Skip to main content

Başkan Keyik, Konsey Toplantısı'ndan döndü

TOBB Sanayi Odaları Konseyi Üyesi, BUSTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı Konsey Toplantısı'ndan döndü. Teşvik sistemini, Konsey izlenimleri ile de değerlendirerek, Burdur ve Türkiye için olumlu ve sevindirici bulduğunu belirtti.

Konsey dönüşü, "Toplantıdan olumlu izlenimlerle döndüğünü" belirterek değerlendirme yapan Başkan Yusuf Keyik, "Türk ekonomisini yakından ilgilendiren konular olarak; Yeni Türk Ticaret Kanunu, Yeni Sendika Kanunu, Çek Kanunu ve tabii ki Yeni Teşvik (2012) Sistemi başlıkları altında görüşmeler yaptıklarını söyledi. Keyik; "İlk bakışta Burdur için buruk sevinç olarak algıladığımız Yeni Teşvik (2012) Sistemini, detaylar ortaya çıktıkça ve tüm Türkiye açısından ve özellikle Batı Akdeniz Bölgemizde Burdur'un teşvikteki yerine baktığımızda olumlu ve sevindirici bulmaktayız" dedi. Başkan Keyik şunları söyledi:
"Geçtiğimiz Cuma günü, TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve Yüksek Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldım. TOBB-ETÜ'de yapılan toplantıda Yeni Türk Ticaret Kanunu, Yeni Sendika Kanunu, Çek Kanunu ve tabii ki Yeni Teşvik (2012) Sistemi konularını görüştük. Bu konuları Odamızda da enine, boyuna görüşecek ve kamuoyu ile görüşlerimizi baylaşacağız.
Ankara'da yapılan toplantıya giderken yolda Yeni Teşvik Sisteminin açıklandığını öğrenerek, bir açıklamada bulunmuş ve Başbakan tarafından 6 Nisan günü açıklanan Teşvik sisteminin, Burdur için 6 bölge içinde 3. olması nedeniyle, ilk bakışta buruk sevinç olarak algıladığımızı belirtmiştim. Ancak, detaylar ortaya çıktıkça ve tüm Türkiye açısından ve özellikle Batı Akdeniz Bölgemiz içindeki Burdur'un teşvikteki yerine baktığımızda hem Burdur ve hem Türkiye bakımından olumlu ve sevindirici buluyoruz.
Batı ekonomilerinin hala krizle boğuştuğu bir dönemde, Türk Ekonomisinin güvenli bir yatırım limanı olma vasfını koruyup, güçlendirmesi bakımından da Yeni Teşvik sisteminin olumlu ve ciddi bir çalışma eseri olduğu görülmektedir. Ayrıca ilk defa "Strateji" kavramı da getiren Yeni (2012) Teşvik Sisteminin, en kapsamlı ve en dengeli sistem olduğunu görüyoruz. Özellikle Türkiye'yi hayati derecede ilgilendiren Ortadoğu savaşlarının öteden beri 'Stratejik ekonomi savaşları' niteliğinde yapılıyor olması nedeniyle, geç kalınmış da olsa ekonomide strateji ve "Stratejik sektör" kavramının ortaya konması büyük anlam ve önem taşımaktadır."

SİSTEMİN HAZIRLANIŞI
Konseyde yaptığı konuşmada Bakan Babacan'ın, stratejik sektörler gibi yeni kavramların da bu teşvik sistemi ile gündeme geldiğine dikkat çekerek, ''Bizim asıl problemimiz yapısal alanlardadır. Teknolojik dönüşüm sağlayacak yüksek ve orta yükseklikteki yatırımlar önemlidir" ifadelerini aktaran Başkan Keyik, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"İşin mantığı; 2009 senesinde açıklanan bölgesel ve sektörel teşvik sistemi ile 3 yıldır kazanılan olumlu olumsuz yönleri değerlendirilerek, hem ondan önde, hem de biraz daha rafine bir teşvik sistemi görmekteyiz. Bölgelerimiz için TÜİK yeni çalışmalar yapmış. Kalkınma Bakanlığımız da her bir ilimiz için 61 ayrı kriter için ve her bir il için ayrı bir kriter oluşturdu. Burada sadece ekonomik kriterler değil sosyal kriterler de göz önüne alındı ve bütün illerimiz bu endekse göre sıraya dizildi. Daha sonra endeks değerine göre Türkiye 6 bölgeye ayrılmış oldu. İllerimizin sosyo-ekonomik gelişmiş durumlarına göre destek belirlendi."

SİSTEMDEN YARARLANMA
Konsey Üyesi Yusuf Keyik, Yeni Teşvik Sisteminden yararlanma konusunda edindiği bilgilerden şunları da açıkladı: Gümrük Vergisi zaten uygulanan bir teşvik, bununla ilgili bir ayrım olmadan zaten bu vurgulanıyor. Sosyal Güvenlik Primi ile ilgili bir muafiyet var; bölgelere göre ve Kurumlar Vergisi'nden indirim hakları var. Yatırımcı, yeni yatırım ile ilgili kar ettiği zaman, işletme o ettiği karın matrahından indirime izin verirken şimdi bölgeden bölgeye değişmek üzere değişen oranlarda işletmenin diğer alanlardan ettiği kardan oluşan matrahtan da bu gün yatırımcılara pencereler açılıyor. Ama bazı sınırlandırmalar da var."

NOT:
BUTSO Basın Danışmanlığı
9.4.2012

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.