Skip to main content

Birlik, beraberlik sinerjisi Yeşilova'da

'Tarımda Küçük İşletme Kalmasın' sloganlı toplantının Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da yapıldı. Toplantıda, birlikte hareket etmenin önemi, güçbirliği, kredi alırken nelere dikkat edilmesi konularında mesajlar verildi. EKONOMİSİNİN yüzde 70'i tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur'da, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı BAGEV ve Ziraat Bankası'nın işbirliğiyle hazırlanan Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları Projesi'nin Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da gerçekleştirildi. Ziraat Bankası'nın üreticilere sağladığı kredi kolaylıkları ile şartları hakkında bilgiler verilen toplantıda, tarımsal üretimde ve ticarette güçbirliği oluşturmanın önemi, birlik olmanın sinerjisi ve gücüyle tarım ile hayvancılıkta daha da ileriye gidileceği, kredi alırken ne kadar değil, neye ihtiyacım var diye sorulması gerektiği vurgulandı.

'Tarımda Küçük İşletme Kalmasın' sloganıyla bilinen Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları'nın Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da Belediye Düğün Salonu'nda yapıldı. Toplantıda konuşan Ziraat Bankası Antalya Bölge Başkanı İbrahim Turgutalp, "Tarım ve hayvancılık için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını, Yeşilova hayvancılık konusunda önem verdikleri bir bölge olduğunu" belirtti. Turgutalp, "Bir kademe daha ileriye gitmek için çalışma yapmak istiyoruz ve her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Vademizi 5 yıldan 7 yıla uzattık. Faiz oranımız yüzde 5 tekabül ediyor. 7.5 milyon TL'ye kadar yatırım desteği veriyoruz" dedi.

BAŞARI SİZLERİNDİR
Tarımda küçük işletme kalmasın olgusunu yaşatan ve tüm bölgeye yayma çabası için BAGEV Başkanı Ali Çandır ve Ziraat Bankası Bölge Başkanlığı İbrahim Turgutalp'e teşekkür eden Burdur Ticaret Borsası Başkanı Baki Varol da, Tarımda Küçük İşletme Kalmasın olgusunu Burdur'un tüm ilçelerinde yayılmasını istediklerini belirterek, Burdur'un geçim kaynağının yüzde 70'inin tarım ile hayvancılık olduğuna dikkat çekti. Varol, "Biz eskiden hepimiz tarlada çalışıp, evde de 2-3 inek besleyerek hayvancılığı yan gelir olarak görüyorduk. Son 5-6 yıla gelinceye kadar hayvancılığı yan gelir olarak görüyorduk. Ama bugün görüyoruz ki Burdur'umuzun ilk gelir kaynağı hayvancılık oldu. Bunu sağlayan sizlersiniz; sizlerle gurur duyuyoruz" dedi.
Varol şöyle devam etti; "Hayvancılık bizim birinci kalem işimiz bunu tartışmaya gerek yok ama seracılıkta da iş var. Çünkü bizim bunlar iklimimize, suyumuza uygun. Hemen ileride Çavdır Söğüt'te korkunç bir seracılık başlatılmıştır. Şu anda 300 dönümün üzerinde, önümüzdeki yıl da 600 dönümü geçeceğini ifade ediyorlar. Söğüt yapsın ama hiç olmazsa Yeşilova'da 300 dönüm yapmasını temenni ediyorum."

SİZLER DE BİRLEŞİN
Toplantıların Kasım 2009'da Antalya'da başladığını ve Isparta ile ilçelerinin ardından Burdur'da sürdüğünü, birlikte hareket ederek neler yapılabileceğini göstermek için toplantıların yapıldığını belirten BAGEV Yönetim Kurulu ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da, "Ben de çiftçiyim. 8-10 arkadaş biraraya geldik maliyetlerimizi düşürdük ve sektör gelişti. Sizler de birleşin ve gelişin. Dal olup kırılacağımıza deste olalım ayakta kalalım." dedi.
Kredi alırken 'ben kaç para kredi alabilirim' demeyin. Biz ne kadar iş yapacağız ne kadar finansman ihtiyacımız var diye belirlememiz ve iyi hesaplamamız tahlil etmemiz lazım. Finansman güce göre ihtiyaca göre bankaya gitmeliyiz. O nedenle ne kadar kredi verirsiniz diye değil ne kadar krediye ihtiyacımız var demelisiniz" diye konuştu.

UZMANLARDAN SUNUMLAR
BAGEV Tarım Danışmanı ziraat mühendisi M. Sedat Kolcuoğlu'nun yönetimindeki panel düzenlendi. Panelde Gülköy Et Entegre Tesisleri Genel Müdürü Süleyman Dağlı, 'Hayvancılık yatırımlarında örgütlü olmanın girdi maliyetlerine ve pazara sağladığı avantajlar', Ziraat Bankası Antalya Tarımsal Bankacılık Şube Müdürü Hasan Güdek 'Ziraat Bankası'nın sağladığı kredi kaynaklarıyla, tarımsal yatırımlar" ile Tarım İl Müdür Yardımcısı ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Yüksel Güldalı "Burdur bölgesinde hayvancılığın bugünkü durumu ve Bakanlığın 2010 yılı destek programları" konularında sunum yaptı.

Soru-cevap bölümünde Burdur DSYB Başkanı Kamil Özcan, Köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, 240 sağmal toplam 350 büyükbaş hayvanı bulunan 27 ortaklı Yeşilpınar Çiftliği'nin ortaklarından Musa Toros, Yeşilovalı üreticiler görüşlerini açıkladı. Amacı 'Bölgede tarımsal üretimde ve ticarette güç birliği oluşturmak', 'güç birliğinin yaratacağı sinerji ile tarımda yerel sorunlara çözüm getirmek', 'yerel üretimde tarımdaki en yeni teknolojilerin kullanımını sağlamak', 'yatırımcıyı cesaretlendirmek', 'tekniğine uygun üretim metotlarını göstermek', 'üreticinin ve yatırımcının kaynak sorununa çözümler getirmek' ile 'projenin hedeflediği bölgelerin tanınmasına katkı sağlamak' olan üreticilerle buluşma toplantıları, Çavdır ve Bucak ilçelerinde de yapılacak.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.