Skip to main content

ATSO, ATB ve BUTSO'dan Bölgesel İşbirliği

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali çandır ve beraberindeki yöneticilerin, dün gerçekleştirdikleri Burdur ziyaretlerinde 'bölgesel iş birliği, birlikte hareket etme arayışları' ön plana çıktı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya'dan Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Üyeleri, Burdur Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yusuf Keyik ve Burdur 1. OSB Başkanı ve Oda Meclis başkanı Feyzi Oktay, dün Vali Nurettin Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren bölge sorunlarına yönelik karşılıklı görüş alış-verişi şeklinde geçen ziyarette konuşan Vali Nurettin Yılmaz, "Ben daha önceki konuşmalarımda da söyledim, artık bölgesel sınırların bir önemi bulunmamaktadır. Antalya'da oluşturulan gelişim Burdur'u da etkilemiştir ve etkilemeye de devam edecektir. Bizim burada yapmamız gereken uygun ortamı oluşturmak suretiyle mevcut gelişim çıtasını daha yükseklere çekmektir. BAKA yardımıyla bu birliktelik sağlanmıştır ve ilerde daha da artırılacaktır inancındayım." dedi.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da konuşmasında; "Burdur, Antalya'da yapılacak 2016 Expo için bölgesel anlamda payını elde edebilmek açısından gelen ziyaretçiler için bir cazibe merkezi oluşturmalıdır" ifadelerini dile getirdi.

ATB Ali Çandır ise; "Batı Akdeniz ekonomisini birlikte geliştirmeliyiz. Organize tarım bölgelerini birlikte harekete geçirmeliyiz. Demiryolunu ve hızlı treni bölge olarak seslendirmeliyiz. Turizmde sa-tılacak ürünlerle ilgili birlikte çalışmalıyız." dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Odası (ATB) Başkan Ali Çandır ile meclis başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Yılmaz Başar ve Meclis Başkanı Hikmet Çangır'ı ziyaret ederek, "EXPO 2016 Antalya'ya Hızlı Trenle Gelin" imza kampanyasına destek istediler. ATSO Başkanı Budak, Batı Akdeniz Bölgesi'nin gelişerek, zenginleşmesi için Hızlı Tren'in Antalya'ya gelmesi gerektiğinin altını çizerek. "Antalya'da, Burdur kütüğünüze bağlı 62 bin kişi yaşıyor. Sizin sermayeniz de, iş gücünüz de Antalya'da. Bunu tersine çevirmek sizlerin elinizde. O yüzden, biz Hızlı Tren konusunda kampanya başlattık" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve beraberindeki yöneticileri daha sonra Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO)'ya yaptıkları ziyarette, Başkan Yusuf Keyik ve ekibi tarafından tam kadro karşılandı. BUTSO Başkanı Yusuf Keyik yaptığı açış konuşmasında; "biz yaklaşık dört yıldır başkanlarımla birlikte bölgemizde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu seçim sonrasında da inşallah birlikte dört yıl daha bu yola devam edeceğimiz neticesi çıktı. Odalar olarak bölgesel çalışmayı biz eski başkanlarımızdan öğrendik. Bilindiği gibi Batı Akdeniz! Geliştirme Vakfı (BAGEV) değerli eski başkanlarımız kurmuşlar. Bu bölgesel çalışmanın önemini bundan 15-20 yıl önce önemsemişler ve bize bir altyapı anlamında böyle bir vakfı bağışlamışlar sekiz yıldır ben, dört yıldır da sayın başkanlarımla birlikte bu vakfımızı, bölgemize yön vermesi adına destekledik ve çalışmalarını devam 'ettirdik. Bu çalışmalar sonucunda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) kuruldu. Şu anda Ajansımız bizimle birlikte kurulan Ajanslar arasında bir numaralı Ajans olduğu söyleniyor. Çalışmalarımıza tabanına baktığımızda zamanda BAGEV'in vermiş olduğu birikimden dolayı bu Ajansta başarı sağladığımız görülüyor. Ajansımız bilindiği gibi ciddi çalışmalar yaptı. Bölgemizi tanıtım anlamında, yurt içi yurt dışı fuarlarına katılımlar sağladı. Hindistan'dan Arap ülkelerinden Japonya'dan ve birçok ülkeden iş adamlarını bölgemize getirerek, bölgemizin lokomotiflerini göstermeye çalıştılar. Zaman zaman biz diğer ülkelere giderek bu bölgemizin potansiyellerini anlatma fırsatı bulduk. Dolayısıyla bu bölgesel çalışma anlayışını biz BAGEV de başlatıp, şu anda hem BAGEV hem de BAKA olarak yine devam ettiriyoruz" açıklamasını yaptı.

Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak da ilimizdeki basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede; şunları söyledi: 'Burdurun ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık, aynı zamanda da madenciliğe dayalı olduğunu biliyoruz. Tabiiki sektöre! ve bölgesel entegrasyonu yaparken bölgesel düşünmek lazım, bölge ile düşünmek lazım. Bölgeye istenilen yatırımları tam olarak başaramasak bile, bölgedeki valileri, belediye başkanlarını ve odaları bir araya getirdi. Onun için bu entegrasyonun hızlanması biraz bizlere bağlı. Biz sadece birbirine gelip giden İnsanlar değil, aynı zamanda da proje üreten inşalarız. Özellikle bölgenin özel sektörünün çatı örgütleriyiz. Ticaret ve Sanayi odaları ve Borsalar olarak. Bu çatı örgütün vazifesi bölgeyi zenginleştirmek. Türkiye'de özel sektör eliyle biz kalkınacağız dedikten sonra, şu anda kamu yatırımlarıyla büyümeyeceği ortada Özel sektör eliyle yatırımların olması hedeflenen bir şey. Bunu zaten ben söylemiyorum bizi yöneten Hükümetin Ekonomi Bakanları ve Başbakan da bunu söylüyor. Özel sektör eliyle büyüyeceksek eğer özel sektörün önü açılması gerekiyor."

