KKYDP 6. Etap HİBE TARIM DESTEKLERİ Başladı.

Bilindiği üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programı Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi 6. Etap başvuruları" ile ilgili Tebliğ Resmi Gazete'nin 11 Mart 2011 ve 27871 sayılı nüshasında yayınlanmıştır.

Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında başvuru sahibi işletmelerin tarımsal ekonomik yatırımlarına 300.000,- TL'ye kadar destek sağlanacaktır. Hibe programı 81 ilde geçerli olmakla beraber başvuruların 09 Mayıs 2011 tarihine kadar Tarım İl Müdürlüklerine yapılması gerekmektedir.

Bu kapsamda, şirketlerin tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımına, mevcut tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenilemesi ve tamamlanmasına yönelik projelere destek verecektir. Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerine hibe destekleri sağlanacaktır. Ayrıca yeni etap başvurularında koyun, keçi ve manda konularındaki sabit yatırım projeleri destek kapsamına alınmıştır. Hibe programından gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilmededir. Başvuru sahiplerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne veya diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olması gerekmektedir.

Hibe programı kapsamında şirket başvurularında 300.000,- TL'ye kadar, gerçek kişi başvurularında 75.000,- TL'ye kadar hibe verilmektedir.

KKYDP 6 .ETAP KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINI DESTEKLEME PROGRAMI
(TARIMSAL YATIRIMLARA % 50 HİBE DESTEKLİ PROJELER)

Tarım Bakanlığı, 2006-2010 yılları arasında uygulanmakta olan bir program ile , tarım ürünlerini işlemeyi hedefleyen tarımsal yatırımlara % 50 hibe desteği vermektedir.2005, 2006, 2007, 2008 ve 2009, 2010 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi (KKYDP) kapsamında 5865 projeye % 50 hibe desteği verilmiştir.

2011 yılında da tarımsal hibe destekleri beklenmektedir. Tarımsal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi ve depolanmasına, Güneş, Rüzgar ,Jeotermal ve biyogaz gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarda, 500.000.TL + KDV lik bir projenin yarısı 250.000.TL (%50) hibe verilmektedir.Bu hibeden çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan , şahıslar, firmalar, kooperatifler ve birlikler yararlanacaktır. Yeni yapılacak yatırımlar ile kapasite geliştirmeyi hedefleyen yatırımlar bu hibeden yararlanmaktadır.

Yatırım Konuları: (500.000.TL bütçe ile yapılabilecek olan tesisler)
1-Soğuk hava Deposu (22 mt x 35 mt = 770 m2 prefabrik, 1000 ton kapasiteli )
2-Üzüm işleme ve pekmez, sirke tesisi ( 5 ton / gün kapasiteli.)
3-Bakliyat paketleme tesisi ( 10 ton / gün ambalajlama kapasiteli)
4-Meyve suyu işleme ve şişeleme tesisi ,Meyve paketleme,boylama, mumlama tesisi (100 ton / gün kapasiteli)
5-Mısırözü yağı,mısır cipsi, rafine ve vinterize tesisi. ( 10 ton / gün kapasiteli )
6-Zeytinyağı , Ayçiçeği yağı,Susam yağı sıkma ve şişeleme tesisi ( 10 ton / gün Kapasiteli )
7-Jeotermal,Güneş,Rüzgar ve Biogaz enerjili , modern sistem sera projeleri ( 5.000 m2 )
8-Tahıl işleme un ,bulgur,yem tesisleri Buğday , Mısır silosu ve depolama tesisi (10000 ton / gün kapasiteli)
9-Et işleme , döner, salam, sosis, sucuk tesisi (10 ton / gün kapasiteli)
10- Balık işleme , depolama , salamura, konserve tesisi ( 10 ton / gün kapasiteli)
11-Süt işleme, şişeleme,yoğurt, peynir, tereyağı tesisi. (20 ton / gün kapasiteli)
12-Kekik , nane, defne gibi şifalı otları paketleme ve çay tesisleri ( 5 ton / gün )
13-Yumurta işleme paketleme,,Yumurta tozu üretim tesisi ( 50.000 adet / gün Kapasiteli )
14-Domates salçası ve tozu üretim tesisi ( 10 ton / gün Kapasiteli )
15-Domates , biber parçalama ve kurutma tesisi (10 ton / gün Kapasiteli)
16-Meyve tozu tesisi ( Elma , portakal için 5 ton / gün kapasiteli )
17-Kavun Karpuz suyu ve tozu üretim tesisi ( 5 ton / gün Kapasiteli )
18-Sebze tozu tesisi ( nane, maydanoz, k.biber için, 1 ton / gün Kapasiteli )
19-Soğan , Sarımsak tozu üretim tesisi ( 5 ton / gün kapasiteli )
20- Sebze paketleme (Domates,salatalık, Patates ve cipsi) işleme, paketleme, tesisi
21-Kabuklu yemiş (badem, ceviz,çamfıstığı ,Yer fıstığı , antep fıstığı işleme tesisi.
22-Çörekotu yağı , karaüzüm çekirdeği yağı , keten tohumu yağı v.b tıbbi aromatik yağ tesisi
23-Kapari vb. tıbbi aromatik bitkilerin turşu, salamura vb. işleme ve depolama tesisi,
24-Zeytin , İncir İşleme, paketleme tesisi, 10 ton / gün kapasiteli
25-Nar suyu işleme ve nar taneleme tesisi (10 ton/ gün Kapasiteli)