Skip to main content

BUTSO, Başkan Adaylarını Bir Araya Getirdi

BUTSO'nun bir araya getirdiği belediye başkan adayları, Cumhuriyet'in 100. yılına Burdur vizyonlarını ortaya koydu.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), geçmiş seçim dönemlerinde olduğu gibi, 30 Mart 2014 Yerel Seçimler öncesi, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin Burdur Belediye Başkan Adayları; Sebahattin Akkaya (AKP, Ali Orkun Ercengiz (CHP) ve Nadir Özcan (MHP)’nı bir araya getirdi. BUTSO Meclis Başkanı Feyzi Oktay’ın yönetiminde ve kura ile belirlenen sırayla konuşan adaylar; Cumhuriyet’in 100. yılında Burdur vizyonlarını ortaya koydu. Adayların, Burdur’un imar yapısı ve sorunlarına ilişkin bakışları ve geleceğe yönelik hedefleri konusunda, birbirine benzerliklerinin, ayrıldıkları noktalardan ağır basıyor olması, “Aklın yolu bir” dedirtti. BUTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen basına açık toplantıya, parti il yönetimlerinden 10’ar kişi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olmak üzere, davet edilen 80 kişi katıldı.

Oda’nın geleneksel çalışmalarından birisi olarak düzenledikleri bu toplantıyı; bir türlü yeterli büyüme ve gelişme sağlanamayan Burdur’un, önümüzdeki dönemlerde sorumluluk alacak Belediye Başkanlarına ufuk açıcı bakışlar kazandırması amacıyla düzenlediklerini belirten BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, adaylara bir sunum yaptı. Başkan Keyik’in, “Cumhuriyet’in 100. Yılına Burdur, vizyonel Öneriler” adındaki sunumu şöyle:
“Bilindiği gibi; önümüzdeki yerel seçimler, bütün halkımızı ve özellikle Burdur’umuzun ekonomik ve yaşam standardını yakından ilgilendiren çok önemli demokratik bir olaydır. Bu nedenle ve aynı zamanda, geçmiş dönemlerde de uyguladığımız gibi; siz değerli adaylarımıza, bir yandan görüş ve önerilerimizi aktarmak, diğer yandan seçim sürecinin demokratik samimiyet içinde geçmesine katkıda bulunmak maksadıyla, sizleri bir araya getirdik.
Bu arada şunu da baştan ifade etmeliyim ki; Oda’mız ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsım, geçmiş dönemlerde de olduğu gibi, bütün adaylara karşı eşit mesafede olmaya dikkatle devam ediyoruz. Kazanan kim olursa, Oda’mız ve Burdur için O bizim Başkanımızdır ve O’na her türlü desteği vereceğiz.

BELEDİYE HİZMET NİTELİKLERİ
TARAFSIZ HİZMET:
Başkan seçildiğiniz ertesi günü, parti rozetinizi çıkarıp, size oy vermeyenlerin de Başkanı olmalısınız. Bu istek ve öneri; partiniz ve parti felsefesinden kopma anlamında değil, herkese eşit hizmet verme iradesi ve samimiyet beklentisidir.  
İSTİŞARE:
Modern demokrasilerde; sandıktan çıkmak, halka hizmet ve hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli değildir. Özellikle, geniş halk kitlelerini ilgilendiren konularda, ortak aklı benimseyip; Muhalefet Partileri, Muhtarlar, Kent Konseyi, STK’lar, kanaat önderleri, basın kuruluşları gibi, demokratik kurum, kuruluş ve şahıslar ile istişare yapılmalıdır. Ayrıca her önemli konuda ve o konunun muhatabı kitlelerle anket çalışması yapılmalıdır. Bu çalışmaları yapacak, işin ehli olan bir ‘Belediye Halkla İlişkiler Birimi” kurulmalıdır.
ŞEFFAFLIK:
Yaklaşık 50 yıldır, özellikle ilgilendiğimiz, Batı Demokratik Hukuk ve Açık Sistem anlayışında bir yönetimi, samimiyetle göstermelisiniz. Bunun gereği olarak ise; sevmediğiniz basın-medya kuruluşlarını da ayırt etmeyecek şekilde basın ve STK’ları bilgilendirmeli ve her zaman hesap verebilirlik yönetimi ve yapılanması ortaya koymalısınız.  
LİDERLİK:
Belediye; eksikliğini her zaman çektiğimiz bir nokta olan, İlin Liderlik Merkezi fonksiyonunu ortaya koymalıdır. İlin gelişmişlik, yaşanabilirlik, vizyonel hedefler ve koordinasyon sağlama bakımlarından bu liderlik mekanizması büyük önem taşımaktadır. Seçilmişlerle, atanmışlar arasındaki kopuklukları giderip, Burdur konusunda aynı çizgide yürümeyi sağlayacak bir rolün, Belediye Başkanlığında olması gerektiğini düşünüyoruz.
RADİKAL KARAR:
Birbirimizi kandırmadan, sen-ben de demeden bir şeyi görmeli, kabul etmeliyiz: Burdur’a bakınca; 1914 depreminden bu yana, üç-beş yılı bile hesap etmeyen bir ufuksuzlukla birlikte ve son 40 yıllık süreçte; sadece eş-dost-rant-çıkar esasının, imar ve yapılanma anlayışının hakim olduğu bir fotoğraf görmekteyiz.
Oysa, insan odaklı ve insana nefes aldıracak geniş kaldırımlı geniş caddeler ve geniş meydanlar sağlamayı esas alan bir anlayışa ihtiyaç vardır. Bu fotoğraf üzerinde yapılacak her türlü rötuş, kesinlikle radikal kararlar gerektirmektedir. Radikal karar ise; ortak akla da dayanan cesaret istemektedir.    

