Skip to main content

Burdurlu İşadamları Güney Amerika-Dubai Gezisinden Döndü

Burdurlu 42 iş adamı Güney Amerika Brzilya-Arjantin ve Körfez ülkesi Dubai'yi kapsayan 10 günlük ticari iş ve turistik hedefli geziden döndü. BUTSO Başkanı Keyik; gezinin belirlenen hedeflere uygun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkladı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'nun düzenlediği, Burdur ve Bucaklı 42 iş adamının katıldığı Güney Amerika Brezilya Rio De Janeiro-Arjantin Buenos Aires ve Körfez Ülkesi Dubai'yi kapsayan 10 günlük ticari, iş ve turistik hedefli geziden geçtiğimiz Cumartesi akşamı dönüldü. Geziye katılan BUTSO Başkanı Keyik; "Gezinin belirlenen hedeflere uygun ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini" açıkladı.

"Gezmenin, insan yaşamında ve özellikle işadamlarının mesleki hayatında önemli etkileri vardır. Bu öteden beri bilinmektedir" diyen BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, geziyi şöyle değerlendirdi:
"Burdur ve Bucaklı 42 değerli iş adamımızla, 10 günlük zorlu, yorucu, fakat bir o kadar da faydalı ve başarılı bir gezi gerçekleştirdik. 'Ticari, iş ve turistik hedefli' gezimizde, sektörel ve mesleki kazanımları yanında, farklı medeniyetleri, sosyoekonomik yapıları tanıma fırsatı bulduk. İş adamlarımız, özellikle Arjantin-Buenos Aıres Ticaret Odası yetkilileriyle görüşmelerde, Burdur-Buanos Aıres ve Arjantin dış ticaretine ilişkin ayrıntılı bilgiler edinerek, yeni ticari açılım fikirleri kazandılar. Arjntin'in tayinle belirlenen Ticaret Odası Başkanı Fabian Xavier Castillo, yönetimi ile birlikte, ekibimizi çok sıcak bir şekilde karşıladı. Hazırladığımız tanıtım CD'mizi dikkatle izleyen Bşkan Costillo, Burdurlu işadamlarının sorularını da dikkatle cevaplandırdı.

Oda Yönetimi olarak, son yıllarda artan bir şekilde önem verdiğimiz yurtdışı gezilerinden birini daha, bilhassa önem verdiğimiz ve gerçekten çok ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz 'ufuk gelişimi' kazanımı ile gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bilindiği gibi geçen yıl 82 katılımcı ile Çin'e ve bu yıl da önce Hollanda ve Almanya'ya, şimdi de Güney Amerika Brzilya Rio De Janeiro-Arjantin Buenos Aires ve Körfez ülkesi Dubai'yi kapsayan 10 günlük bir geziyi tamamladık. Geziye katılanların, gezi boyunca, olumlu izlenimlerini aldık. Hatta, yorucu gezinin tüm yorgunluğu üzerindeyken katılımcılardan yeni gezi taleplerini aldık."

Gezi serüvenini de kısaca açıklayan Keyik şöyle devam etti:
"Üç ülke ve üç büyük şehri kapsayan 10 günlük Dubai aktarmalı gezimizin ilk durağı, Güney Amerika Brzilya Rio De Janeiro oldu. Çok farklı coğrafya, farklı iklim, farklı medeniyet ve hayat telakkilerini yerinde görme fırsatı bulduk. Brezilya'nın zenginlerinin çok zengin, fakirlerinin çok fakir olduğunu, yaşadıkları gecekondu ve lüks semtleri içinde gözlemledik. Girilemeyen gecekondu semtlerinde uyuşturucu ticaretinin yerel ve uluslar arası boyutta yapıldığını öğrendik. Milliyet, ırk, tarih, din gibi mevhumların oluşmadığı eğlence ve sporun insan hayatına hakim olduğu, sığır etiyle ağırlıklı olarak beslenildiği bir medeniyetin ardından Arjantin'ine geçtik. Buenos Aires'te, İspanya'nın kurduğu medeniyeti ve gelişmiş şehircilik yapısını hayranlıkla inceledik. Sonbaharın yaşandığı Buenos Aires'te, şehrin her tarafına yayılmış tarih, kahraman, anıt ağaç ve kilise yapılarıyla karşılaştık. Brezilya'nın aksine küçük baş koyun ve keçi ile beslenen Arjantin'in insanlarının daha aktif ve hareketli insanlar olduğunu gördük. Oysa Brezilyalıların çok yavaş hareket eden ve para üstünü hesaplamakta zorlanan bir topluluk olduğu çok rahat anlaşılıyordu.
Şu değerlendirmeyi de yapmamız gerek ki; Türkiye ve Burdur olarak, Batılı ülkelerden çok şeyler almamız gerektiğini de unutmadan, çok yönde ülkemiz ve insanımızın çağın gerisinde değil, hatta ilerisinde olduğunu gördük. Bundan haz ve gurur duyduk. Erken kalkan askerin ihtilal yaparak sosyal ve sosyoekonomik yapıyı, uçurumlarla derinleştiren Güney Amerika'dan, ihtilal dönemleriyle hesaplaşan ülkemizin doğru istikamette olduğunu görerek de sevindik.

Ancak Brezilya'da bir türlü ulaşamadığımız Büyükelçilik Makamlarında, Türkiye'nin eski hantal yapısıyla karşılaşarak üzüldük. Bu üzüntümüzü ise; Buenos Aıres'te karşılaştığımız Türk Okulu Fundacion De La Amistad öğretmenlerinin hava alanında karşılamaları giderdi. Türk Okulu öğretmenleri, Okullarına davet ederek yaptıkları sıcak karşılamaları ile milletimizin misafirperverlik, barış, sevgi ile kucaklama ve benzeri güzel hasletlerini, ülkemizden çok uzak coğrafyalarda bize de gösterdiler.

Brezilya ve Arjantin'in ortak yanlarının futbol ve spor olduğunu yerinde gördük. Sporda ülkemizin örnek alması gereken bir özelliğinin ise; stadyumlarda farklı takım taraftarlarının ayrı oturmadığını ve karşı takım gol atınca da alkışlayabildiklerini öğrendik.

Arjantin'den, Brezilya aktarmalı olarak gittiğimiz Dubai'de ise çok farklı bir medeniyet, toplum ve şehir yapısıyla karşılaştık. Hemen her türlü 'en'lerin bulunduğu zenginlik ülkesi olduğunu hayranlıkla izleme fırsatı bulduk. Osmanlı'nın çöl olarak bulduğu ve elde etmeye değmez bulduğu ülke, İngilizlerin petrolü bulmaları sonunda, zenginlik içinde yüzen, kendi yerel halkına gelecek kaygısı yaşatmayan ve dolayısıyla "Arap Baharı" ihtimalinin olmadığı bir krallık gördük. Ticaret ve turizm ülkesi olan Dubai'nin de gezilip görülmesinde büyük faydalar olduğunu anladık."
Geziye, Burdur'un öncü ve büyük mermercilerinden Mehmet Cadıl ve eski Milletvekillerinden Kazım Üstüner'in de katıldığını ve olumlu izlenimlerle döndüklerini belirten Başkan Keyik, yeni yurtdışı gezileri düzenlemeye devam edeceklerini de ifade etti.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
18.06.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.