Skip to main content

BUTSO, 2014 Faaliyetleri ve 2015 Hedeflerini Anlattı

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Burdur yazılı, görsel, internet basını ve ajans temsilcileri ile Oda Meclis Salonu’nda yaptığı kahvaltılı basın toplantısında, 2014 faaliyetleri ve 2015 hedeflerini anlattı. Kalabalık bir basın grubunun katıldığı toplantıda konuşan BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Yansıda görsel bir sunumla yaptığı açıklamanın ardından, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Keyik’in konuşması şöyle:
2014 FAALİYETLERİMİZ
2005’ten 2015’e:
-Ben ve ekibim, üç dönemdir Burdur Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde yer almaktayız. Yönetim anlayışı olarak, Odamızın hizmet kalitesi üzerinde yaptığımız çalışmalar ile sürdürülebilir kalite gelişim ve yönetim politikaları uyguladık. Bu politikaların sonucu olarak geliştirdiğimiz hizmetleri başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz:
-Mayıs 2005’de; İGEME Temsilciliği aldık:
İhracatı geliştirme sözleşmesi imzaladık.
-Temmuz 2005’de; KOSGEB Sinerji Odağı kurduk.
- Ocak 2006’da; K Türü Yetki Belgesi hizmet büromuzu kurduk.
-Mart 2006’da; Göller Bölgesi Teknokent A.Ş’yi Süleyman Demirel Üniversitesi ile birlikte kurduk.
-Ağustos 2006; ISO 9001:2000 Toplam Kalite Yönetim Sistemini hayata geçirdik.
-2007’de ISO 9001 hizmet kalite belgemizi aldık.
-Şubat 2009’da ‘Kapasite Raporu Otomasyon Sistemi’ne geçtik:
-Mart 2012-2013’de Akredite Oda olduk:
TOBB ve TSE’nin işbirliği ile geliştirilen Akredite TS EN ISO-9001 kalite yönetim sistemine yaptığımız başvuru ve çalışmalar ile Akraditasyon Belgemizi aldık. Odamızı Uluslar arası Oda kalitesine ulaştırdık.
-2014 yıllarında da hizmet kalite gelişimini sürdürdük:
-Şubat 2014’de Üyelerimize İnternet-Büro hizmeti sağladık.
-Globalpiyasa kurduk:
Web Sitemizde, sektörel üretimin sergilenip, pazara sunumunu sağlayan, burdur.globalpiyasa.com şeklinde İnternet Mağaza kurduk.
-Aralık 2014’de yapılan denetimler ile Akredite vizesi aldık.
-Üyelerimizin, yerel ve Ankara ayağında karşılaştıkları sıkıntılarında, yardımcı olmaya devam ediyoruz.

Eğitim Faaliyetleri:
Eğitime büyük önem veriyoruz. Zira sanayi, ticaret, sosyal ve kültürel hayatımızın gelişim ve kalitesinin başrol faktörünün insan ve eğitim olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayışımızın gereği olarak; 2014 yılında da bir yandan personel eğitimlerimizi sürdürürken, diğer yandan üyelerimize eğitim faaliyetlerimize de devam ettik. Bunların başlıcaları olarak:
-Ocak 2014’de; TÜİK yetkililerinin, Yeni Sistem Bilgilendirmesini sağladık.
-Mart 2014’de; ‘AB ile ekonomik bütünleşme semineri’ düzenledik.
-Nisan 2014’de; Kuyumcu-Sarraf esnafımıza, ‘Altın sektöründe değişim’ konulu konferans düzenledik.
-Kasım 2014’de; Üyelerimize Dış Ticaret Semineri düzenledik.
-Aralık 2014’de; Girişimcilik Haftası Konferansı sağladık.

