YEŞİL PASAPORT LİMİTİ 500 BİN DOLARA İNDİRİLDİ

20.02.2017 Tarihli ve 2017/9962 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile son 3 takvim yılı itibari ile yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan firma sahipleri, ortakları veya çalışanlarına Yeşil Pasaport veriliyordu.

11.11.2019 Tarih ve 30945 sayılı resmi gazetede yayımlanan 1770 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yeşil pasaport limiti 500 bin dolara düşürüldü.

İhracatta serbestliği artıran yeşil pasaport hakkında son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatının 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport verilecek. Cumhurbaşkanlığı kararıyla son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport" verilecek. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek.

Bu karar kapsamında, yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir(1),

10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki (2),

25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç (3),

50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört (4),

100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş(5) yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.