Skip to main content

Burdur'un Vergi Rekortmenleri Ödüllerini aldı

Burdur 2010 yılı vergi rekortmenleri; Burdur Ticaret Sanayi Odası (BUTSO), Burdur Ticaret Borsası (BTB) ve Bucak Ticaret ve Sanayi Odası (Bucak TSO) işbirliğinde düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Bu yıl ayrıca ve ilk defa olmak üzere; ihracat, istihdam ve hizmet süresi ödülleri de verildi.

2010 yılı Burdur Gelir Vergisi 1'incisi Hüseyin Özeren, Bucak Gelir Vergisi 1'incisi Mehmet Demirezen olurken, Burdur Kurumlar Vergisi 1'incisi Aytaş Akın Mermer San. ve Tic. A.Ş. Bucak Kurumlar Vergisi 1'incisi Portsan Mermer, olarak belirlendi. İhracat ve istihdamda birinci As Çimento olurken, hizmet süresinde Ziya Yeter 45 yıl ile birinci oldu.

VALİ TAPSIZ
Vergide 1'incilerin plaketlerini Burdur Valisi Süleyman Tapsız verdi. Bedelli askerliğin gitmesiyle Burdur'da hiçbir şeyin bitmeyeceğini belirten Vali Süleyman Tapsız, "Kimse tedirgin olmasın. Askerlik buradan gittiği zaman her şey bitmiş olmaz. Pazartesi günü Milli Savunma Bakanımızı ziyaret edeceğiz. Burdur olarak önerilerimizi sunacağız. Onların önerilerini dinleyeceğiz. Burdur'u mağdur etmeyecek çözüm önerisi getireceğiz." dedi. Burdur genelinde 38 banka şubesi bulunduğunu anlatan Vali Tapsız, bu bankalardaki tasarruf mevduatlarında 909 milyon 840 bin TL bulunduğunu söyledi. Bankalarda bu kadar para bulunmasının düşündürücü olduğunu aktaran Tapsız, "Bu veriler Burdur'un aslında hiç de fena durumda olmadığını gösteriyor. Burdur'da yetirince sermaye var ancak yatırıma dönüşmüyor. Burdur işsizliğin en az olduğu 5. il durumunda. Bu sebeple negatif enerjiden kurtulup pozitif enerjiye geçmemiz lazım. Teknokente üye olarak BAKA olarak güdümlü proje kapsamına alınarak MAKÜ'de 163 dönüm arsa ayrıldı. Buraya Teknokent kuracağız." şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI AKKAYA
İstatistiklere bakıldığında Burdur'un kötü bir yerde olmadığını belirten Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, "Yeter ki biz elimizdekilerin kıymetini bilelim. Biz potansiyelimizin önce farkında olalım. Bardağın hep boş tarafını görüyoruz. Birazda dolu tarafına bakalım. Burdur istihdamda işsizlikte iyi durumda olan yaşanabilecek iller arasında. Burdur ekonomisinin parlayan yıldızı mermer sektöründeki ihracatlar artıyor. Bur-Trak alanının ihalesi gerçekleştirilecek binlerce kişi istihdam edilecek. Burdur ekonomisi sadece dövizli askerliğe bağımlı değildir." diye konuştu.

BUTSO BAŞKANI KEYİK
Burdur'da işsizlik sorunu değil; mesleksizlik ve iş beğenmeme sorunu olduğunu belirten Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, "Bu nedenle; meslek liseleri ve meslek yüksek okulları, süratle sanayimizin ihtiyacına uygun hale getirilmelidir. Halen göç veren il durumundaki Burdur'un sanayi, ekonomi, sosyal, kültürel, imar, şehircilik vb. alanlarda çevre illere göre gelişimde geri kaldığı malumdur. Burdur sevdalısı insanımızın, çıkış yolu bulmak için gösterdiği samimi gayretler vardır. Ancak, belki de en fark edilmeyen nokta, stratejik düşünme ve insan faktörü ele alınmadığı ve işi ehline veren bir kadrolaşma yapılamadığı için; 'Benim oğlum bina okur, döner-döner gene okur' konumunda kalınmıştır. Burdur için bedelli askerliğin kalkması ile ortaya çıkacak olan ekonomik boşluk, sanayileşmenin artırılması ve turizm sektörünün oluşturulması ile doldurulmalıdır." dedi. Son seçimlerin iki önemli mesajının; Milletin Anayasası'nın yapılması ve terör'ün gündemden düşürülmesi olduğunu belirten Keyik; "Kısa sürede, insan odaklı yeni Anayasa yapılmalıdır. Bu Anayasa, Millet kültürümüzün ve tarihisel kimliğimizin izlerini taşımalıdır" şeklinde görüşlerini açıkladı.

