Skip to main content

BUTSO'da, “Ülke masaları ve pazara giriş semineri” yapıldı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik yaptığı açış konuşmasında; Burdur ihracatı son beş yılda 60 milyon dolarlardan, 2010'da 220 milyon dolarlara gelmişse, bunun başta değerli işadamları olmak üzere, İGEME, Kalkınma Ajansı ve Oda'nın birlikte çalışmaları ile sağlandığını belirtti.

Eğitim Seminerine; BUTSO Meclis Bşk. Feyzi Okta, Yönetim Kurulu Bşk. Yusuf Keyik, Bşk. Yrd. Ali Gür ve işadamları katıldı.

BUTSO, BAKA ile İGEME'nin Oda Konferans Salonu'nda gerçekleştirdiği seminerde Başkan Keyik açış konuşmasında şunları söyledi:
"2005 yılında Oda Başkanlığına geldiğimde, bir protokolle İhracatı Geliştirme Merkezi İGEME'yi odamıza kazandırdık. Bir elemanımızı istihdam ettik. Burdurlu ihracatçı firmalarımızla devamlı bilgi alış-verişi yaptık. Faydalı olduğunu düşünüyorum. Zaman, zaman benzer seminerleri de hep yaptık. 2005-2006 yıllarında toplam 60 milyon dolar ihracat yapılırken, özellikle mermer sektöründe gelişen ihracatımızı, 2010 yılında yaklaşık 220 milyon dolara yükselttik. Bu siz ihracatçı firmalarımızla birlikte son beş yıllık çalışmaların semeresidir.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ise; 2009 yılının 7. ayında kuruldu. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ben Ajansın Yönetim Kurulu Üyesiyim Burdur, Antalya ve Isparta illerini kapsayan bir Ajans ve Merkezi Isparta'dır. İllerde, Destek Ofisleri kuruldu. Burdur BAKA Destek Ofisi'nin başında Mehmet Candan Bey bulunmaktadır. Birlikte daha ileri başarılara ulaşılacaktır."

Bundan sonra kürsüye gelen uzmanlar "Körfez Ülkeleri Ülke Masaları ve Pazara Giriş" konularında, kapsamlı bilgiler verdi. Uzmanlar ayrıca, her ihracatçının istediği bilgilere, hazırlanan WEB sayfasından nasıl ulaşılabileceğini ve sıcak ihracat ilişlilerine nasıl girilebileceğini örnekleriyle anlattılar.

Seminerde Ömür Atılgan DTM eski Katar Ticaret Müşaviri) Katar ve Ayper Sönmez İGEME ve Ortadoğu Körfez Dairesi Uzmanı da Umman yatırım fırsatları ve ihracat kalemlerine ilişkin ayrıntılı bilgeler verdi.

İGEME merkezi uzmanı Gülsevin Onur, ihracat stratejileri kapsamında pazara giriş faaliyetleri ve ülke masaları konusuna ilişkin olarak yaptığı konuşmada; Devletin 2023'te 500 milyar dolara ulaşılma hedefine nasıl ulaşılacağı sorusunun bir cevabı olarak, sürdürülebilir rekabet gücümüzün arttırılması yönünde; daha atak, esnek, proaktif çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Onur, şu açıklamalarda bulundu:
"İhracatı geliştirme etüt merkezi olarak 2010 yılı başında ihracat stratejisi kapsamında yeni bir model üzerinde çalışıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İGEME olarak. Ülke masaları modelini oluşturduk. Bu yeni bir çalışma. 2010 yılı boyunca, 34 ülke masasında 73 ülke raporu hazırladık. Bunlar bir WEB sayfasına yerleştirildi. Burada bu modeli anlatacağız. Bu model kapsamından; Körfez ülkeleri masasında yaptığımız çalışmalar BAE. Katar, Umman pazarları hakkında ve pazarlama desteklerine ilişkin bilgi verileceğini belirtti. Ekonomimizin lokomotifi ihracat oldu. 2002-2008 arasından 6 yılda ihracat 4 kat arttı. 36 milyar Dolardan 132 milyar Dolara ulaştı. Aynı dönemde GSMH %6 seviyesinde büyüdü. 2008 ortalarında başlayıp, 2009 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizde, ülkemizde etkilendi. Dünya ticaretinde bu dönemde 2008'de 16 trilyon olan dünya ticareti, 2009'da 12.6 Trilyon Dolara geriledi. Aynı dönemde ülkemiz ihracatı da 132 milyar dolardan 102 milyar dolara düştü. 2010 yılı ihracat rakamları da krize rağmen gelinen ihracat rakamları, önceki yıla göre yüzde 21 artış görülüyor. 2023'te 500 milyar dolara ulaşılması planlanıyor. Bu hedefe nasıl ulaşılacak? Günümüz ekonomimizin de küresel hızla artarken, sürdürülebilir rekabet gücümüzün arttırılması gerekiyor. Bunun için de daha atak, esnek, proaktif çözümler üretmemiz gerekiyor. Ülke masaları konusu da böyle bir ihtiyacın sonucu olarak gelişti."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
01.01.2011

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.