Skip to main content

İzmir 17. MARBLE Fuarı’na katılan Babacan:

Uluslar arası Fuarda, Burdur'a ufuk açıcı bakış kazanıyoruz.

İzmir'de uluslar arası 17. MARBLE Fuarı'na katılan Mustafa Babacan:
Burdur ekonomisinin lokomotifi durumundaki mermercilik sektörü gelişmelerine, Uluslar arası bir fuardan bakarak, ufkumuzu açıcı, gelişim düşünceleri kazanıyoruz. Burdur mermer sektörüne il dışından katılan firmaların, Burdurlu firmaları daha ileri hedeflere sürüklediğini ve sanayinin gelişimini tetiklediğini, buradan daha iyi görebiliyoruz. Fuarların çok kapsamlı faydaları var.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, Başkan Yardımcısı Ali Gür başkanlığında İzmir'de İZFAŞ'ın düzenlediği, Uluslararası 17. MARBLE Fuarı'na katılarak, katılımcı firmaları ziyarette bulundu. Bu arada fuara katılan Burdurlu mermerci firmalardan Babacanlar'ın sahiplerinden Mustafa Babacan ile İzmir Mermer Fuarı ve Burdur mermerciliğine ilişkin bir değerlendirme yaptık.

BUTSO: Dünya ve Türkiye'deki mermercilik gelişmelerine İzmir'den bakarak, Burdur mermercilik sektörünü nasıl değerlendirebiliriz?

Mustafa BABACAN: "Burdur ekonomisinin lokomotifi durumundaki mermercilik sektörü gelişmelerine, Uluslar arası bir fuardan bakarak, ufkumuzu açıcı, gelişim düşünceleri kazanıyoruz. Bu değeri benim tespit etmem istatistik rakamlarla mümkün değil ama buradaki örneği şöyle değerlendirmek istiyorum; dünya piyasasındaki mermer ticareti hacmi 15 milyar doların üstünde. Bu önümüzdeki yıllarda global dünyanın gelişmesi ile beraber 25-30 milyar doları bulacak. Şimdi bu 15 milyar dolara göre, bugüne göre bizim üretmiş olduğumuz Türkiye olarak bu ticaret hacmindeki payı 1.5 milyar dolar. Bunu kıyaslamaya vurduğumuz zaman Burdur Beji dünya piyasasında son 3-4 yıldır ehemmiyet kazanmış, tanınmış, gelişimini sağlamakta olan bir bej grubu.
Bundan sonraki süreç içerisinde eğer üretici firmalar açısından düşündüğümüz zaman çözüm ortaklı çalışmalar olursa bu ticaret hacmindeki paydan şu anda onda bir olan dünya ticaret Pazar hacminden 10'da 3, 10'da 5'lere çıktığımız zaman Burdur'a giren kazanç daha da yükselecektir. Bu Burdur için önemli bir potansiyeldir. Burdur'umuzun hali hazırda gelişmiş sektörleri çok fazla değil zaten. Tarım makineleri, hayvancılık bunlar etken sektörler değil ama mermer bir yerde oluştuğu için, bir başka yere taşınamaz. Dolayısıyla bence en etken sektör mermer diye düşünüyorum ve Burdur mermer sektörüne il dışından katılan firmaların, Burdurlu firmaları daha ileri hedeflere sürüklediğini ve sanayinin gelişimini tetiklediğini, buradan daha iyi görebiliyoruz. Fuarların çok kapsamlı faydaları var.

BUTSO: Burdur'daki firmaların yapısı konusunda ne diyebiliriz?

Mustafa BABACAN: Şu anki mermer işlemeciliği konusunda düşündüğümüz zaman, Burdurlu firmalar, dünya standartlarında üretim yapabilir durumda zaten. Tabi ki gelişim her zaman mevcut. O gelişmeye de Burdur'un geri kalmadan ayak uydurması gerekiyor.