BTB BAŞKANI VAROL
Burdur tarım ve hayvancılıkta, özellikle hayvancılıkta adını duyurduğunu anlatan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Baki Varol: "Şu anda 150 bine yakın büyükbaş hayvan var ve bunun yüzde 100'e yakını kültür ırkı. Bakın kültür ırkı Türkiye ortalamasında yüzde 35'tir. Burdur'da süt üretimi yıllık 300 bin ton. Bu ciddi bir rakamdır. Burdur özellikle tarımsal örgütlenme bakımından Türkiye'de birinci sırada." dedi.

BUCAK TSO BŞK. MEÇİKOĞLU
Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.Yalçın Meçikoğlu da konuşmasında; "Zamanın Bakanı Tüzmen'e, 2007 yılında Bucak İlçemizin ihracat hedefi olarak; kişi başı 5 bin ve İlçe olarak 350 Milyon/yıl Doları ifade etmiştik. Şimdi geldiğimiz noktada; yetmez ama, 200 Milyon Dolar'ı aştık ve gecikmeden tam hedefimize ulaşacağımıza da inanıyorum." dedi.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen ödül törenine, Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Ali Nevzat Açıkgöz, MAKÜ Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Jan.Albay Yavuz Özfidan, Isparta TSO Başkanı H.Hüseyin Kaçıkoç, BAGEV ve ATB Başkanı Ali Çandır, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve vergi rekortmenleri katıldı.

KEYİK'TEN MESAJLAR
BUTSO Yön.Kur.Başkanı Yusuf Keyik, "İlin genel kurulu" anlamında ele aldıklarını belirttiği Vergi Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmadı; Dünya, Türkiye ve Burdur konjonktürel durumları ve ekonomik gidişat hakkında mesaj yüklü analizler ortaya koydu. Keyik'in konuşması şöyle:
"Bu güzide toplantıyı, Dünyanın ve Ülkemizin öyle bir konjonktürel döneminde yapıyoruz ki; bir yanda krizler, bir yanda yeni dengeler, yeni baharlar, bir yanda yeni teknolojiler, yeni fırsatlar yaşanmaktadır. Bilindiği gibi, her türlü iletişimin kaydettiği gelişim sayesinde; Dünya adeta bir "Global köy" durumuna doğru gitmektedir. Bu gidişatı, daha geçen haftalarda gerçekleştirdiğimiz Hollanda, Almanya ve ondan önce de Çin gezilerimizde görme fırsatı bulduk. Oda'mızdan, özellikle yurtdışı gezilere ciddi talep artışının olması da göstermektedir ki; sektör yetkilileri, bir yandan kendilerini yeni teknolojilerle geliştirme çabaları içerisine girmekte, diğer yandan da Burdur'un ve Türkiye'mizin gelişim seyrini, karşılaştırma fırsatı bulmaktadır.
Geziler, bir yandan tüm sektörlerimizde hızlı bir teknoloji transferine yol açtığı gibi, diğer yandan Türk sanayisinin, daha üstün teknoloji geliştirmesine de yol açmaktadır.
Belki de en önemli fayda olan 'Kendine güven ve moral kazanımlar' sağlanmaktadır. Biz Oda yönetimi olarak, özellikle bu konuya, yani kendimize güveni ve gelişim seyrimizi hızlandıran moral kazanımlara, büyük önem veriyoruz. Zira bildiğiniz gibi, "Çoban isterse, tekeden süt çıkarır!.." sözünde de saklı olduğu gibi; moral ile ve fırsat verildiğinde 'Türk insanı, olmayacakları oldurabilecek yetenektedir.' Dolayısıyla gezinin, ufkumuzu açan, kalkınma yolumuzu aydınlatan ve bize dinamizm kazandıran rolüne dikkat çekmek istiyorum.

GÜVENLİ LİMAN
Son yıllarda dünyada yaşanan Batı Medeniyeti'nin çöküş sürecine girişi ve Türkiye'de yaşanan ise; kendine dönüşün sancısıdır. Dünya krizle sallanırken, Türkiye'nin ise; ekonominin güvenli limanı olma yolunda ilerlediğini görüyoruz. Tarihteki kaldığımız yerden, kendi geleceğimizi kendimiz inşa etmek zorundayız. Artık Dünya, komşularımızdan başlamak üzere, yapacakları yanlışlıkları ve zulümleri, daha düşünürken; "Türkiye ne der?" korkusunu hissetmelidir.