Türkiye'de son bir haftadır gündemi meşgul eden İstanbul Taksim merkezli tartışmaları, Gezi Parkı protestolarını da değerlendiren Budak, "geçtiğimiz bir haftadır ülkede ciddi bir gerginlik yaşanıyor. Özel sektör kaliteli yüksek demokrasilerin geliştiği yerde çok daha yatırım yapar ve büyür. Demokra-sinin kaliteli olabilmesi içinde zenginleşmek gerekir. Zenginleşmenin yolu da yine yatırımdan geçer. Şimdi bunları birbirine bağladığınız zaman bir takım kısıtlayıcı, 'ben yaptım oldu' zihniyeti ile yürümeyeceğinin açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Ülkemizin önü çok açık. Biz 2023 yılında beşyüz milyar dolar ihracat seviyesine çıkmayı hedefliyoruz. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden bir tanesi olmayı hedefliyoruz. Batı Akdeniz Bölgesinde de ciddi hedeflerimiz var. Sanayi, tarım, turizm, hizmet sektörü diyoruz. Bunların genişleyebilmesi için kaliteli demokrasi lazım" diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde Antalya'nın ulaşım problemine dikkat çeken Budak, "Bölgemizdeki sorunlardan en önemlisi Antalya'nın kendi iç ulaşımı da dahil olmak üzere maalesef bu bölge ulaşım konusunda çok geri kalmış durumda. Bunun yolu da Antalya'nın da hayali olan raylı sistem. Raylı sistemin hala konuşuluyor olması bile ve ne olacağının bilinmemesi bile ayrı bir tartışma konusu. Niye bu kadar istiyoruz. Bölgenin zenginliklerinin bizim iç bölgemize, iç bölgemizden Anadolu'nun değişik noktalarına taşınma isteğimiz. Anadolu'nun zenginliğinin de aynı zamanda Antalya'ya taşınması isteğimizden kaynaklanıyor. Antalya'nın şu anda 550 bin yatak kapasitesi var. 550 bin yatak kapasitesinin bir otelle teşkil edildiğini düşünürseniz, Turizmin ne seviyeye geldiğini tahmin edebilirsiniz. Fakat 11 milyon turistin 10 milyonu havayolu ile geliyor. Karayolu ile gelen turist sayısı çok az. 550 bin yatağın 6 ay boş, 6 ay dolu olduğunu göz önüne alırsak, inanılmaz bir milli servet israfı söz konusu. Bunun da doldurulabilmesi de ancak ulaşılabilir olmaktan kaynaklanıyor. Bu yüzden Hızlı Tren hem Antalya hem de bölgemiz için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, toplantıda yaptığı konuşmada, "Geçmiş dönemde Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nda görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ederim, geçen dönemde gayet sağlıklı güzel işler yaptık. Bu dönem seçilen arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum. İki başkanımızda ifade etti, gerçekten bu bizim çalıştığımız dönemde, daha öncesinden de başlayan bölgede birlikte hareket etme kültürü tavan yaptı. Bizler her konuda 24 saat birbirlerimizle iletişim kurarak, her türlü sorunumuza şu ya da bu şekilde çözüm olmaya gayret ettik. Başkanım da ifade etti, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı bu birlikteliğin nüvesini oluşturan. Vakfın birinci hedeflerinden birisi olan kalkınma ajansının kurulması sürecinde vakfın büyük çabaları oldu tüm kurumlarla birlikte. Elbette vakıf kurulduktan sonrada bir dinlenme dönemine geçtik. Çünkü vakfın kurulmasında bölgemizin çok büyük beklentileri vardı. Bugün bunları İrdelediğimiz zaman bu beklentilerimiz tam olarak karşılık buldu mu derseniz, başkanlarım da, yönetim kurulları da, bende net olarak tam karşılığını bulduğu kanaatinde değilim. Çünkü bütün unsurlarının özveriyle, içtenlikle çalışmasına rağmen, sistemin kuruluşunda yapılan bazı teknik arızalar, ajansı devlet planlamanın bir bölge şubesi haline getirdi. Daha bağımsız, daha özerk, daha sağlıklı hareket edebilen bir niteliğe getirmedi. Zaman zaman yaptıkları desteklerle bir KOSGEB gibi, bir EGZİMBANK gibi ya da kırsal kalkınma örgütleri gibi yardımlar ve hibeler veriliyor. Bunların biraz daha bölgenin ekonomisini geliştirecek, bölgede yeni ufuklar açacak, bölge içi gelir dağılımını düzenleyecek ölçüde olması beklentimizdi. Ama bu konuda da umutsuz değiliz. Bütün arkadaşlarımız zaten yapısal olarak ta bir takım teknik değişikliklerin olması için bakanlıktan talepte bulunuyor. Umuyoruz önümüzdeki günlerde daha sağlıklı, daha fonksiyonel bir kalkınma ajansı olur ve bölgemize katkı sağlar, daha iyi katkı sağlar. Biz bu dönemde BAGEV olarak Türkiye'de ilk defa bölgesel istihdam ofisini kurduk. Yaklaşık 10 bine yakın işsizimiz, 2 bin civarında firmamızla beraber bölgemizdeki işsizlikle mücadele etmeye çalışıyoruz. Yine BAGEV olarak bu bölgenin kalkınmasının 5T'den yani Tarım, Turizm, Ticaret, Teknoloji ve Taşımacılık'tan geçtiğinin altını çiziyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde bölge içi ticaretin gelişmesi için fark yaratıcı çalışmalarımız olacak. Ben TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olduğu için ona da teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bölgemizdeki bütün arkadaşlarımızla birlikte Antalya Ticaret Sanayi Odası Başkanı 'nın TOBB Yönetim Kurulu'nda olmasını talep ettik ve bu talebimizde karşılık buldu. Bu doğrultuda çalışırken, bir anlamda Ankara'da bizim sesimiz olduğu için Çetin başkana teşekkür ediyorum. Buradaki destekleri için Yusuf başkana teşekkür ediyorum. Umarım bu dönemde Türkiye iş dünyasının elde ettiği bu ivmeyi katalizör olarak götüren Rifat Hisarcıklıoğlu'nun tekrar başkan seçilmesi, bu doğrultuda bizim çalışmamız gerektiğine inanıyorum ve bölgemizde bu desteği verecektir diye düşünüyorum." dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, "Güzel bir birliktelik var. Tabi ki bu BAKA olsun, üç odanın iç içe çalışması bizleri her zaman mutlu etmiştir. En güzel örneklerden birisi de arkadaşımızın Ankara'da odada bizleri temsil etmesi. Ankara'nın durumunu bizler biliyoruz, sizlerde biliyorsunuz. Ama ne olursa olsun bu birliktelik, bu dayanışma, bu dostluk devam etsin. Daha yapacak çok işimiz var. 5 T'den konuştuk, hepsi bizler için önemli konular. Ben tüm arkadaşlarım adına hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından ATSO'nun 'Hızlı Tren 2016 EXPO'dan önce Antalya'ya gelsin" kampanyasına BUTSO yöneticileri ve üyeleri de imza koydu.

Konuşmaların ardından Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çetin Budak'a anmalık hediye etti.

Üç oda yöneticilerinin birlikte fotoğraf çektirmesinin ardından, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından konuklara öğle yemeği ikram edildi.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.