Skip to main content

Alo 136 ile kaçak sigara ihbarları artacak

Son zamanlarda sigara kaçakçılığında önemli artışlar görüldüğünü ve bu nedenle önlemlerin artırıldığını belirten Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, “İhbarlara ikramiye verilme kararı ve Alo 136 ile kaçak sigara ihbarları artacak” dedi.
BUTSO Başkanı Keyik, sigara kaçakçılığı ve önlemlerle ilgi şu bilgileri verdi: Burdur İlinde ilçelerinde kaçak sigara ve açık tütün satan noktaların sayısı her geçen gün artıyor. Araştırmalara göre, bu yasa dışı ticaret Türkiye genelinde %20 seviyesinde. Başka bir deyişle satılan her 5 paketten 1 tanesi vergisi ödenmemiş sigaradır. Günlük cirosunun yaklaşık yüzde 50’sini sigara satışından sağlayan esnafımız, çok ucuz fiyatlara (2-3 TL gibi) satılan kaçak sigara sebebiyle, ciddi iş ve gelir kaybına uğramaktadır. Sigara kaçakçılığının devletimizi milyonlarca liralık vergi kaybına uğrattığı da bilinmektedir.

Kaçak sigara ticareti, işini titizlikle ve dürüstçe yapan esnafımız arasında ciddi endişe yaratmaktadır. Kaçak ürünlerin çoğunlukla, ruhsatsız bakkallarda veya farkı iş kolunda faaliyet gösteren ve ruhsatı olmayan perakendecilere dağıtılmak suretiyle satıldığı gözlenmekte.

Kaçak sigara ticareti ile mücadele kapsamında gösterilen azami çaba memnuniyet verici. Bu mücadelenin etkisiyle 2012’de kaçak ticaret düşüşe geçmiş, ancak 2013 yılında Türkiye genelinde tekrar tırmanmıştır. 2014 yılı içerisinde de benzer durum devam etmektedir.”

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Keyik, açıklamasına şöyle devam etti: “Kaçakçılık kanununda yapılan son değişiklik ile sigara kaçakçılığı suçunu işleyenlere verilecek cezanın alt sınırı üç yıla çıkarıldı. Bu karara ek olarak, sigara kaçakçılığı ile mücadelenin etkinliğinin artırılması için ayrıca ihbarda bulunup kaçak sigara yakalatanlara ikramiye verilmesine karar verildi. Cezaların artırılması, sigara kaçakçılığı ile mücadelede büyük fayda sağlayacaktır.”

Yusuf Keyik ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı: “Vatandaşımız, Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı’nın yanı sıra, 155 Polis ve 156 Jandarma numaralarına da bildirimde bulunarak, bu mücadeleye katkı sağlayabilecekler. Atılan bu olumlu adımlarla birlikte, sigara satış ruhsatı işlemlerinin kolaylaştırılması, önündeki bürokratik engellerin, asgari seviyeye indirilmesi, sokak denetimlerinin artırılması, mücadelede daha etkin sonuçların alınmasını sağlayacaktır.”


Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.