Skip to main content

ANSİAD’ın Düzenlediği 12. Girişimcilik Haftası Konferansında, Girişimcilik Pratiğini Geliştirecek Kavramsal Temeller Ele Alındı.

Antalya Sanayici İşadamları Derneği (ANSİAD), 12. Girişimcilik Haftası kapsamında, MAKÜ Konferans Salonu’nda ‘Girişimcilik’ konulu konferans düzenledi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)’nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın açış konuşmalarını Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Mustafa Saatcı, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik ve ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu yaptılar.

Konferansta, Cantek Soğutma Makinaları AŞ’nin başarı hikayesini anlatan Yönetim Kurul Başkanı Can Hakan Karaca, hikayesinin merkezine paradan önce, “Mutluluk” duygusunun konması gerektiğini ve “Şans” için hazırlık varsa şansın güleceğini belirterek, MAKÜ öğrencilerinde girişimcilik dalgası estirdi. Gençlere girişimcilik tavsiyelerinde bulunan Burdur Valisi Hasan Kürklü, konuşmasında Devlet olarak girişimcilere sahip çıkıldığını ve bu konuda Burdur’un başarılı olduğunu ifade etti.

Belediye Başkanı Ercengiz, “Girişimciliğin Türkiye’de son yıllarda biraz daha önemsenen, fakat uzun zamandır önü tıkanan bir kavramdır. En başta bürokratik engelleri kaldırabilmemiz lazım. Ekonomiyi büyütmek, eğitimli insanı üretime dahil edebilmek, girişimciliği doğru kullanabilmeye de bağlıdır” şeklindeki konuşmasında; “Siyasi kavram gözetmeksizin, bilgi birikimini doğru kullanabilen ve yaptığı yatırımla hem kaynak ve hem de istihdam yaratabilen girişimcinin önünü açabilmek lazım” geldiğini vurguladı. Mesnevi’den, neye özenilmesi gerekeni vurgulayan bir hikaye ile konuşmasına başlayan Prof.Dr. Mustafa Saatcı ise, “Toplumuzdaki ‘Bir lokma bir hırka’yı, bin lokma bin hırkaya çıkardığımız zaman; üretimin verdiği mutluluğu, kişilere dağıtmanın hazzını yaşayabiliriz” dedi.

BUTSO Başkanı Keyik de yaptığı özlü konuşmasında, “Girişimcilik”te “Beşeri Faktör”ün ve kendi kültür kaynaklarımızdan beslenen bir eğitimin önemini vurgulayarak, şunları söyledi:
Girişimcilik, çok geniş bir kavramdır. Asrımızın ekonomik kavramları arasında etkin şekilde yer almıştır. Günümüzde, sosyo ekonomik hayatı kuşatan, doğru ve gerekli bir kavramdır. Girişimcilik, ekonominin nitelik ve nicelik seviyesini ve rekabet kabiliyetini de belirleyen reel düşünce ve faaliyetler bütünüdür.

Gelişim idealleri ve hedefleri olan bir ülkenin veya bir ilin, özellikle genç kesiminde Girişimcilik kabiliyeti, heyecanı ve hareketleri olmalıdır. Girişimcilik, reel ekonominin yükseliş trendini belirleyen, bir dinamik yapı olarak ele alınmalıdır. Bu anlamda, ekonominin ve nihai tahlilde Milletin geleceğini de belirleyen girişimcilik; idealizm, bilinç ve milli kimlik ruhludur veya öyle olmalıdır. Zira, girişimciliğin verimli ve sürdürülebilir olması, en evvel idealist-ruh zemininde yükseliyor olmasına bağlıdır.

BEŞERİ SERMAYE VE EĞİTİM
Girişimciliğin, ekonominin aktif bir elemanı olarak harekete geçebilmesi için; sermaye-teşvik, bilgi, iletişim, plan ve prosedür yanı da, doğal olarak zaten olacaktır. Bütün bunların gerçekleşebilmesi, İl ve Ülke için belirlenen hedeflere yürünebilmesi, ‘Beşeri sermaye’nin seviyesine ve kalitesine bağlıdır. Dolayısıyla, bu kaliteyi sağlayacak olan da ‘Eğitim’dir. Ancak, bizim belirttiğimiz kavramsal bilinç, teknik ve bilgi-birikim niteliklerini gerçekleştirecek eğitim ise; bu nitelik temelleri üzerinde ve idealist-ruh zemininde verilmek zorundadır. Eğitimin bu şekilde verilebilmesi ise; İlköğretimden başlayan Eğitim Sistemi ve işaret ettiğimiz anlamda donanımlı eğitim kadrolarının varlığına bağlıdır. Yani gelişi güzel, ezber bilgilerin aktarılması şeklindeki Girişimcilik eğitimleri, arzu edilen hedeflere ulaşamayacak veya çok farklı neticeler verecektir.

Bu noktada; esnaflık-çıraklık-kalfalık şeklinde ve Ahilik olarak tarihimizde yer alan, orijinal Girişimcilik değerlerimizi de hatırlamalıyız. Maksadımızda ciddi isek; bu tarihsel değer ve birikimlerimiz üzerine, modern vizyonlar üretmeyi de düşünmeliyiz. Yaklaşık 150 yıldır yöneldiğimiz Batılılaşma, Avrupa Birliği, Serbest Ekonomi Sistemleri içinde yer alma süreçlerinde önemli kavramsal ve kurumsal kazanımlar sağladık. Çoğu taklit ve ezber nitelikte aldığımız bu kavram ve kurumsal yapıların içini, kendimize ve kendi ihtiyaçlarımıza göre doldurmalıyız. Dolayısıyla Girişimcilik, ezber bilgilerin verildiğini gösteren, basit sertifika dağıtım programlarıyla değil, sistem temelli gerçek eğitim süreçlerinin eseri olmalıdır/olmak zorundadır.

GÜVEN, ADALET, BÜROKRASİ
Girişimciliğin, ‘Beşeri faktör’leri yanında, tabii ki, ‘Ekonomi politiği’ yürüten icra makamlarının ve genel ekonomik yapının ortaya koyduğu ‘Güven, Adalet’ ve ‘bürokrasiye bakan yönleri de vardır ve çok önemlidir. Biz biliyoruz ki; girişimci olabilecek çok kişi ortaya çıkmaya çekinmekte ve çok girişimci de çok kısa sürede aç-kapa yapmaktadır. Dolayısıyla bunların, ciddiyetle ele alınması gereken alanlar olduğunu düşünüyorum.

Konferans, Salonu dolduran öğrencilerin sorduğu soruların Can Hakan Karaca tarafından cevaplandırılması ve Rektör Saatcı’nın hediye takdimi ile sona erdi.

İlgili Fotoğraflar:




Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.