Skip to main content

BUTSO Başkanı Keyik; Vekillerle görüş alışverişinde bulundu

Budur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Milletvekilleri ve Meclis üyeleri ile Türk Ticaret Kanunu, Sendikalar Kanunu, son çıkan Teşvik yasası ve Çek Kanunu hakkında karşılıklı görüş alış verişinde bulundu.

Bu toplantı ile aldığı görüşleri de ilave ederek, 14 Nisan günü Ankara'da Bakanlarla yapacakları görüşmelerde, son çıkan, ekonomi ve iş hayatımızı yakından ilgilendiren yasalara ilişkin olarak Burdur ve BUTSO'nun görüşlerini dosya halinde ve sözlü olarak Bakanlara ulaştıracaklarını açıklayan Başkan Keyik, açış konuşmasında şunları söyledi:

"Bu hafta peş peşe 2 iyi haber aldık. Ülkemiz adına hem gururlandık hem de umutlandık. İlk olarak hafta başında 2011 yılı büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi 2011 yılında % 8,5 oranında büyüdü. Milli Gelirimiz tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak. 772 milyar Dolara, Kişi başına düşen Milli Gelirimiz ise, 10 bin 444 Dolara ulaştı. Sanayi sektörümüz % 9 oranında büyüyerek ekonominin itici gücü oldu.

Bakın değerli misafirler bu başarı hikayesinin nasıl bir ortamda yazıldığına dikkat edin. Bir yanda batımızdaki Avrupa büyük bir ekonomik kriz yaşıyor, Avrupa Birliği ekonomileri küçülürken AB vatandaşlarının hayat standardı düşüyor, diğer taraftan Güneyimizdeki ülkeler siyasi sorunlarla boğuşuyor yeni bir siyasal sistem kurmanın sancıları yaşanıyor.

İşte Türkiye bu ateş çemberinin tam ortasında tam gaz yoluna devam ediyor. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye tarihinde ilk defa Çin Halk Cumhuriyetinden sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. Bu müthiş başarı hikayesini yazan Türk Özel Sektörüdür, Sanayicimiz ve Girişimcimizdir. Çünkü baktığımızda özel sektörümüz 2011 yılında 140 milyar dolar yatırım yapmış, bunun 100 milyar doları makine ve teçhizat yatırımıdır. Sadece 1 yılda özel sektörümüz 1,1 milyon kişiye kayıtlı istihdam sağlamış, 135 milyar dolar ihracat yapmış. Ben buradan tüm özel sektörümüze, sanayicilerimize teşekkür ediyorum.

İkinci müjde ise 5 Nisan günü sayın Başbakanımızın açıkladığı yeni teşvik sistemi oldu. Biz Odalar olarak en başından beri sektörel bölgesel proje bazlı teşvik sistemini savunduk. Bu anlamda ilk adım 2009 da atıldı. Elbette kusurları vardı ama asıl önemli olan teşvik sisteminin zihniyet değişimiydi. Ve nihayet yeni teşvik sistemi ile şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı teşvik sistemi oluşturuldu. İlimizin 6 sistemin içinde 3. Bölgede yer alması bizi hem memnun etti hem de üzdü. Beklentilerimiz 4 sitemde 3 üncü bölgede 6 sitemde ise 4 üncü bölgede olmaktı. 2023 hedeflerimize ulaşabilmek adına yeni teşvik sistemi bizim bu yoldaki en önemli yol haritamız olacağına inanıyoruz.

DÜZELTME İSTEKLERİMİZ
Çok değerli, Milletvekillerim yeni çıkan Türk Ticaret Kanununda en fazla tepki alan 8. maddenin düzeltilmesi için sizlerden yardım istiyoruz.

1- Web sitesinde ve Ticaret Sicilinde mali sırların açıklanması yükümlülüğü.
2- Finansal raporlama ve denetim yükümlülüğünün yaratacağı ilave maliyet.
3- Denetçiye verilen yetkilerin fazlalığı.
4- Sermayedarların şirkette borçlanamaması.
5- Ceza maddelerinin ağır ve özgürlük kısıtlayıcı olması.
6- Yönetim Kurulu Üyesinin 3üncü derecede akrabasına kadar şirkete borçlanamaması.
7- Şirket belgelerinde bulunması gereken bilgiler
8- Yönetim Kurulunda Üniversite Mezunu şartı gibi sıkıntıların yeniden düzenlenmesi noktasında yardımlarınızı bekliyoruz.
Ayrıca, toplu iş kanunu taslağına ilişkin de sıkıntı ve endişelerimiz bulunmaktadır. Bunların da giderilmesini istiyoruz."

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
Yeni 6 Bölgeli Teşvik Sisteminin Burdur için değerlendirmesinde, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Bölgemizdeki Burdur'un durumuna baktığımızda, sevindirici bulduğumuz, ancak 4 bölgeli sistem içinde 3 beklerken, 6 bölgeli sistem içinde 3. olmak ile sevincimizin buruklaştığını söylerken; iktidar Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Hasan Hami Yıldırım, "mümkün olan yapıldı, daha da iyileştirilmesi için gayret edilecektir" dediler. Ana Muhalefet temsilcisi Ramazan Kerim Özkan ise; önceki duruma göre iyi olmakla birlikte, Burdur için yeterli olmayan bir teşvik sistemi olduğu yönünde görüş ifade etti.
İktidar ve muhalefet milletvekilleri, bu teşvik sisteminin Bölgemiz illeri içinde diğerlerine göre daha avantajlı bir durumun gerçekleştirilmiş olmasında, hep birlikte, uyum içinde bir çaba sarfettiklerini belirttiler. Bundan sonraki iyileştirme amaçlı müdahalelerde de birlikte çalışacaklarını söylediler.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
14.04.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.