Skip to main content

BurdurTB'den bilgilendirme gezisi

Tarımdaki gelirini artırma, Burdur'un tarımda daha güçlü yer alması amacıyla Antalya gezisine, borsa ve oda yönetimlerinin yanısıra kooperatif başkanları da katıldı EKONOMİSİNİN yüzde 70'i tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur'un tarımdaki gelirini nasıl artırabiliriz ve Burdur'un tarımda daha güçlü yer alması amacıyla özellikle seracılık konusunda bilgilenme amacıyla Burdur Ticaret Borsası yönetimi, gelişmekte olan seracılık çalışmalarına altyapı oluşturmak amacıyla Antalya'ya yerinde inceleme gezisi düzenledi. Kesme çiçek, domates ve sebze seraları, topraksız tarım yapılan seralar ile fide firmasını gezerek ilgililerden bilgi aldı. Bilgilendirme gezisine borsa ile Burdur ve Bucak TSO yönetimleri, Tarım İl Müdürü, Bucak Tarım İlçe Müdürü ile seracılıkla ilgilenen ilçelerin kooperatif başkanlarından oluşan 40 kişilik heyet katılırken, Burdur Valisi İbrahim Özçimen de Antalya'ya gelerek katılımcılarla bir toplantı yaptı.

Burdur Ticaret Borsası (Burdur TB) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Varol, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Yalçın Mecikoğlu, Burdur Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Bucak Tarım İl Müdürü Ahmet Gönenç, Borsa Meclisi ve yönetim kurulu üyeleri, Burdur'da faaliyet gösteren kooperatif başkanları ile EURODRİP Damla Sulama Boru Fabrikası Burdur Müdürü Sadık Çelikel'den oluşan kafile, ilk olarak Antalya Ticaret Borsası'nı (ATB) ziyaret etti.

ATB ve BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ile Başkan Baki Varol, kuruluşundan bu yana Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı BAGEV'in faaliyet ve projeleri hakkında bilgi verirken, BAGEV kapsamında bölgede işbirliği içinde gerçekleştirilebilecek projeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. ATB Toplantı Salonu'ndaki buluşmaya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Osman Çetin Budak da katıldı.

BERABERLİK RUHU
Burdur'da Ticaret ve Sanayi Odası ile Borsa'nın yıllardır süren birlikteliği ve ortak hareket etmesinin Antalya ve Isparta'ya da örnek olduğunu belirten Başkan Varol, "Antalya, Burdur, Isparta coğrafi sınır olarak haritada ayrı iller gibi olsa da bölge olarak tek yumruk gibidir" dedi. Başkan Budak da, bölgede uzun zamandır özlenen bir beraberlik ruhu oluştuğunu; bunu iyi değerlendirerek Isparta, Burdur ve Antalya bölgesinde ortaklaşa birçok çalışma yürütebileceklerini söyledi. Başkanlar Varol, Çandır ve Budak, TOBB seçimleriyle başlayan birlikteliği bölgesel kalkınma ve teşvikler konusunda sürdüreceklerini kaydetti. Borsadan ayrılan heyet, konaklamak üzere otele geçti.

YILDA 30 KEZ ÜRÜN
Gezinin ikinci günü Antalya Ticaret Borsası ve BAGEV Başkanı Ali Çandır'ın düzenleyip eşlik ettiği gezi öncesinde otelin toplantı salonunda Borsa yönetimi ile meclis üyeleri, Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik, Bucak TSO Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Bucak İlçe Müdürü Ahmet Gönenç ile kooperatif başkanları ön değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantının ardından Antalya'daki kesme çiçek, domates ve sebze seraları, topraksız tarım yapılan sera ve fide yetiştiren firmanın üretim yerleri gezildi. Domates ve sebze seralarını ardından da topraksız tarım yapılan 16 bin m2'lik serayı gezen Burdur heyeti, fide yetiştirmenin aşamaları hakkında bilgi aldı.

Seracılığın bir sonraki adımı olan toprak yerine perlit kullanılan seradaki gezide mühendisler Burdur heyetine bilgi verdi. Öğrencilerin pamukta fasulye yetiştirme örneğindeki gibi toprak yerine perlit kullanıldığını aktaran mühendisler, topraksız tarım yapılan serada, domateslerin nasıl yetiştirildiği anlattı. Topraksız serada bir kökün iki dal, salkımların her birinin de 600-650 gram ürün verdiği, kasım-haziran ayları arasında 30 yeni salkım ürün alındığı ve ilk ürün kalitesinde olduğu belirtildi.

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Burdur Valisi İbrahim Özçimen de, Antalya'ya gelerek geziye katılanlarla birlikte yemek yedi ve son gün bir değerlendirme toplantısı yaptı. Borsa Başkanı Varol, Burdur TSO Başkanı Keyik, Bucak TSO Başkanı Meçikoğlu, Tarım İl Müdürü Güven, Bucak İlçe Tarım Müdürü Gönenç, Borsa Meclisi üyeleri ile kooperatif başkanlarıyla düzenlenen toplantıda karşılaşılan sorunlar, paketleme ve pazarlama konularında yapılabilecekler Vali Özçimen'e aktarıldı. Bakış açısını değiştirme ve bilgilendirme amaçlı geziyle ilgili bilgi alan Vali Özçimen, bölgesel çalışmalar yapılmasını, tıkanma olan noktalarda devreye girileceğini belirterek, en fazla üretim yapılan bölgelerden başlamak üzere örnek çalışma yapılmasını istedi.

ÇOK FAYDALI OLACAK
Borsa Başkanı Varol, geziyle ilgili yaptığı değerlendirmede şöyle dedi:
"Seracılığının geçerli olduğunu gördük. ATB Başkanı Ali Çandır da bize eşlik etti. Edindiğimiz bilgilerin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Antalya'da seracılık olayı yaz aylarında bitiyor 4-5 ay boşlukta Burdurumuz'daki seracılığın devreye gireceğini gördük.

Sayın Valimiz de sağolsunlar davetimiz üzerine teşrif ettiler. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Valimiz, odamız, borsamız ve Tarım İl müdürlüğümüzle Bucak, Çavdır Söğüt gibi seracılık yapılan yerlerimizde seracılığımızı nasıl geliştirebiliriz, Burdurumuz'un diğer ilçelerine nasıl yansıtırız konularında çalışmalar yapacağız. Ziraat Bankası'nın da bu konulardaki destekleriyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulunduk. Burdurumuz'daki seracılığı daha da nasıl geliştirebiliriz çabasındayız. Seracılığın gelişeceğine ve büyük adımlar atacağına inanıyorum."

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.