Skip to main content

KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Toplantısı Odamızda Yapıldı

KOSGEB’in İmalat Sanayisi sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere verdiği destekler Odamızda düzenlenen toplantı ile anlatıldı.
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Burdur İl Müdürlüğü tarafından KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı Çağrısı- 2022-03 programının tanıtımı ve uygulaması Odamız Konferans Salonunda düzenlenen toplantıyla KOBİ’lere aktarıldı.
 
KOSGEB İl Müdürü Davut Tolga Uğur’un moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda KOBİ Uzmanı M. Şükrü Mısırlı desteklenen projeler ve koşulları hakkında ayrıntılı sunum yaptı. KOBİ’lerin gelişmesi amacıyla devreye alınan destek programı çağrısına ilişkin bilgilerin verildiği toplantı sonunda katılımcı KOBİ sahipleri ve KOSGEB yetkilileriyle soru- cevap bölümü yer aldı. Bilgilendirme toplantısına il genelindeki bazı üyelerimiz ve KOBİ sahipleri katıldılar.
 
DESTEK KOŞULLARI
KOSGEB tarafından İmalat Sanayisinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet güçlerinin ve verimliliklerinin artırılmasıyla amacıyla sağlanacak desteğin koşulları hakkındaki bazı bilgiler şöyle:
 
Kimler Başvurabilir?
Ana faaliyet kodu NACE REV 2 sınıflamasına göre imalat sanayisinde yer alan, 2021 yılı ve öncesinde kurulmuş olan KOBİ’ler başvurabilir. İşletmenin ölçeği KOSGEB Bilgi Sistemi tarafından hesaplanmaktadır.
 
Uygun Proje Konuları Nelerdir?
Üretimde verimlilik artırma ve/veya üretim maliyetlerini düşürme amacıyla mevcut imalat süreçlerinin geliştirilmesi: Projesinde üretim verimliliğini artırmaya yönelik faaliyetleri olan işletmeler için; İşletmeler projeleri öncesindeki verimlilik ve projeleri sonrasındaki ulaşılması amaçlanan verimlilik düzeylerini sayısal olarak karşılaştırarak; üretim verimliliğini artırma tekniklerini ve bu tekniklerin proje giderleri ile ilişkisini açıklayacaktır. Projesinde üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik faaliyetleri olan işletmeler için; proje öncesindeki maliyetler ile proje sonrasındaki ulaşılması istenen maliyet düzeyini sayısal olarak karşılaştırarak, üretim maliyetlerini azaltma tekniklerini ve bu tekniklerin proje giderleri ile ilişkisini açıklayacaklardır.
Ürün kalitesinin artırılması ve/veya ürün kalitesinde sürekliliğin sağlanması: ‘Ürünün kalitesi’, ‘Ürünün Uygunluğu’, ‘Ürünün dayanıklılığı’, ‘Çevre dostu olması’ vb. kriterler çerçevesinde kalite düzeylerini nasıl geliştireceklerini belirterek, proje öncesindeki kalite düzeyi ile proje sonrasında ulaşılmak istenen kalite düzeyini açıklayacaklardır. (Üründen ürüne farklılık gösteren) projesinde ürün kalitesinde sürekliliği sağlamaya yönelik faaliyeti olan işletmeler; proje öncesindeki durumu (ürün hataları vb) ve proje sonrasında sağlayacakları iyileşme düzeyini belirterek; kalite sürekliliğinin sağlanmasında kullanılacak teknikler ve bu tekniklerin proje giderleri ile ilişkisini açıklayacaklardır.
 
Desteklenecek giderlerle ilgili diğer hususlar nelerdir?
Destek kapsamında satın alınacak makine- teçhizatların yeni olması şartı aranır. Lisans veya Buluttan kullanım giderleri yazılıma ilişkin eğitim ve danışmanlık giderleri dahildir. Giderler, Kurulun uygun bulması halinde, Kurulun uygun gördüğü tutarlar üzerinden destek oranı uygulanarak KDV hariç olarak desteklenecektir. Gayrimenkul alım, bina, inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, stopaj, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez. Proje başlangıç tarihinden önce yapılan harcamalar desteklenmez.
 
Proje kriterleri nelerdir?
Proje süresi: En az 8 ay ve en fazla 12 aydır.
Proje destek üst limiti: Toplam 1.500.000,00 TL’dir.
Destek Oranı: %85 (Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin %100’ü teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenir)
Erken ödeme: %50.
Geri ödemeli destekler için, destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibraz etmek zorundadır. Geri ödemeler proje bitişinden 12 ay sonra başlamak üzere dörder aylık dönemlerde altı eşit taksitte yapılır, faiz ve komisyon alınmaz.
Personel giderleri için , öğrenim durumu katsayısına göre belirlenen tutarda (oran uygulanmadan) geri ödemesiz destek verilir.
Desteğin başlangıcından itibaren 4 ay içerisinde talep edilmesi halinde teminat karşılığında erken ödeme yapılabilir.
 
Programa nasıl başvurulur?
2020 ve 2021 yılları KOBİ Beyannamelerini güncelleyiniz. (www.kosgeb.gov.tr internet erişim adresinden)
www.kosgeb.gov.tr adresine gidiniz.
Sağ üst köşe yer alan e-hizmetler butonuna basınız.
Tüm hizmetleri göster butonuna basınız.
Karşınıza gelen ekranda KOBİ Gelişim Destek Programı -> KOBİ Gelişim Destek Programı Başvurusu butonuna basınız.
e-devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapınız.
Ekranda istenilen bilgileri doldurup, ek dosyayı yükledikten sonra başvurunuzu onaylayınız.
 
*KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı 2022-03 Proje Tekliflerinin detayları için KOSGEB’in internet sayfasından veya iletişim bilgilerindeki telefonla irtibata geçebilirsiniz.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © 2021 butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.