YATIRIM VE TEŞVİKLER
Burdur’un yatırıma ihtiyacı var ve yatırım alanları geniştir. Göç gerçeğini değiştirecek olan da yatırımdır. Yatırımı gerçekleştirecek olan ise; yatırım kolaylığı, yeteri kadar nitelikli ve niteliksiz elaman bulabilmek olan insan faktörü. Teşviklerden azami yararlanmayı sağlayacak Teşvik Sistemi ile karma ve ihtisas OSB’lerdir.
-2014 yılında, bu anlamda ve Bakanlıklar nezdinde; teşvik bölgemizi 3’ten 4’e çıkaracak ve teşvik alanlarını genişletecek çalışmalar yaptık.

Burdur ekenomisini;
-Tarım, Hayvancılık ve Tarım Makineleri
-Mermercilik ve Mermer Makineleri
-Eğitim, Ticarete, Hizmet
-Turizm gibi ana sektörler ve bunlara bağlı yan alanlar şeklinde ele aldık. Yatırım ve teşvikleri de bu yapı içinde ele alarak çalışmalar yaptık.

Üye ve yatırımcılarınıza, 3. Bölge teşvikleri dışında; BAKA’dan, TKDK programlarından ve KOSGEB’den yararlandırma çalışmaları yürüttük.

OSB’ler:
-Bilindiği gibi küçük parselli olan 1.OSB’mizde yer kalmamıştır. 2014 yılında hızlandırdığımız 2.karma OSB’mizde, alt yapı çalışmaları bitmek üzeredir. Bir yandan da değişik büyüklüklerdeki parsellerimizin tahsislerini yürütmekteyiz.
-2014 yılında, Mermer ve Hayvancılık ihtisas OSB’leri için yer tespit çalışmaları yaptık. Bu anlamda; Mermercilikte Merih OSB ve hayvancılıkta Yassıgüme-Düğer arasındaki alan ele alınmaktadır.
-2014’de ayrıca, Antalya, Isparta ve Burdur arasında, orta bir yerde yapılacak Bölgesel OSB fikri oluşturduk.

İhracat-İthalatta Gelinen Nokta:
-2006’da, yaklaşık 70 Milyon Dolar iken;
-2014’de, 495 Milyon Dolar’a (Mermer: 337.5 milyon Dolar-BAİB) gelinmiştir.

İhracatçı firma sayısı ise:
-2006’da 65 kadar iken, 2014’de: 184 olmuştur.
-İthalatta Durum: Yaklaşık 30 milyon Dolardır.
-İthalatçı Firma Sayısı da: 35 firma kadardır.

TANITIM VE COĞRAFİ İŞARET
-Coğrafi İşaretin Önemini Biliyoruz:
-Cğrafi işaret aldığımız Burdur Ceviz Ezmesi üreten firmalara, 8 Mayıs 2014’de ilgili heyetle denetim gerçekleştirdik.
-Yine coğrafi işaret kazandırdığımız Burdur Şiş Köftemizi 22-26 Ekim 2014 tarihlerindeki Yörex’te tanıtım satışları gerçekleştirdik.
-Yöresel ürünlerimizden sipsi ve haşhaş helvası için de coğrafi işaret hazırlıkları başlattık.
- 9 Mayıs 2014 tarihinde BUTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak, “1. Yöresel Yemek Yarışması”nı gerçekleştirdik.
-Tanıtım faaliyetlerinin önemini ve ancak verimli sonuçlar alınabilmesinin şartlarını hazırlamanın da büyük önem taşıdığını, hemen her zeminde anlattık.
-Bu anlamda: Yörex 5’e ve Burdur Hayvancılık Fuarlarımıza katıldık.

SOSYAL SORUMLULUK ÇALIŞMALARIMIZ
Bilindiği gibi, ilk yönetime geldiğimiz 2005 yılından beri, bir yandan Oda görevlerimizi üyelerimiz lehine en yi yapmaya çalışırken, diğer yandan da bir şekilde yine üyelerimize dönecek olan sosyal ve kültürel alanlarda da çalışmalar içinde olduk.
İl içinde birlik, beraberlik, diyalog çalışmalarımızdan olarak; 5. Yörex’e Burdur’u tek stantta birlikte sergilemeyi gerçekleştirdik. Hedeflerimiz açısından çok az masrafla ve çok da verimli sonuçlar aldık. Zaten hedeflerimizden birisi de, birlikte hareketin faydasını ortaya koymak idi.

