Skip to main content

Keyik, Burdur’un Enerji sorununu Bakan Yıldız’a Anlattı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Yusuf Keyik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı, Burdur ve İlçelerine yaptığı ziyaretlerin ardından, Burdurlu iş adamlarını akşam yemeğinde buluşturdu. Yemek sırasında ve sonrasında Bakan Yıldız’la konuşan BUTSO Başkanı Keyik, Ülkemizin yüksek stratejik değerdeki enerji konusu ve Burdur’un enerji sorunlarını detaylı şekilde anlattı.
Enerji Bakanı Yıldız, Ülkemizin alternatif enerji kaynaklarını sonuna kadar kullanacağını, ancak nükleer enerjiye de mutlaka sahip olunması gerektiğini ve tabii ki, tüm güven unsurları ile gerçekleştirmeye özenle dikkat edeceklerini açıkladı. Bakan Taner Yıldız, Burdur’un enerji sorunlarını çözüm getirecek çalışmaların Bakanlığı tarafından ele alınacağını da ifade etti.

Burdur 2.OSB’nin 7 Km’den gelecek elektrik sorunun, Burdur için aciliyet ve büyük önem arz ettiğini açıklayan Başkan Keyik yaptığı açış konuşmasında şunları söyledi:

“Sayın Bakanım;
Bilindiği şekilde, gücün kaynağı Enerji, bütün ülkeler için olduğu gibi, bizim ülkemiz için de her ülkeden daha fazla önem ve hayatiyet arz etmektedir. Zira Türkiye, dünyanın en jeopolitik bölgesinde yer almakta ve iki yüz yıllık petrol savaşlarının ve stratejik entrikalarının yaşandığı ve yaşanmakta olduğu bir coğrafyada bulunmaktadır.
Yine bilinmektedir ki; tarihimiz, kültür ve medeniyet misyonumuz nedeniyle, bin yıllık Batı tarihinin boy hedefi durumundayız. Batılı ülkelerin en ortak stratejik hedef noktası, Müslüman Türk Milletinin Anadolu’da asimile edilmesi şeklinde özetlenebilecek “Şark Meselesi”dir.
Bütün bu şer planların, bir tek kişinin bile dışlanmasına tahammül etmeden, Millet bilinci ve birliği içinde yürümek, ülkemiz ve bölgemizdeki enerji varlığında söz sahibi olmak zorundayız.
Ancak Sayın Bakanım, Ülke gündemimizde yer alan nükleer enerji konusuna da mutlaka değinmeliyiz. Bizler, nükleere peşin itirazcılardan değiliz. Artık, enerjiye ihtiyaç sınırsız hale geldiği gibi, dünya ile her türlü rekabet de enerjiye sahip olma gücünüzle doğru orantılı hale gelmiştir. Ancak güven, emniyet, irade ve kontrol mekanizmalarına da dikkat çekmeliyiz.
Diğer bir açıdan, nükleer enerjiye sahip gelişmiş ülkelere baktığımızda, onlar bu teknolojiyi üreten ve kontrolleri tamamen kendi ellerinde olan ülkelerdir.
Sizin de işaret ettiğiniz gibi, “Yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarını” sonuna kadar değerlendirmek zorundayız.
Sayın Bakanım;
Geçen günlerde katıldığınız bir toplantıda; “Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması gerektiğini” vurguladınız. “Türkiye’nin toplam enerji yapılanmasının, 120 milyon ton eşdeğer petrol olduğunu düşünürsek, Türkiye’de toplam 8,6 milyon ton eşdeğer petrollük biyokütle olduğunu” söylüyorsunuz.
Ve yine “Enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi gerektiğini” belirtiyorsunuz. Bunun stratejik değerini anlıyor ve Burdur için de en yüksek enerji üretimini, devletimizin de destekleriyle planlayıp, gerçekleştirmek istiyoruz. Biz bu heyecan ve şuura sahibiz. Ancak devletimizin yol göstericiliğine ve desteğine ihtiyacımız var.

Sayın Bakanım;
Burdur halen, ekonomisi tarım ve hayvancılık ağırlıklı bir il durumundadır. Ayrıca, 2008 yılından başlayan ve lokomotif sektör halinde gelişen Doğaltaş Mermer ve Madencilik sektörümüz bulunmaktadır. Ancak, artan ihracat trendiyle Ülke ihracatımız rakamlarında yer aldığı halde, Burdur ekonomisine aynı boyutta yansımayan bir durum arz etmektedir.
Burdur olarak, Bölgemizdeki bize göre gelişmiş iller düzeyine ulaşmayı planlıyoruz. Ancak bu hedeflerimiz karşısında, istihdam maliyetlerinin yanında, en büyük sıkıntı olarak enerji giderleri geniş yer tutmaktadır.
Dolayısıyla; bir yandan enerji harcamalarımızın ucuzlatılmasını ve ilimizin çok müsait olduğu güneş-rüzgar-biyoenerji gibi alternatif enerjilerin devreye girmesi yönünde desteklerinizi bekliyoruz.

GÜNEŞ ENERJİSİ
Yenilenebilir enerji yatırımlarında, yan sanayinde yapılacak yatırımların, öncelikli yatırımlar kapsamına alınmalı, OSB’lerde yapılacak bu yatırımlar için, 7. Bölge yatırımları şeklinde, yeni bir paket hazırlanmalıdır.
Alternatif ve yenilenebilir enerjilerden elektrik üretiminde, lisanssız üretimin üst sınırının 1 MW’dan, 2 MW’a çıkarılmasını istiyoruz. 250 KW ile 2 MW arasında kurulan enerji tesislerine, mevcut OSB’lerde yapılan yatırımlar için verilen teşviklerin uygulanmasını istiyoruz.

Sayın Bakanım;
Bizim için çok büyük aciliyet arz eden ve halen alt yapı çalışmalarını sürdürdüğümüz 2. Organize Sanayimizin Elektrik sorununa, Zat-ı Alinizden destek bekliyoruz.
TEİAŞ tarafından, Akyaka Köyü altında yer tespiti yapılan 154 KW’lık indirici merkezin ivedilikle ihale edilmesini istiyoruz. Bu şekilde, son iki yıldır gerilim düşümü sıkıntısı yaşanan mermer sektörümüzü rahatlatmış olacağız.”
Konuşmaların ardından, BUTSO Yön.Kur.Bşk. Yusuf Keyik tarafından, günün anısına Bakan Taner Yıldız’a Kabak Kemane ve Sipsi hediye edildi.

İlgili Fotoğraflar:




Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.