Skip to main content

MAKÜ’de Coğrafi İşaret Sempozyumu Yapıldı

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gıda Topluluğu ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (Yücita) işbirliği ile düzenlenen “Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaretler ve Burdur İli Deneyimi” konulu sempozyum, MAKÜ’de gerçekleştirildi. Yereldeki ürünler ile kalkınmayı desteklemenin gerektiğini dile getiren Vali Hasan KÜRKLÜ; “Organik ürünlere ağırlık vermek, esasında toplum sağlığı açısından da son derece önemli” dedi.
Sempozyuma Vali Hasan KÜRKLÜ, Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Emniyet Müdürü Eyüp ÖZÜDOĞRU, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sedat Öz, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR, sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Açış konuşmasını yapan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Selami OKKA, ürünlerin ekonomik işlevlerinin artması ve o ürünlerin gelecek nesillere de aktarılmasında coğrafi işaretli olmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Okka, “Türkiye’de 185 tane coğrafi işaretli ürünümüz bulunurken, ilimizde ise, Burdur Ceviz Ezmesi ve Burdur Şiş Köfte gibi iki coğrafi işaretli ürünümüz yer alıyor” dedi.

DÜNYADA COĞRAFİ İŞARET
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU, Türkiye’de sadece Antep Baklavasının coğrafi işaretli ürünümüz olduğunu vurguladı. Dünya ticaret örgütüne göre 10 bin coğrafi işaretli ürün olduğunu belirten TEKELİOĞLU, “10 bin coğrafi işaretli ürünün %10’u gelişmekte olan ülkelere ait. Avrupa Birliği dünya coğrafi işaret sayısının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Şu an Avrupa Birliği’nde 1750’si şarap, 1312’si tarım ve gıda ürünü olmak üzere toplam 3062 ürün söz konusu. Burada sıralamaya bakıldığında İtalya’nın 277 ürün ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz.” dedi.

DEĞERİN KORUNMASI
Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, “Coğrafi işaret dediğimiz şey; teknolojinin geliştirdiği değil, tam tersi yüzyılların birikimi ile toplumun kültürünün, ekonomisinin, tarihinin üretmiş olduğu bir değeri korumak ve bu değeri sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarma misyonudur. Bir değere sahip çıkmazsanız ya unutuluyor ya da başkaları sahip çıkıyor. Bizim o kadar çok farklı alternatifimiz var ama birçok ürün gittikçe yok oluyor. Üniversite olarak bizler elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

YEREL ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ
1971 Burdur Depreminden sonra şehirde bir göçün yaşandığını ve o göçle birçok değerin de yok olduğunu belirten Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ ise çocukken tükettikleri birçok ürünün günümüzde yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek yerel yönetimler olarak Burdur’un ve ürünlerinin hak ettiği yere gelmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini vurguladı.
Yereldeki ürünler ile kalkınmayı desteklemenin gerektiğini dile getiren Vali Hasan KÜRKLÜ ise; o bölgedeki ürünlerin desteklenmesi, teşvik edilmesi, insanların doğru yönlendirilmesinin sağlamasının da bunun bir yolu olduğunu kaydetti. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Yerel Kuruluşlar ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi başta olmak üzere çok ciddi çalışmalar yaptığını bildiren Vali KÜRKLÜ, insanlarımızın bu bölgeye katma değer vermelerinin son derece önemli olduğuna değindi.
Vali KÜRKLÜ, "Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerin bir amacının da gelişen teknolojiyle farklılaştırılmış ürünleri yerine yüz yılların damak tadıyla buluşturulmuş son derece doğal, son derece tabi ürünlerin olmasıdır. Beslenme noktasında buna dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Genetiği değiştirilmiş gıdalar var. Bizim sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini görüp, organik ürünlere ağırlık vermek esasında toplum sağlığı açısından da son derece önemli" dedi.

PANEL
Konuşmaların ardından oturum başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın yaptığı “Coğrafi İşaretler’de Türkiye ve AB’de Son Gelişmeler” konulu 1. oturuma geçildi. Oturumda Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU tarafından ‘Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulaması: Sorunlar ve Çözümler’, Dr. Rana DEMİRER tarafından ‘Avrupa Birliği’nde Coğrafya İşaret Uygulaması’, Prof. Dr. Selim ÇAĞATAY tarafından ‘Coğrafi İşaretli Ürünler ve Tüketici Eğilimleri’ ve Metro Toptancı Marketi İl Koordinatörü Birol ULUSAN tarafından ise ‘Türkiye’de Coğrafi İşaretli Ürünler: Metro ve Taşköprü Sarımsağı’ konulu sunumlar gerçekleştirildi. Oturum sonunda Vali Hasan KÜRKLÜ ve Rektörümüz tarafından konuşmacılara Üniversitemiz anmalığı verildi.

BURDUR’UN COĞRAFİ İŞARETLERİ
2. oturumda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Oktay DARCAN tarafından ‘Coğrafi İşaretlerde Burdur’, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevkiye KAZAN NAZ tarafından ‘Burdur Gastronomisi’, Ensar Şekerleme Sahibi Ayhan MACİT tarafından ‘Burdur Ceviz Ezmesinin Kent Ekonomisindeki Yeri ve Değer Zinciri’, Toros Lokanta sahibi Bayram SUNA tarafından ise; ‘Burdur Şiş’in Kent Ekonomisindeki Yeri ve Değer Zinciri’ konulu sunumlar gerçekleştirildi.

İlgili Fotoğraflar:

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.