Skip to main content

Burdur TB, Burdur hayvancılığının problemlerini masaya yatırdı

Burdur Ticaret Borsası (BTB), STK'larla genişletilmiş Meclis toplantısında, Burdur hayvancılığının problemlerini masaya yatırdı. Proplemler, Çözüm önerileri ile birlikte Burdur Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı'ya iletildi.

BTB Yönetim Kurulu Başkanı Baki Varol Başkanlığında yapılan ve Borsa Meclis Üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya; Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Köy Koop Genel Bşk. Yakup Yıldız, Burdur DSYB Başkanı Kamil Özcan, Burdur ZO Bşk. Kemal Kubilay, Bucak TSO Meclis Bşk. Malik Sarı ile Burdur TB Meclis Bşk. Orhan Akay, BTB Bşk. Yrd. Ali Damarcan ve Burdur TB Meclis Üyeleri katıldı.

Burdur Ticaret Borsası Yön. Kurulu Başkanı Bakı Varol, yaptığı açıklamada; Burdur'un önde gelen mesleki STK temsilcileri ile genişletilmiş Meclis Toplantısı düzenlediklerini ve problemleri masaya yatırarak tartıştıklarını belirtti. Varol, Burdur tarım ve hayvancılığı sorunlarını görüştüklerini ve çözüm önerilerini tartışarak, Burdur Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı'ya ilettiklerini ifade etti.

Burdur TB Başkanı Varol toplantıda yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
"Bugün burada; Burdur Ticaret Borsası Meclis Toplantısı ve Yönetim Kurulu toplantılarımızı birleştirerek, Burdur'un hayvancılıkla uğraşanlarının kooperatif başkanları vasıtasıyla bize ilettikleri, başta 'küpeleme' olmak üzere diğer hayvancılık sorunlarını, Burdur'un STK temsilcileri ile birlikte tartışarak, Tarım İl Müdürümüze iletmek ve O'ndan açıklamalar almak üzere toplandık. Bilindiği gibi Burdur'un yüzde 75'i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Hükümetin yeni teşvik sistemi açıklandı. Ancak detaylı bilgileri Tarım İl Müdürümüzden alacağız. Gelir kaynağımız olan süt ve et konusunda, öncekilerin yanında yeni STK niteliğinde kuruluşlar ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimiz, aynı andı birçok kuruluşa üye olmak durumunda ve dolayısıyla üreticimizin de bazen aklı karışmaktadır. Bunları birlikte açıklığa kavuşturacağız. Burada çözümünü bulamadıklarımızı da ilgili yerlere ileteceğiz."

Toplantıda, sırası ile söz verilen BTB Meclis üyeleri şu sorunları dile getirdi:
Kayaaltı Koop. Bşk. ve BTB Meclis Üyesi Ahmet Şenol; "Köylerimizde üreticilerimizin, bu konularda bilgi ve eğitime çok ihtiyacı vardır. Şu anda süt teşvik ve destekleri, anaç sığır destekleri ile ilgili bilgiye ihtiyaç var. Köylerimizde, STK olan Kooperatiflere karşı bir tepki bulunmaktadır. Örneğin, DYB'ne üye olmuş bir üreticimiz, (Kayaaltı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına konuşuyorum) önceki durumlara göre, süt teşviklerinde fark olmamasından dolayı tepki göstermektedir. Diğer taraftan; Köykoop'tan gelen süt teşvikini biz kayıtlarımıza geçiriyoruz, ancak üretici bunu takip etmiyor ve yem borçlanması nedeniyle de sıkıntı çekiyoruz. Bu ve benzeri konularda üreticimize çok iyi bir bilgilendirme ve eğitim verilmesini istiyorum" dedi.

TB Meclis Üyesi ve Büydüz Koop. Başkanı Halil Candan; "Bu destekleme programına ilişkin, devlet tarafından bir bilgilendirme yapıldığını bilmiyorum. Sık, sık değişik destekleme programlarından bahsediliyor. 2012 yılı desteklenecek makine, ekipman destekleri daha geçen gün belli oldu; oysa ürün biçilip, elde edildi. Önümüzdeki 20 yıllık destek programlarını görebilmeliyiz. Bu destek programları bizi doğrudan ilgilendiriyor. Belli kuruluşların içinde olan bizler, kendi aramızda görüşmeler yaparak varacağımız kararları en üst ilgililere iletelim.

Desteklere ilişkin bir konu da şu; destekler, üreticinin Ziraat Bankası hesaplarına yatıyor. Ancak birçok üreticinin kendi banka hesaplarından zamanında haberi olmuyor. Çoğu zaman tesadüfen farkına varılıyor" dedi.

Ortaya konan sorunlara ilişkin, Baki Varol şunları söyledi: "Siz kooperatif başkanları olarak, kanaat önderlerisiniz. Köyünüzde, beldenizde, oradaki insanları ve üreticileri bilgilendirmek ve yönlendirmek zorundasınız. Bu işi yaparken köy muhtarı, kooperatif başkanı, okul müdürü ve cami imamı ile işbirliği ve ortak hareket içinde olunmalısınız. Aşamadığınız sorunları da bize getirmelisiniz" dedi.

Odaya Bakan yönüyle konuyu ele alan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yön.Kur. Bşk. Yusuf Keyik ise şunları söyledi:
"Tarım ve Hayvancılık sektörünün tüm sıkıntıları dile getirildi. Hayvancılık, Türkiye'de önemli bir sektör, ama Burdur'umuz için daha önemli bir sektör. Netice itibariyle ham sütümüzün yüzde 90'ını dışarıya satıyoruz. Sattığımız firmaların en yakını 500 Kilometre mesafede. Bu durum, firmaların ürününe yansıyan bir maliyettir. Bu uzak firmaların sütümüze talebi, sütümüzün kalitesi ve örgütlü kuruluşlar olarak süt üretmemizden kaynaklanıyor. Dolayısıyla Pazar sıkıntımız yok.
Bu sektörün bir de sanayi bölümü var. Oda olarak bizi doğrudan ilgilendiren de bu bölüm. Ham süt ve etimizi, daha yüksek oranda ilimizde işleyerek ve katma değer kazandırarak, pazarlara arz etmek istiyoruz. Bugün yüzde 10 olarak işlediğimiz ham maddemizi, yüzde 20 ve 40'a çıkarma mücadelesi de veriyoruz. Tabii ki, karşımızdaki dev firmalar nedeniyle bu çok kolay değil. Sadece et, süt değil, tüm gıda sektöründeki sanayici kesimden de özellikle gelişim normları ve formaliteler gibi bazı sıkıntılar bize ulaşmakta. Bu konuları, hem ilimizde ve hem de komşu ilimiz kuruluşları ile ortaklaşa program ve zeminlerde ele almamızda fayda olabilir."

Burdur TB'nın toplantısında, diğer üyeler ayrı, ayrı konuşarak; küpeleme ve küpe istismarları, şap hastalığı ve pazarların durumu, süt fiyatları, modern şartlarda süt ve et üretimi, kayıt dışı kesimler, et ve sütün ilimizde işlenmesi ve değerlendirilmesi için gereken girişimcilik vb. sorun ve konular ortaya kondu. Görüşme sonuçları Tarım il Müdürüne verildi.

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
10.07.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.