Skip to main content

BURDOĞTAŞ'tan İhracatı Geliştirme Toplantısı

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ), üyelerinin doğrudan ihracat konusundaki sıkıntılarını giderme ve teşviklerden yararlanma konularında bilgilendirme toplantısı yaptı.

Dernek binasında, Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) temsilcisi Anıl Yılmaz tarafından görsel sunumla verilen bilgilendirme toplantısına, çok sayıda mermerci ve mermer makineleri sanayicisi katıldı. Dernek Başkanı Nasuh Ekinci’nin Başkanlığında yapılan toplantıya; Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, Ege İhracatçılar Birliği’nden Ali Gür ve Naci İlci de katıldılar.

Toplantıya ilişkin bilgi veren BURDOĞTAŞ Başkanı Ekinci; “Geçmiş dönemlerde doğrudan ihracat yapmak çok zor ve herkes yapamıyordu. Günümüzde nispeten kolaylaştı. Ancak, yine birçok sıkıntı var. Biliyoruz ki, bazı büyük firmalar, devletin ve devletler arası ihracat bürokrasisini ve teşvik sistemlerini araştırıp, faydalanma yöntemlerini geliştiren birimler var. İlimiz’de de özellikle mermerciliğin gelişmesine paralel olarak, ihracat ve teşvik konuları gündemimizde yer almaktadır. Her bir firmamızın özel birimleri olmadığı için, biz dernek olarak bu konularda üyelerimize bilgilendirme yapmak üzere, AİB temsilcisi ve Ar-ge uzmanı Anıl Yılmaz’ı davet ettik. Amacımız; Burdur’dan halen Ege ve Antalya ihracat Birliklerinden yapılmakta olan ihracatta karşılaştığımız bürokratik sıkıntıları en aza indirmek ve maliyetleri asgari seviyelere indirebilmektir” dedi.  

Bu programa ilişkin olarak Ali Gür ise, “Uluslar arası rekabetçiliği geliştirme amaçlı, Ekonomi Bakanlığı’nın, yurt dışı Pazar araştırmalarında, yeni pazarlar bulma aşamasında yer alan fuar ziyaretinde, yüzde 70-75’lere varan devlet desteği olduğunu, bu proje ile firmaların, eğitim ve danışmanlık hizmetleri alabileceğini ve bu konularda Anıl Bey’in detaylı bilgiler vereceğini” açıkladı.


Devletin İhracat konusundaki destek-teşvik mekanizmalarını etkin kullanabilmek olduğunu belirtenAnıl Yılmaz, görsel sunumla yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Özellikle ihracat yapana, devletin çok ciddi destekleri var. Geniş kapsamlı ve firmaları yüksek oranda destekleyen bir program var. Öncelikle Antalya İhracatçılar Birliği hakkında bilgi vermek isterim: 1968’de kurulan Bölgesel Birliğimiz, 25 ihracat sektörü alanında yetki ve sorumluluk sahibidir. Yaş meyve ve sebzeden sonra, 250 milyon dolarlık ihracatla, doğaltaş ve maden sektörümüz bölgenin en önemli ihracat hacmi haline geldi. Bölgemizde ihracat, yüzde 80 artışlarla gidiyor. Buna bağlı olarak firmalarımızdan; fuar katılım, eğitim desteği vb. alanlarda talepler gelmeye başladı. Daha önce yaptığımız yaş sebze ve süs bitkileri projelerinden sonra, üçüncü olarak Mermer ve Maden Sektörüne ilişkin proje yapmak istiyoruz. Söz konusu proje; Bakanlığın 2010 yılında yaptığı “Uluslar arası rekabetçiliğin geliştirmesi desteği” tebliği kapsamındadır. Özünde; ihracat yapan veya tasarlayan firmaların firma, sektör, danışmanlık, yurt dışı Pazar ve pazarlama konularında üç yıl sürecek eğitim projesi ile bölgesel kümelenmeyi sağlama hedefi güdülmektedir. Sınırları geniş olmakla birlikte, yaklaşık 10 firmanın katıldığı bir proje yapılarsa 15 bin Dolarlık bir bütçesi olacak.”

“Bu tür çalışmaların dışında olmamız mümkün değil” diyen BUTSO Başkanı Yusuf Keyik ise; “Firmamız ve sektörümüzle ilgili çok bilmediğimiz konular var. Dolayısıyla bu tür programlara katılmamız lazım. 10 yıl önce ar-ge veya yeni pazarlar konuları yoktu. Günümüzde, firmamızın uzun vadeli gelişimi için, bugün geniş kapsamlı alanlarda çalışma yapmak gerektiğinin bilinci de gelişti. Bu nedenle söz konusu proje fikrine katılmamız gerekir” dedi.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.