümüzdeki, “Her şer’de bir hayır vardır” düsturunu ve Çanakkale’de destan yazan ecdadımızı da hatırlayarak; oluşan bu milli hassasiyet ve heyecanımızı, meydanlardaki Demokrasi Nöbetleri yanında, üretim ve ihracat zeminine de yansıtmalıyız.”

BURDUR ÖRNEK
Türkiye genelinde ihracatı artırarak cari açığın düşürülmesi temennisinde bulunan Keyik,
Burdur’un, 2006 yılında ihracatı 62 Milyon Dolar, ithalatı ise 9 Milyon Dolar idi. 2015’lere gelindiğinde, Burdur’un ithalatı yine 24 Milyon Dolar olarak düşük seyrederken, ihracat rakamı ise 195 Milyon Dolarlar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu verilere baktığımızda; Burdur, ihracat-ithalat dengesi bakımından cari açığı olmayan ve çok ideal bir duruma sahiptir. Türkiye ekonomisi olarak da büyük hedefin, cari açığı azaltmak ve ihracatı daha büyük rakamlara ulaştırmak olduğunu biliyoruz.

YATIRIMA DEVAM ÇAĞRISI
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM ve tüm ihracatçı birlikleri olarak 15 Temmuz sonrasında Türkiye’deki yabancı misyon şeflerinden kredi derecelendirme kuruluşlarına kadar birçok kuruma; “Uluslararası iş dünyasına, twitter üzerinden Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere ‘Türkiye kazandırmaya devam edecek’ çağrısı yaptık” dedi.

ANADOLU İHRACATÇILARI
İhracatın geçtiğimiz ay gerilemesinin, Ramazan Bayramı tatilinin 9 günlük olmasından ve ihracat fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklandığını ifade eden Büyükekşi, İsrail ve Rusya ile ilişkilerinin yeniden olumlu bir trende girmesi ve Merkez Bankası’nın piyasaları rahatlatma yönünde pozitif adımlar atmasının ihracatçıları memnun ettiğini dile getirdi. TİM olarak ihracatın Anadolu’ya yayılması konusundaki çalışmalar, “artık sonuç vermeye başladı. 2003’te ihracatımızın yüzde 59’a yakınını İstanbul firmaları tarafından yapılırken, 2015’te bu oran yüzde 53’e indi. Artık Anadolu’dan çıkan ihracatçılarımız dünya arenasında boy gösterebiliyor” diye konuştu.

BURDUR ÖRNEK
Burdur’un da ihracatta başarılı Anadolu kentleri arasında olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, “Son 10 yılda ihracatını 21 milyon dolardan 210 milyon dolara yükselten bu ilimiz, dış ticarette sürekli fazla veriyor. Burdur’un ihracatı ithalatının neredeyse 7 katı. Bu ilimiz ihracatın Anadolu’ya yayılmasında önemli bir örnek” şeklinde konuştu. Burdur’da doğaltaş sektörü, savunma sanayi, toprak ve mobilya sanayilerinin öne çıktığını belirten Başkan Büyükekşi Burdur Beji’nin dünya çapında marka olarak herkes tarafından bilindiğinin altını çizdi.

TEMMUZ AYI İHRACATI 8 MİLYAR 779 MİLYON
TİM verilerine göre, Temmuz ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu. TİM verilerine göre Temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirirken, bunu hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Yılın ilk 7 ayında da 2015’in aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşüşle 80 milyar 447 milyon dolar ihracat yapılırken, son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 6,1 düşüşle 139 milyar 723 milyon dolarlık ihracat oldu.

İHRACAT PAZARLARI
İhracat pazarlarına yönelik verileri paylaşan Büyükekşi, “Pazarlar incelendiğinde ise Temmuz ayında 62 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 168 ülke ve bölgeye ihracatta azalış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkedeki değişimde ise Almanya’ya yüzde 12,9, İngiltere’ye yüzde 28,3, İtalya’ya yüzde 10,8, ABD’ye yüzde 26,5 ve Fransa’ya da yüzde 9 düşüş yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da en yüksek artış yüzde 8,9 ile Hollanda yapıldı. Bunu 0,2 büyümeyle Polonya izledi. İhracat, Temmuz ayında ülke grubu bazında AB ülkelerine yüzde 10,6, BDT ülkelerine yüzde 40, Ortadoğu’ya da yüzde 24,7 azaldı. Yılın ilk 7 ayında ise AB ülkelerine yüzde 4,9 ve Kuzey Amerika’ya ihracatta yüzde 0,2 oranlarında büyüme oldu. Temmuz ayında 13 ilin ihracatı artarken, 65 ilde de gerileme meydana geldi. En fazla ihracat yapan ilk 3 il ise şöyle sıralandı: İstanbul 4,8 milyar dolar, Bursa 927 milyon dolar ve Kocaeli 931 milyon dolar” şeklinde konuştu.

