Skip to main content

BUTSO Başkanı Keyik Burdur mermerciliğine bakışını açıkladı

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Isparta Barida Otel'de SDÜ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından birlikte düzenlenen Mermer ve Taş Ocaklarının Rehabilitasyonu Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Burdur mermerciliğine bakışını açıkladı.

Burdur'un yüzde 15 ile en fazla artış gösteren ihracat kalemi olarak Burdur Beji Mermeri olduğunu ve bunun blok satışlar halinde büyük oranda Çin'e yapıldığını ifade eden Başkan Keyik, "Çinli işletmecilere karşı, henüz kontrolden çıkmadan mutlaka çok özel önlemler alınmalıdır. Yerli yatırımcının önü karartılmamalıdır" dedi. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik şunları söyledi:

ÜLKEMİZDE VE BURDUR'DA MERMERCİLEK GELİŞİMİ
"Ülkemiz madenciliği ve madencilik içinde de doğaltaş-mermercilik işletmeciliği, ekonomimizin gelişmesine de paralel olarak, hızla gelişmektedir. Türkiye'nin her yerinde her renk ve desende, bütün dünyanın ilgisini çeken mermer potansiyeli vardır.

Dünyanın ve özellikle Çin'in ilgi odağı haline gelen ve Burdur Beji olarak markalaşan Burdur Mermerimiz de bunlardan biridir. Burdur Beji, son yıllarda hızlı bir şekilde yükseliş gösteren, Burdur'un ve ülkemizin yüksek potansiyelli, büyük bir ekonomik değeridir.

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Ancak, bir yandan değerlerimizin farkına varmanın önemi kadar, diğer yandan da bu değerlere sahip çıkmanın hayati öneme sahip olduğunu bilmek zorundayız. Hiçbir ekonomik kaynak, hiçbir maden ve mermer potansiyeli, sonsuz ve sınırsız değildir. Dolayısıyla, Burdur Beji mermer rezervleri de sınırlıdır ve asla sorumsuzca kullanılmamalıdır.

GLOBAL EKONOMİ ACIMASIZDIR
Uluslar arası sermaye ve oluşan global ekonomi, acımasızdır. Milletlerin ve milli ekonomilerin geleceğini düşünmez. Onu bizim düşünmemiz gerekmektedir. Bütün dünyada hızla gelişen global ekonominin ve adeta sınırların ortadan kalktığı serbest ekonomik sistemi içinde yaşamaktayız.

Yatırımcı işadamları olarak, bir yandan dünya ekonomisinin gidişatına ilişkin farkındalığımızı artırırken, diğer yandan tatlı karların ve ölçüsüz hayat tarzlarının büyüsüne de kapılmamalıyız.

Tabii ki; bir yandan global ekonominin şartlarında üretim, sanayi ve ticaret yaparken, diğer yandan milletlerin ortadan kalkmadığını ve birbiri ile çelişen menfaatleri olduğunu, birbirinin mahvı için planları bulunduğunu da asla unutmamalıyız. İşte son günlerde devam etmekte olan olaylar da tam da bunun çarpıcı bir örneği durumundadır. Dolayısıyla milli ekonomi düşüncemiz ve milli menfaat kaygımız da mutlaka bulunmalıdır.

ÇİNLİ YATIRIMCILARA BAKIŞ
İşte tam da bu anlamda, Burdur Mermerciliği ile ilgili olarak, şu an çok farkına varmadığımız gelişmeler vardır. Çinli Burdur Beji Mermeri müşterileri, doğrudan ve dolaylı şekillerde, Burdur'da mermer ocakları satın alarak işletmeye başlamışlardır.

Çinli işletmecilere karşı, henüz kontrolden çıkmadan mutlaka çok özel önlemler alınmalıdır. Yerli yatırımcının önü karartılmamalıdır.

MERMER VE ÇEVRE
Mermer ocağı satın alan Çinlilerin, bizim milli servetimizi en iyi değerlendirmemizle ve çevreye vereceği zararla hiçbir alakaları ve üzüntüleri olamaz. Çinli'nin derdi, en iyi taşı en ucuza almaktır. Bizim derdimiz ise; üç kuruşluk menfaat için milli servetimizi ve milli çevremizi gözden çıkarmamalıyız. Çinlinin menfaati bitince terk edeceği Burdur'da biz ve evlatlarımız ebedi yaşayacağız.

Bir yandan mermer ocaklarının Çinlilere satılmasını önleyerek, ocakları kendimiz işletmeli ve milli ekonomi adına en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Diğer yandan ise; çevreye zarar vermeyecek en ciddi önlemleri de almalıyız. Bu konuda resmi ve sivil bütün makamlar, en doğru çözümleri ve yönetimi birlikte gerçekleştirmelidir."

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.