Skip to main content

Mermer Sektörünün Sorunları Yemekli Toplantıda Görüşüldü

Burdur doğaltaş ve Mermerciler Sektörünün sorunları, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin Özeren Otel'de düzenlediği yemekli toplantıda ele alındı. Toplantıda, Mermercilerin temel sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

Organizasyona Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ın yanı sıra Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, İlimiz Milletvekili Bayram Özçelik , Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, MTA ( Maden Tetkik Arama) Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstanlı, MAKÜ Rektörü Mustafa Saatçi, Daire Müdürleri, Oda Başkanları, işadamları ve gazeteciler katıldı.

Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, yaptığı konuşmada, firmaların iç denetiminin ve ocakların sık el değiştirmemesinin önemine işaret etti. Milletvekili Bayram Özçelik ise; bütün iş kollarının sinerji ile ortak hedef duygusuyla çalışması gerektiğini ve kendilerinin ellerinden gelen desteği vereceğini vurguladı.

Yemekli toplantının açış konuşmasını yapan, Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Ali Gür, Burdur 'da mermercilik sektörünün iki önemli sorunu olduğunu dile getirerek bunlardan birinin kamuoyunun bakış açısındaki yanlışlık diğerinin ise sektörün işletme, sermaye ve bürokratik sorunları şeklinde ifade etti.

Son dönemde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri ile yeni yapılacak milyonlarca konut için gerekli olan girdileri madencilik sektörünün sağlayacağını dile getiren Gür, bu sektöre yatırım yapanların ilerde çok kazançlı çıkacağını söyledi.
Madencilik sektörüne Burdur'da olumsuz bir bakış açısı olduğunu vurgulayan Gür, Maden faaliyetinin yasalara göre gerekli izinler alınarak yapıldığını, bölge insanına iyi anlatılmasının ve bu bağlamda çevre konusunun da manipüle edilmemesinin gerektiğini söyledi.

SEKTÖRE BAKIŞ
Ali Gür, sektöre bakışı da şöyle ifade etti: "Sanayimizin ihtiyaç duyduğu enerji kaynakları, hammadde ve ara mal ithalatı her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Bu durum cari açığın artmasına neden olmaktadır. İthalat rakamlarına baktığımızda bu durumu çok net görebiliyoruz.
Örneğin; 2011 yılında toplam ithalatımız 241 milyar $ olup, bunun % 72'sini enerji, hammadde ve ara mal ithalatı kalemleri oluşturmaktadır.
İthalata bağımlılığımızı azaltabilmek ve cari açığımızı kapatabilmek için maden ve madenciliğe dayalı sanayileri geliştirerek, sanayimizin ihtiyacını kendi kaynaklarımızdan temin etme yoluna gitmeliyiz."

NÜKLER SANTRAL KURULMALI
Dünyanın finansal durumu hakkında genel bir çerçeve çizen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise; madencilerin ara mal ithalatı sebebiyle cari açığın arttığını, bundan kurtulmanın tek yolunun ise; nükleer enerji olduğunu vurguladı. Erdinç, dünya genelinde 2008'de başlayan finansal krizin yakın zamanda daha da etkisini artırdığının altını çizdi.

Amerika'nın bu krizden kendi ülkesindeki petrol rezervlerini hayata geçirerek çıkacağını savunan Erdinç, önümüzdeki dönemde Amerika Türkiye ilişkilerinin iyi gitmesi ile birlikte bu ülkedeki pazarın da Türkiye açısından olumlu etkilere yol açacağına inandığını, bunun yanında Çin ve Hindistan'ın da maden sektöründe önemli bir bölge haline geleceğini sözlerine ekledi.
Türkiye'de işsizlik problemi olmadığına değinen Erdinç, maden sektöründe işçi bulamama problemi yaşadıklarını ve bu sorunun çözülmesi için Somali gibi ülkelerden mevsimlik işçi getirerek bu sorunu çözme planları yaptıklarını, gerekli izinlerin alınması dahilinde planı hayata geçirebileceklerini belirtti.
Hükümetin 2023 hedeflerinin önemini vurgulayan ve Türkiye'nin kendine, ileriye dönük, istikrarlı bir şekilde ilerleyerek ulaşacağı büyük hedefler koyduğunu ifade eden İlimiz Milletvekili Bayram Özçelik ise; bu hedeflere ulaşabilmek için bütün iş kollarının sinerji ile ortak hedef duygusuyla çalışması gerektiğini bu bağlamda kendilerinin ellerinden gelen desteği vereceğini belirtti.
Sanayi sektöründe enerjinin önemine de değinen Özçelik, ihtiyaç duydukları enerjiyi elde edebilmek için nükleer enerjinin önemli olduğunu, ancak bu konuda yapılan çalışmaların Türkiye'nin kendi enerjisini üretmesini istemeyen çevrelerce manipüle edildiğini sözlerine ekledi.