VALİ YILMAZ’DAN 2023 VURGUSU
Vali Şerif Yılmaz yaptığı konuşmada; “öncelikle bu programın ilimizde gerçekleştirilmesinden dolayı Türkiye İhracatçılar Meclisimize çok teşekkür ediyorum. Tabi içinden geçtiğimiz süreç hepimizi derinden yaraladı ancak tüm Türkiye’de olduğu gibi Burdur adına da sevindiğimiz bir hususu belirtmek istiyorum. Burdur tek yürek halinde, şehir merkezinden en ücra köylerine kadar darbeye karşı dik duruş göstererek Burdur’da da bu darbe girişiminin gerçekleşemeyeceğini tüm dünyaya göstermiş oldu. Bu vesileyle Burdurlu Hemşehrilerime teşekkür etmek istiyorum. Tabi burada önemli olan bu dik duruş sayesinde darbe girişimi bertaraf edilmiş ise de, bizim ülke olarak daha güçlü olmamız gerektiğini, bir kez daha hatırlamış olduk.

2023 hedefinde 500 milyar dolar hedef konulurken bunun ne anlama geldiği, bugün net bir şekilde ortaya çıkıtı. Küresel sermaye karşısında dik durabilecek söz söyleyebilecek bir ülke olmamız gerekiyor. İşte bunu da gerçekleştirecek olan metropol şehirlerin yanında, Anadolu’daki şehirlerimizde yaygınlaşacak sanayi ile artacak olan ihracat rakamları ile hayata geçirebiliriz. Bu açıdan da özellikle taşrada bu açıklamaların yapılması en azından ilimizde yatırım yapan, Anadolu’da yatırım yapan sanayici ve iş adamlarımıza hem moral hem motivasyon olması açısından çok büyük önem taşıdığını değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

PLAKETLER
Konuşmaların ardından BUTSO tarafından 2015 yılında Burdur’dan en fazla ihracat gerçekleştiren şirketlere plaketleri verildi.
İlimizde 2015 ihracat rakamlarına göre 4. sırada yer alan Demir Madencilik Çimento Hazır Beton, 3. sırada yer alan Yıldız Silah Sanayi Adem Kuzu, 2. sırda yer alan Aytaş Akın Mermer Sanayi ve 1. sırada yer alan Sekamer Mermer Madnecilik şirket yetkililerine plaketleri takdim edildi.
2015 ihracat rakamlarında İlimizde 1. olan Sekamer Mermer Madencilik şirket yetkilisi Dilek Keleş’e plaketi MÜSİAD Genel Başkanı Hemşehrimiz Nail Olpak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Vali Şerif Yılmaz tarafından verildi.
Basın toplantısının sonunda Burdur Ekonomisine katkı sağlayan yöneticilere TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından plaket takdim edildi.

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Vali Şerif Yılmaz, plaketlerini TİM Başkanı Büyükekşi’den aldılar. Ayrıca, Başkan Yusuf Keyik ve Vali Yılmaz tarafından, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’a anmalık takdim edildi.

REHABİLİTASYON ÖRNEĞİ GEZİLDİ
Burdur’da Mermerci İşadamı Ercan Akın, ekonomik ömrünü tamamlayan İğdeli Köyü’ndeki mermer Ocağını rehabilite etmek için 122 bin fidan dikti. Fidan dikim törenine Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Ak Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Reşat Petek, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi ile diğer ilgililer katıldı.
Türkiye’ye örnek olacak bir rehabilitasyon çalışması yaptıklarını söyleyen İşadamı Ercan Akın, “Yaklaşık 18,5 Hektar bir alanda rehabilitasyon gerçekleştirdik. 5-6 ay süren bir çalışma oldu. Önce 22 bin civarında ağaç diktik. Daha sonra 100 bin civarında Sedir tohumu atıldı. İnşallah 8-10 yıl sonra taş ve makilik olan bu bölge Orman görünümünü kazanacak. Etrafını tel örgüyle çevirdik ve koruma altına aldık” dedi.
Çalışmanın Türkiye’ye örnek olmasını dileyen Akın “yaptığımız çalışma Türkiye’deki mermer sektörüne örnek bir çalışma. Diğer mermerci arkadaşlarımızın da ekonomik ömrünü tamamlayan ocaklarında böyle bir çalışma yapacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

İlgili Fotoğraflar:

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.