Skip to main content

BUTSO İlçelerin Sorunlarını Dinledi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetimi, Burdur İlçe Belediye Başkanlarından, İlçe sorunları ve çözüm önerilerini dinledi.
BUTSO Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları Feyzi Oktay ve Yusuf Keyik, geçtiğimiz hafta Burdur Merkez Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’le yaptıkları toplantının ardından; geçtiğimiz gün de BUTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantı ile Burdur İlçe Belediye Başkanlarını dinledi. BUTSO Başkanı Keyik tüm görüşleri değerlendirerek: “Bütün sorunlarınızı not ettik. Hepsini belli bir plan dahilinde çözeceğimize inanıyorum. Bir önemli çözüm düşüncemiz olarak, Mermercilik ve Hayvancılık alanındaki iki İhtisas OSB planımızı, uzak ilçelerimiz tarafında; mermerciliğin Karaçal-Kemer-Karamanlı bölgesinde, hayvancılığın da Yassıgüme-Düğer Köylerinde yer almasını istiyoruz. Bu bölgelerde yan sanayi ve ticari hareketlilik bu şekilde sağlanacaktır” dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları Feyzi Oktay ve Yusuf Keyik, geçtiğimiz hafta Burdur Merkez Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’le yaptıkları istişare toplantısının ardından; geçtiğimiz gün de BUTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantı ile Burdur İlçe Belediye Başkanlarından, İlçe sorunları ve çözüm önerilerini dinledi. Tefenni Belediye Başkanı’nın katılamadığı toplantıya; Gölhisar Belediye Bşk. Ramazan Canural, Yeşilova Belediye Bşk. Nuri Özbek, Karamanlı Belediye Bşk. Fatih Selimoğlu, Çavdır Belediye Bşk. Mustafa Uysal, Dirmil Belediye Bşk. Ahmet Serttaş, Kemer Belediye Bşk. Durmuş Erdem, Ağlasun Belediye Bşk. Aydın Kaplan, Çeltikçi Belediye Bşk. Recep Aydın, Beyköy eski Belediye Başkanı İsmail Aşçı, Kozluca eski Belediye Başkanı Gültekin Altındal katıldılar.

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, toplantının açış konuşmasında, “Burdur’un Göç sorunları ve ondan doğan ekonomik sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin, tüm İl kapsamında ortaya konması ve bir stratejik plan dahilinde, çözümlerin yol haritasını çizme amaçlı bir çalışma” yaptıklarını belirtti. Keyik; “Merkez İlçe dışındaki İlçelerimiz, resmi işlerinin dışındaki her türlü ihtiyaçlarını, kendilerine yakın İllerden sağlamakta ve hatta, o illere doğru bir göç hareketi görmekteyiz. Dolayısıyla İl nüfusunun yaklaşık yarıdan fazlası ile İl Merkezimizin hiçbir ticari-ekonomik ilişkisi bulunmamaktadır. Bu durumu, bizim gelişmemize en büyük engel olarak değerlendiriyoruz” dedi. Keyik, sorunları yerinde yaşayan İlçe Belediye Başkanlarının görüşlerini sordu:

Gölhisar Belediye Bşk. Ramazan Canural:
“Ormanı, yaylası, gölü, verimli toprakları, Kibyra antik şehriyle, barajıyla doğal bir güzelliğimiz var; ama değerlendiremiyoruz. Nüfusumuz artmıyor. Girişimcilik ruhu ve vizyon eksikliği var. TKDK vb. desteklerden yararlanamıyoruz. 60-70 bin dönüm sulak arazimizi seracılıkta değerlendirmeliyiz. Ayrıca hayvancılıkta ve turizmde gelişmemiz” dedi.

Yeşilova Belediye Bşk. Nuri Özbek:
“Her şeyimiz var; ancak sorun ‘İnsan’ konusunda tıkanmaktadır. Küçük yerlerde yatırımı halk belediyelerden beklemektedir. Ancak, bürokratik engeller karşımıza çıkıyor. Başta Denizli olmak üzere, göç devam ediyor. Denizli’de çalışanlar, büyük oranda asgari ücretle çalışıyor. Onlara iş imkanı sağlasak, göç önlenir” dedi.

Karamanlı Belediye Bşk. Fatih Selimoğlu:
“Çoğu başka illerden olan mermercilik geniş yer tutuyor. Ancak, işçi bulmakta zorlanıyorlar. Göç devam ediyor. Yeterli yatırımcı gelmiyor; gelenlere de arsa bulamıyoruz. Kimse arazisini satmak istemiyor” dedi.