KRİZ
Dünya ve Türk ekonomisinde kriz konusunu da değerlendirmeliyiz ve yapacağımız analizlerden, derinlemesine ibretlik dersler de çıkarmalıyız. Bilindiği gibi, Dünya ekonomi depreminin merkezi, aynı zamanda Batı Medeniyeti'nin merkezi olan Avrupa'dır. Ekonomik krizden kurtuluşun bir bedeli olmalıdır. Ancak Batı, bedel ödemeye yanaşmamaktadır. Türkiye'nin son aylarda yaptığı fiyat artışlarını bu anlamda; yani ekonomik kriz dünyasının içinden, sağlıklı çıkmanın bedeli olarak da değerlendirebiliriz.

TERÖR
Gündemimizden düşmeyen terörün tahlilinde şunu görmeliyiz: Türkiye'de artık bölgesel bir güç ve küresel bir aktör olma gayreti var.

İşte bu sebepten, kendilerini asıl oyuncular olarak gören ülkeler, yeni bir oyuncunun sahne almasından rahatsız olmakta ve Türkiye üzerinde hesabı olan her ülke, terör zemini ve odaklarını tesis ederek kullanmaktadır.

İşte bu yüzden, Türkiye üzerindeki bu Oyunlar asla bitmez. PKK tümden ortadan kaldırılsa bile, asla sıfır terörle, bizi kendi halimize bırakmayacaklarını unutmamalıyız.
Bu odaklara en büyük şamar, Milletimizin Van depreminde sergilediği mesajdır. Bu tür mesajları inadına sürdürmek zorundayız.

ANAYASA VE EKONOMİ
Son seçimlerin iki önemli mesajı oldu: Milletin Anayasasının yapılması ve terör'ün gündemden düşürülmesi. Kısa sürede, insan odaklı yeni Anayasa yapılmalıdır. Bu Anayasa, Millet kültürümüzün ve tarihisel kimliğimizin izlerini taşımalıdır. Anayasamızın insan odaklı ve Milli kültür kaynaklı olması kadar önem taşıyan, diğer iki önemli konudan biri "Ekonomi", diğeri de "Eğitim"dir. Türk ekonomisinin yaklaşık 100 yılı, milli idealler ve tarihi misyonumuzun yüklediği hedefler bakımından, tam bir ihmal ve hedefsizlik içinde geçmiştir.

EĞİTİM
Polise taş atacak, kaçakçılıkta kullanılacak, tetik çektirilecek, dağda PKK elemanı yapılacak eğitimli insan bulma kolaylığına rağmen, sanayicinin yüksek teknolojiyi kullanacak kaliteli eleman bulmakta sıkıntı çekiyor olması düşündürücüdür. İşte bu durum, aynı zamanda 35 yıldır boğuştuğumuz terör belasının, 100 yıllık "Eyvah ve pişmanlık" hikayesidir.

İş adamları olarak bizi daha yakından ilgilendiren insan fotoğrafımıza baktığımızda; genelde sorumluluk duygusu oluşmamış, hak etme ve helallik şuuru olmayan, çevresine güven vermeyen, kişiliği gelişmemiş, menfaat odaklı insan tipini görmemiz mümkündür.

İşte bu sebeple, yeni Eğitim Sistemimiz; teröre malzeme olmayan, provokasyona gelmeyen, devlet sırrını satmayan, aldığı ücreti ve maaşı evvela helal ettirme kaygısı taşıyan, kendini inkar etmeyen insan gerçeğimizi, ortaya çıkarmalıdır. Zira büyük hedeflere, yüksek meziyetli insanlarla ulaşılır. Huzurlu, mutlu, Dünyada sözü geçen, kalkınmış bir Türkiye için başka yol olmadığı artık bilinmektedir. Bugün, Devlet varlığımız görülmeye ve hissedilmeye başlamıştır. Belirsiz, güvensiz ve adeta dökülmekte olan dünya ekonomik konjonktüründe; gelişimini sürdüren, büyüyen bir Türk ekonomisi görülmektedir. Bu bize gurur ve güven vermektedir.

İSTİHDAM
İstihdam konusu da hala ülkemizin önemli konusudur. Sosyal hayatımızın ve güven ortamımızın yükseltilmesinde Yeni Anayasa ve terör sorunlarının çözümü neyse; iş ve ekonomi hayatımız için de işsizlik oranlarının sıfıra yaklaştırılması, büyüyen Türkiye'miz için, o oranda önemlidir.

BURDUR
Gerçi, Burdur'da neredeyse işsizlik sorunu yoktur. Burdur'da, mesleksizlik ve iş beğenmeme sorunu vardır. Bu nedenle; meslek liseleri ve meslek yüksek okulları, süratle sanayimizin ihtiyacına uygun hale getirilmelidir.