Aynı tutumu Feshane Tanıtım Günleri’nde ve Hayvancılık Fuarı çalışmalarında da sürdürüyoruz.

Üniversite:
-Üniversitemizi, Burdur’un gelişiminde çok yönlü rol oynayacağını düşünüyor ve önemsiyoruz. Üniversitemizin büyümesi ve Burdur ticaret-hizmet sektörüne faydasını artırma yönündeki görüş ve çalışmalarımızı, Rektörlük ve kamuoyu ile hep paylaştık. Bu kapsamda 7 Kasım 2014 tarihinde olağan Meclis Toplantımızı MAKÜ’de yaptık.

Görüşümüzü özetle şöyle ifade edebiliriz: 1) Üniversit-Sanayici işbirliğini, sözden fiile geçirmeliyiz. 2) Üniversitemiz öğrenci sayasını 25 binlerden ileriye götürmemeli diyoruz. 3) Üniversitemiz Arge, icad, proje, teknoloji geliştirme Üniversitesi olmalı. Özellikle hayvancılık gelişimi için, kendi aşı ve benzeri formüllerini üretmesini gerçekleştirmesi ve bütün bunlara bağlı olarak, patent üreten üniversite şeklinde bir markalaşma politikası uygulanmalı.
-Burdurlu 50 öğrenciye Burs vermeyi sürdürüyoruz.

Gelecek Düşüncesi:
Her zaman olduğu gibi, 2014 yılında da gelecekte karşılaşılabilecek muhtemel sorunların şimdiden görülmesi yönünde düşüncelerimizi ortaya koyduk. Zira şehrimizin özellikle trafik sorununa ilişkin sıkıntıları, geçmiş sorumluların gelecek öngörülerinin yetersizliğinden kaynaklandığı ortadadır. Bu nedenle, hiç olmazsa bundan sonraki, muhtemel gelecek sorunlarımızı şimdiden konuşulmasını sağlama çalışmalarımız olmaktadır. Dergimizin son sayısı da özellikle bu konu üzerinde bir çalışma ortaya koymaktadır.

Yine bu anlamda, bölgesel ve birlikte hareket çalışmaları yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Batı Akdeniz Bölgesi içinde yer aldığımız komşularımızla iyi diyalog içinde olmaya özen gösterdik. Ortak konularda işbirliği çalışmalarımızı sürdürdük. Bu manada; Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının bir televizyon konuşmasına telefonla katılarak, ortak-bölgesel OSB, Fuar, Hava alanı vb. konularda birlikte hareket etmeyi düşündüğümüzü söyledik.
-Geleceğe yönelik Vizyonel ve stratejik bakışın gelişimi konusunda basının önemini biliyoruz. Bunun gereği olarak, 24 Temmuz 2014 tarihinde, 1. Ekonomi Basın Ödülleri programımızı gerçekleştirdik.

2015 HEDEFLERİMİZ
Odamızda, Hizmet Mekan Gelişimi:
-Oda hizmetlerimiz artmış ve kullandığımız alan yetmemektedir. Bu nedenle Restoran katımızı da hizmet katı olarak düzenleyeceğiz.

Vekil Adayı ve Vekil Toplantıları:

-Mayıs 2015’de Adaylarla toplantı.
-Temmuz-2015’de seçilen vekillerle toplantı.

Ortak Akıl Toplantıları:

-Merkez ve ilçe Belediye yönetimleriyle toplantılar:
-13 Şubat 2015 Burdur Belediye Başkanı ile toplantı.
-24 Şubat 2015 İlçe Belediye Başkanları ile toplantı.
-İşadamları ile sorun tespit ve çözüm toplantıları.
-Burdur Dışındaki Burdurlularla Buluşma.

