Skip to main content

BUTSO Başkanı Keyik'ten 400. Yıl Hollanda Gezisi İzlenimleri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile "400. yıl" Hollanda gezisine katılan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, geziden güzel izlenimlerle döndü. Keyik; gezide, "Türkiye'nin artan itibarını gördüm" dedi.

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile "İki ülke arasındaki ilişkilerin 400. yılı" münasebeti ile yapılan Hollanda gezisine katıldı. Geziye, TOBB Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda Oda ve Borsa yönetimlerinden iş adamları ile birlikte katılan Başkan Yusuf Keyik, geziden güzel izlenimlerle döndü. Keyik, "Hollanda Kraliyet Ailesi'nin Cumhurbaşkanımız Gül ve heyete gösterdikleri ilgide, Türkiye'nin artan itibarına şahit oldum" dedi.

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin 400'üncü yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Hollanda'yı ziyaret eden heyetteki Türk iş adamları arasında yer alan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, gezi serüveni ve izlenimlerini anlattı:

SICAK KARŞILAMA
"Türkiye-Hollanda iş ilişkilerinin 400. Yılında Hollanda'ya anlamlı bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül ile renkli görüntüler yaşandı. Daha havada iken savaş uçakları ile karşılandık. Cumhurbaşkanlığının daveti ve TOBB üyesi İşadamları ile katıldığımız gezinin Ana gündemi ise, ekonomik ilişkiler oldu. Başkent Amsterdam soğuktu; ancak Gül çiftini karşılama ise son derece sıcaktı. Ziyaretin en çok ilgi çeken bölümü ise Cumhurbaşkanı Gül ve eşi için özel olarak hazırlanan Lale Bahçesi oldu. Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Hollandalı işadamlarına da seslendi.
Resmi karşılama ve çelenk koyma törenlerinin ardından, Hollanda-Türkiye ilişkileri konulu bir forum düzenlendi. Yaklaşık üç saat süren toplantıda; Hollanda'lı Türk firmaları ve Türkiye'de iş yapan Hollandalı firmalar ile Hollandalı iş adamları arasındaki iş ilişkileri ve bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Bu çalışmanın ardından, Cumhurbaşkanımız Gül ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konuşmaları oldu.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini her fırsatta dile getirdi. Cumhurbaşkanı, karşılıklı yatırımların arttırılmasının önemine değindi. Cumhurbaşkanı Gül, "Ticari ilişkilerimiz 20 milyar dolar seviyesinde. Hollanda'nın Türkiye'de önemli yatırımları var. Bunları daha da geliştirmemiz gerekiyor" dedi. Ardından Hollanda Kraliyet Ailesi'nin büyük oğlu Willem Alexander, Türkiye-Hollanda iş ilişkilerini anlattı. Bu toplantı ile Amsterdam'daki çalışma tamamlandı.

LİMAN VE İHRACAT
Ertesi gün Rotterdam'a geçtik. Burada Rotterdam Limanını gezme fırsatı bulduk. Liman yetkilileri bize bir saatlik sunum yaptılar. Limanın, Avrupa'nın giriş kapısı olduğu ifade edildi. Hakikaten dünyada Shanghay'dan sonra ikinci büyük liman. Bizi tekne ile gezdirdiler, fiziki yapıyı gösterdiler. Yaklaşık üç saatlik gezide, açık denize açılan bölümüne gidemedik ve Limanın ancak bir bölümünü gezebildik. Limanın ihracat için önemini burada öğrendik. Geçen yıl bu limandan, 504 Milyar Dolarlık ihracat ve 454 Milyar Dolarlık da ithalat gerçekleştirilmiş.

KAYSERİLİ ANLAYIŞI
Hollanda 17 Milyon nüfuslu bir ülke; ancak ticaretini çok ciddi anlamda yapan bir ülke olduğunu gördük. Bu anlamda bizim Kayserili ticaret anlayışını çağrıştıran bir anlayış gördük. Yaptıkları 504 Milyar Dolarlık ihracatın tamamı kendi üretimleri değil. Yaklaşık 250 Milyarlık kısmın dışındaki mallar, başta Çin'den olmak üzere yurtdışından alıp, Avrupa pazarlarına satış yapılmaktadır. Kişi başına milli gelirin 44 bin Dolar olduğunu, nüfusun az olması sebebiyle bu kadar yüksek olduğunu öğrendik. Ticari hacmi Türkiye ile yaklaşık olarak aynı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki işadamları olarak şunu anladık; ardık Hollanda'nın kendi ülkesinde yatırım harcaması yapacağı alan kalmamış. Sanayileşme, şehirleşme, modernleşme anlamında da yapılacak pek bir şey kalmamış. Bu açıdan büyüme trentlerinin yükselmesi mümkün değil. Türkiye ise; bir bakıma yolun başında. Dolayısıyla Hollandalıların Türkiye'de yatırım yapmalarının önü açık. Türkiye Hollanda için ayrıca, Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine açılan bir kapı durumunda. Hollanda ve Avrupalı İş adamları, bu bakımdan Türk partnerlerle çalışma durumundalar. Hollandalı ve Türk işadamlarının daha çok ortaklık kurmalarının bu yüzden önemli olduğu anlatıldı. Geçen yıl Hollanda'dan Türkiye'ye 16 Milyon Dolarlık yatırım yapılmış. Türkiye'de 2 bine yakın Hollandalı firma olmuş. Hollanda-Türkiye ticari hacmi 7 Milyar Dolar. Yaklaşık 3 Milyar Dolar biz mal satmışız, 4 Milyar Dolar da onlar bize satmış. Tabii ki, Hollandalı ve Avrupalı firmaların önünde daha çok Ar-ge ve ileri teknolojinin yer alacağı görülmektedir.

TÜRK LOBİSİ
Hollanda'da 400 bir Türk yaşıyor. Bunların 200 bini Hollanda vatandaşı olmuş. Türklerin ciddi yatırımları olmuş ve yaklaşık bir milyon kişiye istihdam sağlamış ve 2 milyar dolarlık ticari hacme ulaşmışlar. Bu gelişmeler, göğsümüzü kabarttı.

Limanda SS Roterdam gemi müzesinde, Türkiye'nin AB'den sorumlu Bakanı Egemen Bağış'ın katıldığı bir toplantı yapıldı. Türk işadamlarını önemli mesajlar verildi. Avrupa'da Türk lobisinin önemi vurgulandı. Gezi, çok başarılı oldu. Türkiye açısından büyük faydalar getireceğine inanıyorum."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
21.04.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.