VALİ YILMAZ
Mermer sektöründe kamu denetimi ile birlikte firmaların iç denetim mekanizmalarının da etkin çalışmasının sektöre ve bölge halkına daha fazla fayda sağlayacağına inandığını vurgulayan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, bununla birlikte ortak fiyat politikasının da haksız rekabeti önlemesi ve ocakların sık, sık el değiştirmemesi bakımından önemli olduğunu söyledi.
Kayıt dışı çalışan işçilerin sosyal yardımlarda haksız uygulamalara yol açtığını, kayıtlarda hiçbir geliri yokmuş gibi görünen fakat gerçekte kayıt dışı çalışan işçilerin devletten haksız sosyal yardım aldıklarını vurgulayan Yılmaz, bu haksız kazancın önlenmesi amacıyla sosyal yardım alabilme şartlarını değiştirmek için girişimde bulunduklarını, sorunun çözümüyle birlikte hem sosyal yardımlarla ilgili daha etkin bir sistem oluşturulacağını hem de şirketlerin işçi bulma problemlerinin ortadan kalkacağını düşündüklerini kaydetti.

ENERJİ
Güneş ve rüzgar enerjileri konusunda bölgemizde çalışmalar başladığını 26 mw'lık bir güneş enerjisi sisteminin Büğdüz'de hizmete girdiğini, ayrıca rüzgar enerjisi ile ilgili Dinar'da bir çalışma olduğunu hatırlatan Vali Yılmaz, bütün bu gelişmelerle birlikte çevre hassasiyetini de korumak zorunda olduğumuzu söyledi.
Yatırım açısından mermer firmalarımızın enerjinin ucuz olduğu yerleri de tercih etmesinin sektörün gelişimi açısından önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, Suudi Arabistan'dan blok mermer talebi olduğunu, mermerin işlenmesi orada ucuz enerjiyle sağlandığı için 15 kuruşluk akaryakıtla buradaki firmaların rekabet ederek o bölgeye işlenmiş mermer satamayacağını dolayısı ile o bölgelerde açılacak mermer işleme tesisleriyle kazancın artırılabileceğini söyledi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç'ten ve diğer firmalardan bir istekte bulunan Valimiz, kazançlarını okul, kütüphane gibi eğitimi ve sosyal yaşantıyı geliştirecek alanları bölgemize kazandırarak taçlandıracaklarını, kazançlarının ve başarılarının üzerindeki göz hakkının da verilmesi açısından, kendilerinden bu konuda hassasiyet beklediklerini söyledi.

Yemekte ayrıca Maden Tetkik Arama Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstanlı söz alarak Burdur'da İlimiz Milletvekili Bayram Özçelik'in davetiyle jeotermal enerji kaynakları açısından bir inceleme yapmak için bulunduklarını ve buradaki incelemelerinin olumlu olması sonucunda da Burdur'un jeotermal enerji açısından özelliğini ön plana çıkarma çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
Yemekte bulunan Antalya Liman Genel Müdürü Saygın Narin limanda firmalara daha iyi hizmet verebilmek için yaptıkları yenilikleri tanıtırken, Soyut Wind Çözüm Ortağı Yetkilisi Salih Atayoğlu da rüzgar enerjisi tesislerinin kurulumu ve faydaları konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.