Skip to main content

Burdur İş Dünyası buluşması verimli geçti.

Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Keyik, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerimizle birlikte Ak Parti Genel Başkan vekili Son Başbakan Sn. Binali Yıldırım’ın katılımıyla Lavanta Tepesi Otelde düzenlenen Burdur İş Dünyası buluşması toplantısına katıldılar.
Toplantıda Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım Başkanımız Yusuf Keyik'e doğum günü pastası sürprizi yaparak, yeni yaşında mutluluklar diledi. Başkanımız Yusuf Keyik de Sn. Yıldırım'a nezaketinden dolayı şükranlarını dile getirdi.
Programda bir konuşma yapan Başkanımız Yusuf Keyik: "Ülkemizin 28. Dönem TBMM Başkanı ve son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, değerli katılımcılar ve kıymetli iş insanlarımız ve davetlilerimiz, Hepiniz hoş geldiniz.
İlimiz nüfusu 2022 yılı verilerine göre 273 bin 799 kişiden oluşmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım Burdur Ticaret ve Sanayi Odasının geçmişi; Konya vilayetine bağlı “Burdur Sancağı Ticaret ve Sanayi odası” adı altında 19. Asrın başlarına kadar uzanmaktadır. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası 1923 yılında Şükrü BAYER ve arkadaşları tarafından kurulmuş olup faaliyetini halen devam ettirmektedir. Üyelerine üstün hizmet kalitesini sunmayı hedefleyen Odamız; 2007 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almış, 2012 yılında da TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Akredite Oda Belgesi verilmiştir. Alınan bu belge ile birlikte Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği standartlarında hizmet statüsü kazanmıştır.
Odamızın bugün itibarıyla 13 Meslek Grubunda 3380 üyesi bulunmaktadır.
 
Burdur ekonomisi, 3 Ana sektör, 1 Alternatif sektör grubundan oluşmaktadır:
1.Ana sektör ; Tarım, Hayvancılık ve buna bağlı Tarım Makineleri ve Gıda Sektörü.
2.Ana sektör ; Doğal taş Mermercilik ve Madencilik Sektörü.
3.Ana sektör ; Eğitim (Pansiyonculuk, ticaret, eğlence) Sektörü.
Alternatif sektör; Potansiyellerinin değerlendirilmesi ve alt yapısının hazırlanması halinde oluşacak Turizm Sektörüdür.
 
İlimizin ilk büyük fabrikası Burdur Şeker Fabrikadır. 1954 Yılından bu yana faaliyetini sürdüren Türk Şekere bağlı Burdur Şeker Fabrikası; Yıllık 110 bin ton dolayında şeker üretmektedir. Fabrikamız şekere ek olarak küspe, melas gibi yan ürünlerinin de önemli etkileriyle gelişen ve ilimizde en geniş istihdamı sağlayan fabrikadır. İlimizin lokomotif sektörlerinden olan Tarım ve Hayvancılık sektörün de; Modern tekniklerin kullanıldığı, küçük aile işletmeciliği ağırlıktadır. Bugün itibariyle ilimiz genelinde 231 bin büyükbaş, 443 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Süt üretiminde de ilimiz adından sıkça söz ettirmektedir. 2022 yılında ilimiz merkezde 126 milyon 618 bin litre süt üretilmiştir. Bakteri oranının düşük olması sebebi ile ilimiz sütü geniş çevrelerce tercih edilmektedir. Burdur Gıda Sanayisinde et, süt ve süt ürünleri imalatının yanı sıra un, kadayıf, tahin, helva gibi unlu mamuller üretimi de önemli yer tutmaktadır. Burdur’da, tarım ve hayvancılığın artışına bağlı olarak, Tarım Makineleri Sanayisi de gelişmektedir. İlimizde çıkarılan mermer “Burdur Beji” ile marka olmuştur. Mermer, Krom ve travertene sahip olan ilimiz son yıllarda mermer ve doğal taş açısından büyük bir atılım göstermiştir. Yılda 4 milyon metrekare dolayında Mermer Üretimi gerçekleştirilmektedir.
 
1 Ocak- 30 Nisan 2023 döneminde ilimizin ihracat hacmi 70 milyon 586 bin dolardır. Merkezi başka şehirde şubesi ilimizde olan bilhassa mermercilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ihracat rakamları ilimiz hanesine yazılmadığı için verilerde ihracat rakamlarımız hep düşük kalmaktadır. Bu sebeple ilimiz ihracat rakamlarını 2 ile çarparsak gerçeğe uygun bir rakam çıkacağını düşünüyorum.
Burdur; ihracatı, ithalatını kat be kat geçen örnek illerimizden biridir.
Örnek verecek olur isek; 2022 Yılı ihracatımız 270 milyon 389 bin dolar iken, ithalatımız 61 milyon 432 dolar olarak gerçekleşmiştir.
En fazla İhracat Yaptığımız 5 Ülke;
1- Çin Halk Cumhuriyeti
2- İsrail
3- Amerika Birleşik Devletleri
4- Birleşik Arap Emirlikleri
5- Fransa'dır.
İhracatta lokomotif sektörlerimiz: Madencilik Ürünleri, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Makine ve Aksamlarıdır. Burdur I. Organize Sanayi Bölgesi: 1976 Yılında kurulan I. OSB; 57 parselden oluşmuş ve tamamı tahsis edilmiştir. Burdur II. Organize Sanayi Bölgesi: 16.09.2009 tarihinde tüzel kişilik kazanarak kuruluşu gerçekleştirilmiştir. 2. OSB’mizde faaliyete geçen fabrika ve tesislerin yanı sıra inşaat ruhsatı almış, inşaatına başlanmış ve proje aşamasındaki firmalarımız vardır. Bu bölgede mermer işleme, gıda üretimi, doğal maden suyu, mobilya üretimi, yem üretimi, kereste üretimi ve yapı elemanları üretimi yapılmaktadır. 2. Organize Sanayi Bölgemizin tahsisleri tamamlandı. 500 dönümlük bir genişleme alanı çalışmasına başladık. Yine 2. OSB’mizde yer alan ve yapımı en son aşamaya gelen İş Geliştirme Merkezi’miz İŞGEM ile genç girişimcilere ve müteşebbislerimize Organize sanayinin yolunun açılmasını hedefliyoruz.
Çavdır ve Gölhisar bölgesindeki uygun bir alana için de Üçüncü OSB çalışmalarımız bulunmaktadır. Konuşmama burada son verirken 14 Mayıs 20223 tarihinde yapılacak seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim." dedi.
Programdan bazı fotolar ekte sunulmuştur. Fotoğraf sıralaması karışık olarak yapılmıştır.
 

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.