Skip to main content

BURDOĞTAŞ, Dünya Madenciler Gününü Kutladı

Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, 4. Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı. Dünya Madenciler Gününde, gelişen Burdur madenciliği ve sorunlarının değerlendirilmesinin, sektöre kazanımlar sağlayacağını açıkladı.

Dünya Madenciler Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınlayan, Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci; “Madenciler günü işçisi, mühendisi, işvereni, öğrencisi ve sektöre emek veren tüm dostlara kutlu olsun” dedi.

Bilindiği üzere 4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmaktadır. Uzun bir süreden beri ülkemizin belli başlı metropollerinde ve çeşitli maden işletmelerinde, kutlanmaktadır.

4 Aralık tarihi, madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmış olup, Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.
Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Santa Barbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olması, önce Anadolu'da daha sonra da Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Madencilik, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olmuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda yeraltı kaynakları insanın yaşamını sürdürülebilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi bakımından etkileyici olmuş ve gelecekte daha da belirleyici olacaktır. Bu bakımdan, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir.

MEŞAKKATLİ SEKTÖR
Çoğunlukta insanların başta enerji olmak üzere diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kullanılan madenlerin yer altından çıkarılması oldukça tehlikeli ve meşakkatlidir. Yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilere, toplumun vefa borcu bulunmaktadır.

BURDUR MADENCİLİĞİ
Burdur ise; Ülkemizin, maden bakımından zengin doğal kaynaklara sahip nadir illerimizden birisidir. Ancak bunları ülkenin yararına sunmaya yeni başlayan bir ildir. Son yıllarda hızla gelişen Doğaltaş madenciliğimiz, Burdur Beji’ni dünya markası haline getirmiştir. Mermerin yanı sıra, Burdur’un zengin Krom yatakları işletilmekte ve henüz el atılmamış Mangan, Altın ve Bakır yatakları da maden işletmecilerini beklemektedir.

HEDEF İŞLENMİŞ MERMER
Burdur’un gelişmesi ve ekonomik büyümesinin en üst seviyelere çıkarılması için, şu an büyük oranda ‘Blok Satış’ şeklinde yapılan mermer işletmeciliğinin, ideal hedefi olarak, işlenmiş mermer şeklinde yerli yabancı alıcılarına pazarlanması esastır. Mermer ve diğer madenlerin, mamul olarak satışı için, öncelikle cazip fiyatı ortaya çıkaracak ‘Düşük maliyet-yüksek kalite’ esası gerçekleştirilmelidir. Bunun başlangıç noktası olarak Derneğimiz, ‘Mermercilik İhtisas Organize Sanayii’ni önemsemektedir. Bu yolla, üreticinin ihtiyacı olan her türlü birimler ve sanayinin ham ve ara madde ihtiyacının karşılanması da sağlanacaktır. Burdur’un üretimi, istihdamı, gelir seviyesi ve yaşam kaliteleri arttırılmış olacaktır.


Bu anlamda BURDOĞTAŞ Derneğimiz, hedeflerinin ve sorumlulukların bilincinde olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

NOT: BURDOĞTAŞ Basın Merkezi 3.12.2013

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.