Skip to main content

Gürcistan-Acara, Burdur'dan ziraat yatırımları istedi

Gürcistan-Acara Özerk Bölgesi Ekonomi Heyeti, BUTSO Meclis ve Yönetimi ile tarım, ticaret ve yatırım konularından kapsamlı görüşmeler yaptı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyarette bulunan Gürcistan-Acara Özerk Bölgesi Ekonomi Heyeti, BUTSO Meclis Başkanı Feyzi Oktay, Yönetim Kurulu Bşk.Yardımcıları Ali Gür, İbrahim Solak ve Meclis Üyeleri ile birlikte tarım, ticaret ve yatırım konularından kapsamlı görüşmeler yaptı. Gıda ihtiyaçlarını tamamen ithal ederek karşıladıklarını belirten Batum merkezli Acara yatırım-ticaret heyeti, Burdur tarım ve gıda sektörünü Gürcistan-Acara Özerk Bölgesi'nde yatırıma davet etti. Domates yetiştireceklere bedava arazi tahsis edileceği ve Eylül 2011'de Gürcistan'a pasaportsuz geçiş yapılacağı belirtildi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'na, ekonomi uzmanlarıyla ziyarette bulunan Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Departmanı Başkanı Zaza Gumberidze, Gürcistan'da özellikle turizm yatırımlarının ve dolayısıyla tarım ve gıda ürünlerine talebin arttığını, bu konuda Burdur'un tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Danışman İlker Dindar aracılığı ile Zaza Bey şunları ekledi: "Burdur'un tarım ve hayvancılıkta bölgenin önde gelen sektörüne sahip olduğunu görüyoruz. Batum merkezli Acara Özerk Bölgemiz'de turizm ağırlıklı hizmet sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişim gıda ve özellikle domates talebini artırmaktadır. Gıda ihtiyaçları tamamen ithal edilerek karşılanmaktadır. Burdur'dan Acara bölgesinde tarım yapacaklara araziyi bedava tahsis edeceğiz. Acara Bölgemizin durumunu yerinde görmeniz için, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde Burdurlu işadamlarını Batum'a davet ediyoruz."

Başbakan Danışmanı İlker Dindar da, Gürcistan'da turizm yatırımlarının artmasına karşın özellikle tarım üretimi konusunda büyük sıkıntı yaşandığını vurguladı. Gürcistan'da, Burdur'da tarım alanında faaliyet gösteren işadamları için çok cazip yatırım olanakları bulunduğunu anlatan Dindar, şöyle devam etti:

"Batum ve Acara Bölgesinde turizm gelişiyor. Özellikle de kumar salonlarının, casinoların bulunması turizm adına bir avantaj ama sebze-meyve ve diğer gıda sektörü oluşmadığı için, tarım üretimi çok az. Burdur tarım, hayvancılık ve gıda üretiminde bölgenin gelişmiş illeri içerisinde yer alıyor. Özellikle domates, sebze ziraatı ve hayvancılıkla uğraşan işadamları için Gürcistan çok iyi bir pazar. Gürcistan hükümeti, tarım yatırımlarına bedava arazi sağlıyor. Ayrıca elektrik de Türkiye'nin yarı fiyatına."

İlker Dindar, iki ülke hükümetlerinin pasaportsuz geçiş konusunda anlaştığını da ifade ederek, eylül ayından itibaren Türklerin Gürcistan'a sadece kimlik belgeleri ile geçebileceğini kaydetti. Bu uygulamanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sonra bir ilk olduğunu vurgulayan Dindar, "İki ülke Dışişleri Bakanlarının buluşmasında konu gündeme geldi. 'İnsan komşusunun evine pasaportla girer mi?' denilerek böyle bir karar alındı. Türk vatandaşları eylül ayından itibaren Gürcistan'a nüfus cüzdanları ile girebilecekler" diye konuştu.

İki heyet arasında uzun süren soru-cevaplı ve samimi görüşmeler sonunda, karşılıklı hediyeleşmeler yapıldı.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
29.03.2011

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.