Halen göç veren il durumundaki Burdur'un sanayi, ekonomi, sosyal, kültürel, imar, şehircilik vb. alanlarda çevre illere göre gelişimde geri kaldığı malumdur.
Oysa, her zeminde, çok güzel konuşmalar yapılmış, görüşler, öneriler, temenniler ifade edilmiş ve edilmektedir. Burdur sevdalısı insanımızın, çıkış yolu bulmak için gösterdiği samimi gayretler vardır.

Ancak, belki de en fark edilmeyen nokta, stratejik düşünme ve insan faktörü ele alınmadığı ve işi ehline veren bir kadrolaşma yapılamadığı için; "Benim oğlum bina okur, döner-döner gene okur" konumunda kalınmıştır.

2.OSB'DE GELİŞME
Uzun zamandır, her vesileyle, istimlak konusunda tıkanmış olun 2. OSB sorununa çözüm bulunması konusunu ifade ederek, gündemde tutma çabalarına bir çözüm hareketi görüldü. Kalkınma Bakanlığı tarafından 1 Milyon TL ödenek gönderildi. Bu konuda gösterdiği gayretlerden dolayı, Sayın Valimize ve Milletvekilimiz Bayram Özçelik'e çok teşekkür ediyorum.

ŞEKER FABRİKASI
1955'te kurulan Burdur Şeker Fabrikası, Şubat 2010'da yaptığımız Burdur Sivil Toplum Platformu ile geniş kapsamlı olarak ele aldığımız; Burdur Şeker Fabrikası'nın Burdur ekonomisi için taşıdığı önem ve dolayısıyla özelleşmesi halinde ortaya çıkabilecek zararlar konusu, Odamız için de büyük bir endişe kaynağı olmaya devam etmektedir.

Burdur Şeker Fabrikası Şeker İş Sendikası Şubesi Başkanı Mustafa Onay ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi ve Başkanı olarak, Şeker Fabrikamızın Burdur için taşıdığı önemi sebebiyle görüşme ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Burdur Şeker Fabrikası'nda, 13 bin ekicinin ürettiği 604 bin ton pancardan, 73 bin ton şeker üretilmektedir. Burdur'a sağladığı toplam katma değer, yaklaşık 113 milyon TL'ye ulaşmaktadır.

Halen göç veren, sanayi yatırımları açısından yeterli gelişimi sağlayamamış, Bur-Trak, süt ve yem fabrikalarını kaybetmiş, teşvikte Düzey-2'de yer alması nedeniyle bir kısım sanayi kuruluşunu ilde tutamamış, önemli yatırımcı çekememiş ve bir de bedelli askerlerin 21 günlük temel eğitimleri kaldırılmış olan Burdur ekonomisi için, Burdur Şeker Fabrikası'nın ne denli hayati önem taşıdığı ortadadır. Burdur'un en önde gelen geçim kaynaklarından biri olan hayvancılığın da oluşmasını sağlayan Şeker Fabrikamızın, özelleştirilmek suretiyle bir süre sonra kaybedileceği endişesi, şimdiden Burdur halkının toplumsal psikolojisini de olumsuz etkilemektedir. Konu, en üst ve en etkin düzeylerde ele alınmalı. Belirlenecek yol haritası, ciddi şekilde takip edilmelidir.

BEYİN FIRTINASI
Bu durumu ve Burdur ekonomisinin gidişatında yanlışlıkların olduğunu ortaya koymak ve çözüm süreçlerini işletmek amacıyla, bilindiği gibi, geçen günlerde, gerçekten çok ciddi ve verimli bir BEYİN FIRTINASI toplantısı düzenledik. Burdur'un tüm sorun ve çözüm yollarını gösteren 56 maddelik deklarasyon yayınladık. Önümüzdeki günlerde, toplantılara devam edilecek ve ciddi analizlerle, Burdur'un yol haritası ortaya konacaktır. Zira Ülkemizde birçok il, Cumhuriyetin Yüzüncü yılında, 2023'te ulaşmak üzere, kendisine hedefler koymuştur.

Burdur'da da birçok sektör için ihracat, hayati önem taşımaktadır. Ekonominin ve istihdamın gelişmesi de büyük oranda ihracattaki gelişmelere bağlı hale gelmiştir. Ayrıca, Burdur için bedelli askerliğin kalkması ile ortaya çıkacak olan ekonomik boşluk, sanayileşmenin artırılması ve turizm sektörünün oluşturulması ile doldurulmalıdır.

İnanıyorum ki; sevgi, muhabbet ve dayanışma içinde olduğumuzda, ortak hedeflere kilitlendiğimizde, aşamayacağımız engel yoktur. Milletimizin beklediği asıl gündem; büyük yatırımlar ve büyük ekonomidir."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
25.11.2011

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.