NELER YAPILMALI?
1- ŞEHRİN GELİŞİM İSTİKAMETİ BELİRLENMELİ:
Burdur İl Merkezi Şehrin, Yüz yıllık vizyonel ana istikameti olarak, üç yönden birine yönelmesi tercihi, her planlamanın önceliği olarak yapılmalıdır:
A) Tefenni İstikameti:
En uzak ilçelerin bu istikamette olması nedeniyle, Şehrin gelişimini bu yönde planlamak doğru mantık gibi gelmekte ise de;
a) Çendik Plajı noktasındaki, Göl-Dağ birleşmesinin, şehirleşme bütünlüğüne geçit vermemesi,
b) Fethiye Fay Hattı’nın bu istikamette yer alması gibi olumsuzluklar nedeniyle, bu istikamet zayıf görülmektedir.
Uydu Şehir: Ancak bu Tefenni istikametinde; Mermercilik İhtisas OSB, Hayvancılık İhtisas OSB, Dericilik İhtisas OSB, Gıda İhtisas OSB’ler kurulmak suretiyle, Burdur’un topyekun gelişimi ve birer Uydu Şehir yapılanmaları gerçekleştirilebilir.  
B) Isparta İstikameti:
a) Bu yöndeki gelişme, ileride Baladız’da oluşturulacak bir idare merkezinden yönetilecek şekilde, Isparta ile bütünleşmeyi istemek anlamına gelir ve bu da sosyokültürel ve sosyoekonomik araştırma gerektirir.  
b) Göl ve Ramsar sıkıntısı dikkate alınmalı.
c) Yine Fethiye Fay Hattı burada da yer almaktadır.
C) MAKÜ-İnsuyu İstikameti:
a) Şehirler Üniversite cazibesinde gelişmektedir.
b) Kampus üniversitesinin, şehir üniversitesine dönüşümünü sağlar.
c) Şehirler arası işlek ve Antalya popüler turizm yolu güzergahıdır.
d) Fay hattı yoktur ve depremsellik düşüktür.
e) Zengin su kaynakları bulunmaktadır.
f) İnsuyu Mağarası bulunması ve Sagalassos’a yakınlık.
g) Fuar ve eğlence merkezleri oluşumuna uygunluk.
h) Geniş yollar, geniş meydanlar, alt-üst geçitler, raylı sistemleriyle, Modern şehircilik ve peyzaj modellerinin uygulanabilir olması.
NOT: Bu nedenler, Burdur’un ana gelişim istikametinin bu yönde olması gerektiğini göstermektedir.