BUTSO: Yerel firmaların dışarıdan gelen firmalara oranla gelişmesini nasıl değerlendirebiliriz?

Mustafa BABACAN: Şimdi dışarıdan gelen firmaları yerel firmalarla kıyasladığımız zaman tabi ki, dışarıdan gelen firmalar çok güçlü. Ayrıca oransal olarak ifade etmek gerekirse; %10 oranında Burdurlu, %90 oranında da yabancı firma var. Buna böyle bakmamak gerekiyor. Benim nazarımda, bu güçlü ve işi bilen firmalar gelmemiş olsaydı bugün Burdur'daki mermercilik bu konumda ve bu seviyede ilerlememiş olacaktı.
Dolayısı ile donanımı olan firmaların Burdur'a gelmesi burada işletme açıp, bunu çalıştırıp kullanması; Burdurlu yatırımcılar açısından da avantaj oldu. Gözünü açmış oluyor bir bakımdan. Şimdi Burdurlu firmaların dışarıdan gelen güçlü firmalar gibi nitelik kazanması hacim kazanması sermaye üretim kapasitesi artırımı kazanması nasıl olabilir? Şimdi dışarıdan gelenlere göre zayıf, bu güçlü firmalar haline gelebilmesi konusunda bir düşünceniz var mı?Şimdi şöyle söyleyeyim bütün sektörlerde firmalar ilk kuruldukları anlarda küçüktür. Zaman içerisinde kazandıkları değerlerle doğru yatırımlarla ileri düşünce yapısıyla büyüyeceklerdir. Önemli olan burada isabetli adımlar atıp doğru kararlar verebilmek. Burdurlu firmaların hepsi de buna haiz. Ben ileride daha da büyüyeceklerini düşünüyorum.

BUTSO: Büyümede en güçlü etken, sermaye konusu mu; kaliteli insan gücü mü; yoksa Burdur'daki yatırım alanı ve bürokratik yapı mı?

Mustafa BABACAN: Şimdi bu saydıklarınızın hepsi de olmak zorunda. Ekonomik potansiyel ve öz sermayenin olması gerekiyor. Kaliteli iş gücü zaten olmazsa olmaz. Bürokrasi konusunda; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının her yerde aynı olduğu bir iliz, Burdur'un küçük olmasından dolayı nüfus olarak, yapılan işlemler olarak baktığınız zaman bir takım aksaklıklar söz konusu olabilir. Sonuç itibariyle bu işlemler iki günde olacağına üç günde olmuş olur ama işlerin yürümesine çok engel olan şeyler değil.
Bu anlamda baktığımız zaman ön planda olan beyin yapısıdır. Kaliteli iş gücü anlamında bunu destekleyici olarak da sermaye gelir. İkisi bir arada yürürse aşılamayacak şeyde yok. Burdur sanayicisi, mermercisi için iyi noktalar, aydın noktalar önümüzde inşallah.

BUTSO: Kalifiye eleman konusunda sıkıntısı var mı, Burdur mermerciliğinin?

Mustafa BABACAN: Kesinlikle. Mermerciliğin değil Türkiye'deki tüm sektörlerde kalifiye eleman sıkıntısı var. Bu müsteşarlıkların, eğitim sağlayan, teknik açıdan bütün üniversitelerin de dikkat çekmek istediği konulardan bir tanesi. Biz eğitimli insanımızı sektöre uyduramıyoruz. Orada bir sıkıntımız var. Onu da sağlayabilirsek daha iyi olacaktır. Biraz ağır iş gibi görünüyor galiba. Aslında mermer tabi sert malzeme adı itibari ile de insanlar, biraz daha ağırmış gibi algılıyorlar. Seçicilik konusunda teknik elemanların arzuladıkları farklı noktalarda olabiliyor. Belki birinci, ikinci sırada değil de üçüncü sırada yer alıyor. Bu tarz sıkıntılar aşıldığı zaman Türkiye daha iyi noktaya gidecektir.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.