Çavdır Belediye Bşk. Mustafa Uysal:
“İlçelerin asıl sorunu İl Merkezi’ndedir. İlin dinamikleri harekete geçirilemiyor. İlçelerimizde ve il merkezimizde, komşu illerin gelişmişliğinin baskısı görülmektedir. Burdur’un yakın tarihindeki bilinen gelişmişliği hatırlanarak, bir özeleştiri yapılmalı ve ona göre yol çizilmelidir. Çavdır’ın geçmişinde; otobüs ve kamyonculuk, Türkiye çapında ses getiriyor idi. Bizim İlçemizde, tarım ve seracılık birinci sektörlerdir. Yeterince faydalanamadığımız barajlarımız var. Çavdır için acilen bir tarımsal kalkınma planı yapılmalıdır.
Ayrıca şunu belirtmeliyim ki; siyaset üslubu yerine ekonomi üslubunu kullanarak, birliğimizi temin etmeliyiz. Bölünmüş yol yapılıyor. Ancak, yoldan önce, birlik-bütünlük için merkez sorgulanmalıdır” dedi.

Dirmil Belediye Bşk. Ahmet Serttaş:
“İlçemizde, mantarcılık ve kireççilik var. Yatırım yapamıyor ve TKDK desteklerinden de yararlanamıyoruz. Arazimiz az ve hayvancılık da ilerlemiyor. Güreş ve yayla turizmini geliştirmeliyiz” dedi.

Kemer Belediye Bşk. Durmuş Erdem:
“İl Merkezi ile alışverişi olan tek İlçeyiz. Göç devam ediyor. 17 bin büyükbaş hayvanımız ve 60 ton/gün süt üretimimiz var. Dolayısıyla hayvancılık ve süt sanayisinde ilerlemeliyiz. Aylık 4 bin ton yem tüketiliyor; ama yem fabrikamız yok. Yatırımcı için arsamız var. Yatırımcı bekliyoruz. Lise ve devamı meslek yüksek okulu olarak ‘Tarım, hayvancılık ve sütçülük’ bölümleri açılmalıdır. YÖK’ten taleplerimiz geri çevriliyor; desteğe ihtiyacımız var. İlçemizde yayla turizmi potansiyelini harekete geçirmeliyiz. Ayrıca, bütün ilçelerimizde ve kasabalarımızda olduğu gibi; görevli bürokrat ve memurların, İlçemizde ikamet etmelerini istiyoruz. Bu önemli bir sorundur.
İlçemiz İlimizin çıkmaz sokağı durumundadır. Bu çıkmazdan, ‘Mermercilik-tır yolu’ açılarak çıkılabilir. Kemer üzerinden Antalya Limanına 70 Km. gibi kısa bir tır yolu sağlanmalı” dedi.

Ağlasun Belediye Bşk. Aydın Kaplan:
“Göç devam ediyor. Isparta baskısı var. Yatırım yapmak isteyene arsa temin edebiliriz. Orman alanları geniş olduğu için, alabalık dışında, tarım ve hayvancılıkta gelişemeyiz. Meyvecilikte ceviz ve kirazımız var. Ama esas olarak; özellikle Sagalassos antik kenti ve iklimimiz dolayısıyla tarih ve sağlık turizm sektörünü geliştirmeliyiz” dedi.

Çeltikçi Belediye Bşk. Recep Aydın:
“Göç vermekteyiz. Sebeplerine eğilmeliyiz. Uzun süreçte bu sağlanabilir. İstihdamı çözmeliyiz. Yol üzeri olmamız dolayısıyla, petrol tesisi düşünüyoruz. Ancak, yer sahiplerinden bunu metrekaresini 4 bin liraya çözdük. Bir de Avm olması için Milli Emlaktan arsa talep ettik. 17 bin lira olan rayiç değerini baz almayan Milli Emlak’tan 35 liraya zor aldık; ama henüz çözülmedi. Ticareti, D 650 Karayolu üzerine çıkarmak istiyoruz. Seracılık ve balıkçılık yapmak istiyoruz. Yine bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Zaten gençler, teşebbüse sıcak bakılmıyor” dedi.

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik:
“Bütün sorunlarınızı not ettik. Ben karamsar değilim; gerekli destek ve teşviklerden yararlanarak, hepsini belli bir plan dahilinde çözeceğimize inanıyorum. Bir önemli çözüm düşüncemiz olarak, Mermercilik ve Hayvancılık alanındaki iki İhtisas OSB planımızı, uzak ilçelerimiz tarafında; mermerciliğin Karaçal-Kemer-Karamanlı bölgesinde, hayvancılığın da Yassıgüme-Düğer Köylerinde yer almasını istiyoruz. Bu bölgelerde yan sanayi ve ticari hareketlilik bu şekilde sağlanacaktır” dedi.

İlgili Fotoğraflar:




Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.