2- TİCARİ ALAN GÜZERGAHLARI:
Burdur-Antalya-Ankara-İstanbul Karayolu üzerinde bulunan Gökçebağ Askeriye, Kışla, 1. OSB, Yeni Otogar, Susamlık-Termik Bölgesi, Değirmenler-Kurna Köyü Bölgesi ve MAKÜ’ye kadar olan yaklaşık 10 Kilometrelik güzergahın, Ticari Alan olarak planlanıp, gerekli altyapının hazırlanması. Yapılacak imar düzenlemeleri ile anayoldan geçen hareketli nüfus üzerinde olumlu bir algı oluşturulması. Bu nüfusun il merkeziyle bağlantısının kurulması sağlanmalı.

3- ŞEHRİN MAKÜ İLE BULUŞMASI:
MAKÜ, Halen Şehirden kopuk durumuyla bir ‘Kampus Üniversitesi’dir. Oysa 75 bin nüfuslu bir şehrin üniversitesi, şehirle birleşik şekilde, ‘Şehir Üniversitesi’ olmalıdır. Bu nasıl olacaktır? Şöyle: Çok sayıda örnekte olduğu gibi, Burdur’un da şehir olarak imar gelişimi, MAKÜ cazibesin planlanmalıdır. Planlanmasa dahi bu, gelişigüzel şekilde gerçekleşecektir.  
MAKÜ Bulvarı:
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)’ne ulaşımı, Antalya Şehirlerarası yoldan kurtarılarak, Şehir Merkezi ile doğrudan ulaşım sağlayacak bir Nitelikli Yol planlanıp, ‘MAKÜ Bulvarı’ şeklinde gerçekleştirilmelidir. Bu iş, işin uzmanı ve tecrübe sahibi mühendis ve müteahhit ekibi ve resmi, sivil, siyasi temsilcilerden oluşan bir istişari heyet vasıtasıyla takibi ve kontrolü yapılmalıdır.  
Türkiye’deki benzer örnekleri de gezilmek suretiyle yapılacak planlama; şehirlerarası karayolundan bağımsız olarak, eski ve yeni Büğdüz yolları ve benzeri alternatif yollar üzerinde düşünülebilir. Bu yollar ve bulvarın; ticari alan, Avm, yurt, eğlence merkezleri, mesirelik, normal ve villa tipi konutlarıyla, yüksek nitelikli semt alanı olarak imarı gerçekleştirilebilir. Bu şekilde de Üniversitenin şehirle bütünleşmesi sağlanacaktır.  
    
4- ŞEHİR MERKEZİNDE YAPILACAKLAR:
ALT-ÜST GEÇİTLER:
Şehrin genişletilecek Cumhuriyet Meydanı, Köprübaşı, Cıvlaz Köprüsü, Termik Kavşağı, Mehmet Akif Mahallesi geçitleri vb. noktalara, ihtiyaca göre alt-üst geçitler planlanmalıdır.
GAZİ-ADLİYE CADDELERİ:
Bu Caddelerde çalışanlar ile alış-veriş yapanlar için gerekli otopark sorunu, en kısa zamanda çözülmelidir.
ŞEKER-ÇATALPINAR CADDESİ:
Orta ve uzun vadeli plan olarak; Şeker Meydanından, Çatalpınar Meydanına ve Yeni Oto Gar’a ulaştıran Adliye Caddesi, en az 20 metreli ve geniş kaldırımlı çift yönlü büyük bir ana cadde olarak planlanmalıdır.
GAZİ CADDESİ ARACA KAPANMALI:
Bu yolun yükünü kaldıracak gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra; Gazi Caddesi, Ulu Cami civarı, ‘Kültür Ticaret Turizm Merkezi’ kapsamında, sanatsal peyzajlarla geliştirilerek, araç trafiğine kapanma planı düşünülmelidir.
OTOPARKLAR:
Şehrin tamamına ilişkin, otopark analizi ve öncelikli şekilde, katlı otopark projeleri gerçekleştirilmelidir.
EĞLENCE-SİRK MEYDANI:
Eski Hızır İlyas semtinde uygun ve yeterli bir alan planlanarak, eğlence, panayır-sirk meydanı olarak ve bir katlı otopark ile birlikte düzenlenmelidir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM:
Kentsel dönüşüm, doğru bir harekettir. Modern Burdur ve yaşam standardının yükseltilmesi için bir fırsat bilinmelidir. Haksızlık ve tepkilerin olmaması için de, doğru yöntem ve yaklaşımla gerçekleştirilmelidir. Her konuda olması gerektiği gibi, yaklaşım tarzı önemlidir. Bu konuda da halkın nabzı tutulmalıdır.
TEKE KÜLTÜR MEYDANI:
Tercihen, Ulu Cami civarında, kültür kompozisyonu kapsamındaki Teke Heykeli çevresinde Keçi eti, sütü, süt ve deri ürünleri satılan bir Teke Meydanı düşünülmelidir.  
MARKA SANAT ANITLARI:
Burdur’un markalaşma ve tanıtım simgeleri belirlenmelidir. Bu anlamda;
1-Mermer-Çevre Sanat Anıtı: Şehrin, uzmanlarca belirlenecek bazı meydan ve işlek noktalarına Burdur Beji Mermeri hatırlatan anıtsal eserler dikilmelidir.
2-Teke Heykelleri: Teke Yöresi Merkezi olan Şehrimizin, yine uygun meydan ve noktalarına Teke Heykelleri dikilmelidir.
ŞEHRİN DARALTILMASI:
Şehrin imara açık mücavir alanları, 250 bin nüfusa hitap eden genişlikten, 150 bine hitap edecek şekilde daraltılmalıdır. Bu anlamda ilk ele alınması gereken Bağlar Mahallesi’dır. İmardan çıkarılacak bu alan büyük bir Hayvancılık İhtisas OSB olarak değerlendirilebilir.