Vizyonel Bakış ve Stratejik Plan Çalışmaları:

-Dergimizin 20 sayısında, kapsamlı şekilde ele aldık.
-Dergi kapak konusu analizden hareketle, ‘Burdur’un Ana Stratejik Plan Taslağı’ çalışması yapılacak. Bunun için resmi ve sivil tüm ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile toplantılar düzenlenecek.
-Burdur’un Ana Stratejik planına uyumlu olarak da, 4 yıllık bir BUTSO Stratejik Planı gerçekleştireceğiz.

Ödül Programları:
Gelişim fikri ve süreçlerinin, basınsız olmayacağını düşünüyoruz. Değerli basınımızın takdir veya uyarı yayınlarını, bizim için daima yol gösterici ve ufuk açıcı olarak değerlendirdik. Bu anlayışımızın gereği olarak, bilindiği gibi 24 Temmuz 2014 tarihinde 1. Basın Ekonomi Ödülleri programını düzenlemiştik.
-24 Temmuz 2015’de 2. Ekonomi Basın Ödülleri programı yapılacak.
-7 Mayıs 2015 tarihinde BUTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak, “2. Yöresel Yemek Yarışması” yapılacak.
-Aralık-2015’de, geleneksel olarak her yıl düzenlediğimiz gibi, 2014 Vergi Ödül Programını da gerçekleştireceğiz.

OSB Çalışmaları:

-2.OSB alt yapı çalışmaları bitmek üzeredir. Özellikle büyük istihdam sağlayacak firmaların gelmesi için gösterdiğimiz çabalarımıza devam edeceğiz.
-Yeni Karma ve İhtisas OSB’ler için, yer-arsa belirleme çalışmaları yapacağız.
-Teşvikte 4’e Geçme Çalışmalarını Sürdüreceğiz.

İstihdam Politikamız:
-Burdur’da ‘İşsizlik yok, iş beğenmeme var’ diye düşünüyoruz. İstihdam politikamızı da buna göre yürütmeye devam edeceğiz.
-Bunun gereği olarak, çalışanların verimliliği ve kişilik gelişimi şeklindeki eğitim programları düzenleyeceğiz.

Envanter Çalışmaları:
-Burdur’un sağlıklı bir envanter raporuna ihtiyacı vardır. Bunun için, MAKÜ İşbirliği ile bir envanter çalışma programı düşünüyoruz.

Fuar ve Tanıtım Rehberi:
İlimizin tanıtıma ihtiyacı var. Bunu en verimli şekilde gerçekleştirecek, il tanıtım rehberi olması gerektiğini düşünüyoruz.
-(19-22 Mart 2015) Feshane Burdur Günlerine katılacağız.
-(21-24 Mayıs 2015) Teke Yöresi Hayvancılık Fuarı’na katılacağız.
-Haziran-2015’de Bölge illeri Oda-Borsa Yönetimleri ile “Bölgesel Fuar Merkezi” toplantısı düzenleyeceğiz.

Yeni Coğrafi İşaretler:
-Sipsi ve Haşhaş Helvası gibi yöresel ürünlerimizin de coğrafi işarete kavuşturulması üzerine yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz.

Markalarla, İcatlarla Burdur:
-Gıda Markaları kazandırma çalışmaları.
-Tarım Teknolojileri Markaları
-İcatlar ortaya konmasının ortamı üzerinde, cazibe geliştirme gibi çalışmalara önem veriyoruz.

Turizmde Sektörleşme Çalışmaları:
-Yıldızlı Otel (4-5 Yıldızlı) sayımızı artırmalıyız.
-1’i Merkez, 1’i de Salda-Tefenni arası olmalı. Diye düşünüyoruz.
-Burdur hatırası niteliğinde hediyelik eşya tasarım ve üretimi için destek çalışmaları yürüteceğiz. Bu anlamda, bir tasarım ödülleri yarışması fikrine destek vereceğiz.

Geziler:
-2015’de de ihracatı artırma ve alan genişletme gezileri düzenlemeye devam edeceğiz. Zira, özellikle Yurtdışı fuar ve iş gezileri, ufuk açıcı olmaktadır.
-Nisan-2015’de Rusya Gezisi planlıyoruz.

İlgili Fotoğraflar:



Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.