ÜRETİM-SANAYİ:
Hayvancılık İhtisas OSB:
Bağlar Mahallesi, halen fiilen ve fakat perişan vaziyette hayvancılık ile uğraşmaktadır. Bu bölgede, yapılmakta olan hayvancılığın kaç baş büyük, kaç küçükbaş barındırdığı, mali ve gayrimenkul varlığının ne olduğuna ilişkin bir araştırma ile buralarda oturanların görüşlerini de içeren rapor hazırlanmalıdır. Bu rapor bilgilerine dayanan Burdur Hayvancılık İhtisas OSB projesi hazırlanıp, uygulanması sağlanmalıdır.
- Mermercilik İhtisas Organize Sanayi: Burdur-Fethiye yolu üzerinde (Boğaziçi Köyü ile Çallıca Köyü arasında) bulunan yaklaşık 1000 dönüm alanın Doğaltaş ve Mermercilik Organize sanayi Bölgesi olarak planlanması

TURİZM:
-Turizm Potansiyelinin Sektör Haline Getirilmesi: Sagalassos, Kibyra Antik Kentleri, Burdur Müzesi, Burdur ve Salda Gölleri, Baraj Gölleri, İnsuyu Mağarası, yaylaları, Burdur Evleri, Köy Konaklama Evleri ve diğer tarihi alanlarla birlikte değerlendirerek, büyük bir sektör oluşumu planlanarak ortaya çıkarılabilir.
-Hediyelik Üretimi: Hediyelik eşya ve gıda üretimi ile Tur Operatörlüğü de bu sektörün önemli kolları olarak geliştirilmelidir. Oluşturulacak bu sektörel yapı, yurtiçi ve yurtdışında etkin tanıtım programları ile geliştirilmelidir.  
-Termal Turizm: Kemer-Pınarbaşı civarında bulunan kükürtlü suyun termal turizm alanı olarak değerlendirilmesi ele alınmalıdır.
-Göl Turizmi: Burdur Gölü kenarında Çendik altında 150.000 m² lik alanın ve Karakent, İlyasköy civarının halkın kullanımına ve turizme kazandırılmalı.
-Göl Ulaşımı: Çendik Plajı bölgesinde, her türlü ihtiyaca cevap verecek bir iskele ile dinlenme tesisleri yapılmalıdır. Yelken yarışları düzenlenmelidir. Bot ve benzeri deniz araçları temin edilmelidir.”

SORU SORULMADI
Keyik’in sunumunu dikkatle dinleyen Başkan adayları, kura ile belirlenen; MHP, CHP, AKP şeklindeki sıra ile 35’er dakikalık sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdi. Bir soru dışında, gazetecilerin soru sormadığı toplantı, BUTSO tarafından verilen yemekle sona erdi.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.